Niet of wel een verblijfsvergunning?

Verblijfsvergunning?

De Duitse krant, Süddeutsche Zeitung had berekend dat er ruim 55.000 migranten vrijwillig terug gaan naar hun land. Deze mensen hebben in Duitsland geen kans op een verblijfsvergunning.wereldhanden
Duitsland geeft migranten die vrijwillig terugkeren een financiële vergoeding. Voor komend jaar wil de regering een nieuwe regeling instellen om nog meer mensen vrijwillig te laten vertrekken. Wie eerder beslist terug te keren zou een hoger bedrag krijgen dan mensen die langer in Duitsland blijven.
Dit jaar zijn in Duitsland naar schatting 25.000 mensen uitgezet.

Inreisverbod

Vrijwillige terugkeerders worden niet bestraft met een inreisverbod, zoals wel het geval is bij een uitzetting. Wie na vrijwillig vertrek toch terugkeert naar Duitsland om daar te blijven, moet zijn of haar vergoeding terugbetalen. Tot november zijn er zo’n 15.000 mensen uit Albanië teruggegaan. Ook zijn er vijfduizend Serviërs, Irakezen en Kosovaren teruggetrokken naar hun thuisland. Het aantal vrijwillige terugkeerders naar Afghanistan, Iran en Irak is sterk toegenomen.

In Nederland,

Wij komen veel op een AZC. En de laatste tijd zien wij veel brieven van 12 kantjes in het Nederlands. Waarin staat dat deze jongere terug moet keren naar zijn eigen land. De redenen die de organisatie noemt om deze jongeren terug te sturen kunnen vrij verschillend zijn.

De jongeren hebben bij aankomst twee keer een interview. De eerste keer vertellen zij waarom zij gevlucht zijn. Dit is nog vrij oppervlakkig maar de tweede keer gaan de vragen meer de diepte in. Wie heb jij gezien? Hoe zag de omgeving eruit? Noem eens namen? Wat mij dan opvalt in de brief van afwijzing is, dat de interviewers vertellen dat zij via google earth hadden gezien dat dit niet klopte. Via google earth??? Wat betreft de namen, als men in oorlog is, vertel men dan je echte naam??

Wat wij doen als iemand een brief heeft gekregen?

Wij lezen de brieven. Met behulp van iemand uit hun vrienden kring, die Engels praat wordt dit vertaald naar hun eigen taal. Zo weten zij ‘waarom’ de organisatie deze beslissing heeft genomen. Bijvoorbeeld de leeftijd. Hierop wordt gelijk gereageerd. Mijn ouders woonden in een heel klein dorpje. Daar ben ik geboren en mijn moeder was op dat moment alleen. Wie moet dan het kind aangeven? Dat mag alleen de vader. Maar als hij er niet is en pas later terug komt dan word er een andere datum door gegeven. Een heel aannemelijk verhaal. Niet elk land is het zelfde.

In de brief wordt gezegd dat men twee verschillende verhalen vertelde.
Dat komt waarschijnlijk omdat men in het eerste gesprek zo overdonderd was door de vragen dat men in de war raakte van al de vragen. Wat verwacht men van mij? Zijn deze mensen te vertrouwen? Wat kan ik wel zeggen en wat niet? De jongeren komen uit een vreemd land, met een vreemde taal. En met minstens twee mensen tegenover zich. Een die de vragen stelt en een persoon die vertaald. En daar zit jij dan. Al een tijd onderweg naar vrede. Met in het achterhoofd de oorlog. Wie is er hier te vertrouwen? Mijn hoofd is nog vol van de gebeurtenissen van het eigen land en nu moet ik dit hier ‘zomaar’ vertellen?

Als wij de brieven lezen,

Verwonder ik mij er over dat er redenen worden genoemd waarom iemand terug moet.
Ik verwonder mij er over dat iemand toestemming krijgt om hier 5 jaar te blijven.
Ik ben blij dat ik dit werk, de beslissing nemen of zij mogen blijven of niet, niet hoef te doen.

Wij staan naast de jongeren als zij een brief krijgen. Het maakt ons werk emotioneel zwaarder maar het is o zo belangrijk dat er mensen naast hen staan. Jonge mensen die of je nu mag blijven of dat je terug moet, mensen die je zien, mensen die luisteren omdat jij boos bent, die luisteren als jij bang bent om terug te gaan maar vooral die jou zien.
Jonge mensen die bang zijn als zij terug moeten naar hun eigen land dood worden geschoten, omdat je een verrader bent. Nadat jij het meegenomen geld hebt moeten afgeven, aan de regering of aan de tegenstanders.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.