Passie,

Wat betekent passie eigenlijk?passie-volgen

Passie is een roeping die het vuur van enthousiasme in jou aan wakkert.
Je zet je er voor in met hart en ziel.
Het kan zijn dat je ergens talent voor hebt of dat je een idee of droom wilt waarmaken.

 

Wij leven onze droom

Hoe? Wij komen met jonge mensen in aanraking die gevlucht zijn uit een land waar het niet meer veilig is. Deze jongeren die op zoek zijn naar hun droom. Jongeren die willen leven in een veilig land, jongeren die hun toekomst willen opbouwen. Maar die niet goed weten hoe dat moet. En omdat zij de taal niet machtig zijn en met landgenoten een groep vormen omdat zij in de zelfde AZC zitten, blijft het bij ‘ik weet niet hoe het moet’.

Daarom gaan wij in gesprek. Deze jongeren die een toekomst willen met een opleiding, met een baan, een huis, een gezin en die later als wij oud zijn aan ons bed mogen staan om ons te helpen.

Waar komt mijn passie dan vandaan?
Ik zie veel jonge mensen die af en toe helemaal de weg kwijt zijn.
Zij vertonen vlucht gedrag en vluchten in spelletjes, drank, seks of drugs.
Deze jonge mensen die vluchten willen gezien worden.
En als dit niet op een positieve manier kan dan maar op een negatieve manier. Maar zij schreeuwen om aandacht van hun opvoeders/ begeleiders. En wij, volwassene, vergeten dat wij het zijn die een voorbeeld moeten geven aan de onze jongeren.

Maar wat doen wij als volwassen mensen met deze jeugd? Wij zeggen dat vluchten, omdat wij volwassenen het gedrag afkeuren, niet goed is en dat zij zich moeten aanpassen. Maar wij “vergeten” te zeggen welk gedrag wij dan wel willen zien.
Bij deze jongeren, die de weg kwijt zijn in Nederland, ligt mijn passie.
Ik wil samen met Joanne en de jongeren kijken waar hun passie ligt.
Samen kijken of zij hun droom waar kunnen maken.

Zondag

Ik wil jongeren inspireren om zichzelf te zijn. Dat zij zichzelf zien, zoals ze bedoelt zijn.
Afgelopen zondag bijvoorbeeld. In een AZC waar wij al heel lang komen, zijn er nog een paar jongens die ‘wachten’ tot zij naar een andere AZC worden over geplaatst. Wij zijn met hen in gesprek gegaan. Het is namelijk zo, dat zij al een hele tijd hier in Nederland zijn zonder dat zij weten wat er met hun toekomst gaat gebeuren. En hebben de volgende vraag gesteld, Wat wil jij gaan doen in de toekomst?
Wil jij van AZC naar AZC? Of wil jij dat er iemand is, die actie onderneemt en voor jou een advocaat belt en vraagt waar jij op moet ‘wachten’?

Hoe doen wij dat?
Eigenlijk is het heel makkelijk.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat positieve aandacht, meer oplevert dan straffen.
Als men een negatieve ervaring heeft moeten er minstens drie complimenten tegen over staan om het weer in evenwicht te krijgen. Plus, het maakt bij een mens, gelukcellen aan waardoor een mens zich prettiger gaat voelen. Door hen te zien, hen aan te spreken op gedrag wat zij goed doen en hen belonen met een compliment. Als beloning krijg jij dan als volwassene een hele grote glimlach.

Dit is mijn passie: jongeren inspireren hun zelf te zijn.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.