Geloof in jezelf!

imagesWaarom word ik hier in Nederland als een nummer behandeld?
Waarom moeten wij hier vrijwilligers werk gaan doen of een baan hebben?
Ik heb mijn rijbewijs gehaald bij de rijschool en ging naar de gemeente om mijn rijbewijs op te halen. Daar vertelde een medewerker dat ik eerst een inburgeringsexamen moet halen voordat ik mijn rijbewijs kreeg. Waarom? Zomaar een paar voorbeelden die wij deze week hoorden waar wij vraagtekens bij hadden.

Ik begin bij het laatste. Wat heeft een rijbewijs met Nederlandse taal te maken? Rijden doe je toch met handen en voeten. Oke als je aan wordt gehouden, dan moet je iets uitleggen en dan is het handig dat je begrijpt wat je moet zeggen. Maar meer toch niet? Voor dat je rijexamen mag doen moet je toch eerst de theorie gehaald hebben anders mag je niet af rijden. De theorie mag men doen in het Arabisch, Engels of in het Nederlands. De jongeman waar het om ging kan al redelijk Nederlands. En bij het rijexamen zal hij wel begrepen hebben wat rechts of links was.

Werken?
De andere discussie ging over het doen van vrijwilligers werk of het zoeken naar een betaalde baan. Jongeren worden door de gemeente uitgenodigd voor een gesprek. Daarin mogen zij vertellen wat zij allemaal doen in hun dagelijks leven. Naast school gaan of de inburgeringscursus hebben zij soms een sport. Sommigen van de jongeren die wij begeleiden hebben er een baantje naast. Maar de gemeente wil eigenlijk dat iedereen er een baantje naast heeft. Aan de ene kant begrijp ik dat wel. Het is namelijk goed om met anderen in contact te komen en te zijn en het is goed je eigen geld te verdienen.

Maar als ik kijk naar de jongeman die dit tegen mij zei, besef ik ook heel goed dat hij hier tegen aan loopt. Hij kwam hier alleen. Hij heeft nu sinds een half jaar zijn familie hier. Hij is de enige die op dit moment de Nederlandse taal goed beheerst. Daarnaast maakt hij voor de familie afspraken voor de verzekeringen, tandarts, dokter, school, enz. Er ligt een hele zware taak op zijn schouder. En dan vraagt de gemeente of hij er nog vrijwilligers of betaald werk bij kan doen. Hoe moet een jongeman die eigenlijk zijn eigen plek moet gaan vinden dit allemaal regelen?

Ben ik in Nederland wel een persoon?
Een andere vraag was, wie ben ik hier in Nederland een nummer of een persoon? Wat is belangrijker ik als mens of hoeveel ik krijg aan geld? Ik snap deze vraag. Vraag maar eens aan een persoon die je lang niet gezien hebt, wat doe jij? Dan zal het antwoord altijd gelijk zijn, dit beroep heb ik. Hier verdien ik mijn geld mee. Maar is dat wie jij bent? Ben jij jouw beroep? Of ben jij nog meer?
Wie ben jij dan als persoon? Dat is eigenlijk waar deze jongeman tegen aan liep. Ik wil gezien worden als persoon en niet alleen afgerekend worden op het geen ik doe overdag.

Twee voorbeelden van jonge mensen die hier 2 jaar in Nederland wonen en eigenlijk ons een spiegel voor houden. De een vraagt zich af, waarom moet ik eerst een inburgeringscursus gehaald hebben voordat ik mijn pasje van mijn rijbewijs mag ophalen? Gelukkig was er een andere collega die hem wel hielp en hem wel het pasje wilde geven. En de andere jonge man die eigenlijk zegt, ben ik een nummer met de vraag hoeveel staat er op mijn bankpas? De vragen snap ik heel goed maar om het soms uit te leggen is lastig. Wij willen niemand verdedigen, wij willen geen partij kiezen maar vinden het wel lastig om te begrijpen waarom er soms dingen gebeuren in Nederland die niet uit te leggen zijn.

Bent u wel eens tegen regels aangelopen die niet uit te leggen zijn?
Ja of nee.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Ik ben ik. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s