Haten of Liefhebben?

65fc6bd0cb1b826f720eb3783158add8Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten. Een mens leert haten. Als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Liefde komt gemakkelijker in ons hart dan haar tegenpool.

Aldus Nelson Mandala.

Haat is vaak het gevolg van jaloezie. Jij hebt iets wat ik ook wil maar ik heb het niet. Als het gaat om ‘kleine’ dingen zoals een stukje speelgoed bij kinderen dan is dit nog uit te leggen. Joh, ik snap dat jij ook graag de nieuwste Furby wil hebben maar of je bent net jarig geweest of jij hebt net een iets anders al gekregen. Vaak zijn kleine kinderen dan even teleurgesteld maar gelukkig kunnen zij daar gauw overheen stappen. Een kind is dus jaloers op de ander maar gaat er even later weer gewoon mee spelen. De jaloezie zal in dit geval niet gevoed worden en zal verdwijnen.

Mijn visie is, Angst en haat om te buigen naar weten, accepteren en liefhebben van de medemens.

Een heel hoog doel, wat ik zeker niet alleen kan bereiken en daarom schrijf ik erover. Ook ik ben een mens, ook ik heb emoties zoals, jaloezie. En ook ik buig het om soms naar boosheid maar met iets meer moeite, toch naar de Liefde. En dit geld zeker tot op de dag van vandaag.

Maar wat als jaloezie niet verdwijnt en wat als het groter wordt en gevoed wordt door de omgeving waarin jij je bevindt? Wij hebben dit in het verleden maar ook nu al zo vaak gezien. In het verleden met de tweede wereldoorlog. Hitler die ondanks zijn Joodse voorouders toch zijn haat liet groeien ten opzichte van de Joodse bevolking. Wat was er mis met zijn voorouders waardoor hij zijn haat liet groeien? Ik weet het niet. En ook al zou ik het nu weten, deze oorlog is gelukkig voorbij. Maar wat kunnen we er van leren? Dat is de vraag van vandaag.

Zo ook nu, in onze samenleving, wat is er mis met de vluchtelingen waardoor wij onze haat zo laten groeien? Kennen wij onze nieuwe medelanders allemaal? Zijn wij jaloers omdat zij de moed hadden om weg te gaan uit een situatie die niet veilig was? Zijn wij jaloers omdat zij een dak boven het hoofd hebben en wij er keihard voor moeten werken? Wat maakt het dat wij zoveel haat zaaien ten opzichte van andere culturen? Wie zijn wij om ons beter te voelen dan de ander? Heb jij er voor ‘gekozen’ om je wiegje in Nederland neer te zetten om hier geboren te worden?

Hoe jij ook denkt, hoe jij ook in het leven staat, jij bent zelf diegene die verantwoordelijk is voor jouw gedachten. Hetzij gevuld met jaloezie/haat, hetzij gevuld met Liefde. Jij bepaalt jouw weg niemand anders gaat dit voor jou doen. Jaloezie is een menselijk emotie. Maar jij bepaalt of de jaloezie omgezet wordt in haat of in Liefde.

Als slot dit,

Stel dat jij in jouw leven iemand tegen komt die tegen jou zegt, ik moet jou niet omdat jij iets hebt wat ik niet heb. Wat doe jij dan? Loop je weg? Probeer jij hem te begrijpen? Of ga je vechten voor jou gelijk? Het begint namelijk in het klein, dicht bij huis soms al in jouw gezin. Zoals jij tegen je eigen familie reageert, zo reageer je waarschijnlijk ook in jou omgeving. Kijk eens goed naar jezelf, hoe zou jij reageren alleen met jaloezie wat om kan slaan in haat of draai je het om en gun jij de ander dat wat hij heeft en jij niet?

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Informatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.