Eindelijk een ‘eigen huis’

huisje“Vandaag is het eindelijk zo ver” ik mag op mezelf gaan wonen. Geen AZC meer of verhuizen van AZC naar een andere AZC. Maar wat moet ik doen of kan ik verwachten? Gelukkig is er nog altijd vluchtelingenwerk of een contactpersoon die mij willen helpen. Maar hoe lang blijven deze mensen mij helpen? Gaan zij mij verlaten na een tijdje of blijven zij voorlopig? Gelukkig nu nog wel. Ik krijg een mooi huis of een kamertje en mag spullen gaan kopen. Een mooi bedrag krijg ik van de gemeente maar dat is zo op aan de mooie televisie die ik wil. Trouwens dat geld moet ik allemaal weer terug betalen hoor. Vluchtelingenwerk helpt mij met mijn ziektekostenverzekering. Kan ik hen ook vragen voor toeslag op de huur en ook op de ziektekosten? Of is dit helemaal voor mijn rekening ook al begrijp ik de taal nog niet zo goed?”.

De eerste maanden gaan goed.
Het is fijn om niet meer op een overvolle AZC te wonen. Toch is hier soms wel erg rustig. Waar ik wel aan moet wennen zeg. Ik ken nog niemand, heb met niemand contact. Alleen de vluchtelingenwerk, hen zie ik soms. Ik moet een afspraak maken en dan na een half uur sta ik weer buiten. Heb ik het allemaal wel begrepen? Heb ik alles wel gevraagd?

Een paar maanden later:

Ik heb het voor elkaar. Een mooie kamer/huis met spullen die ik nodig heb en de mooiste televisie uit de straat. Maar nu heb ik ineens niet meer zoveel geld meer. Waar moet ik de huur, gas, water en licht van betalen? Met deze vraag wil ik graag naar vluchtelingenwerk en/of mijn contactpersoon. Maar wat blijkt nu? Ze zijn ineens gestopt! Gestopt zonder dit mij te vertellen van te voren of het mij te laten weten. Waar moet ik nu heen met mijn vraag? Naar de buren, vrienden van het azc of toch naar iemand die mij echt wilt helpen zoals, Erna en Joanne? Maar wat nou als zij mij niet snappen met mijn vraag omdat mijn Nederlands nog niet zo goed is? Of als mijn vraag heel dom is. Wat moet ik doen?

Weet je, ik probeer het toch.
Ik kende hen al langer. Zij kwamen ook op het AZC, waar ik was. En hebben mij ook geholpen met verhuizen. En nu, nu ik alles alleen moet doen houden zij ook nog contact met mij.
Even een afspraak maken en dan maar vragen of zij mij deze brief uit kunnen leggen. Gelukkig wat blijkt zij hebben tijd voor mij en ik laat hun mijn brief zien.
Maar wat krijg ik te horen? Het is een acceptgiro kaart voor mijn huur. Ik had deze allang moeten betalen. Maar omdat ik de brief niet snap en ik geen geld heb, heb ik de brief op de stapel gelegd.
Bij de rest van de brieven die ik niet snap. Toen ik dit liet zien schrokken Erna en Joanne. Weet je wat zeiden zij, wij nemen het mee naar huis, zoeken alles voor jou uit en stoppen het in een map.
En brengen het morgen weer terug.

Gelukkig hebben zij ook voor mij gebeld naar de woningbouw. Zodat ik mijn huur nog net op tijd kon betalen en hoef ik niet bang te zijn dat ik op straat moet slapen. De televisie deed het ook niet die staat er al 3 maanden en ik heb nog geen een keer tv kunnen kijken. En een digid code, wat is dat? En huur en zorg toeslag krijg ik dat zomaar? Eigenlijk weet ik helemaal niets van deze regels. Er is niemand die mij dit verteld. Misschien heeft vluchtelingenwerk dit wel gedaan maar ik weet het niet meer. Wat ben ik dan blij dat ik een paar Nederlandse vrouwen ken die mij hierbij willen helpen.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.