Wie is mijn naaste?

Samaritaan.

De barhartige Samaritaan staat zowel in de bijbel, als in de koran. Beide verhalen gaan over de vraag, wie is mijn naaste? Voor diegene die het verhaal niet kennen even in het kort. Er was een man die op pad ging van de ene plaatst naar de andere plaats. Lopend en alleen. Onderweg werd hij overvallen door een groep ‘rovers’. Waardoor hij gewond aan de kant van de weg bleef liggen. Na een tijdje kwam er een priester langs. Hij zag de gewonde man liggen maar moest naar de tempel. Hij draaide zijn hoofd om en liep gauw door. Daarna kwam er een Liviet langs. Ook hij liep snel door met een boek voor zijn hoofd.

De man lag nog steeds gewond op de grond. En zag in de verte een man aan komen. Het was een Samaritaan. De man draaide zijn hoofd om. Hij mocht niet met Samaritanen omgaan. En dat was wederzijds. De man kwam dichterbij en zag de gewonde man liggen. En bedacht zich geen moment. Hij deed zijn jas uit verzorgde de gewonde man en nam hem mee naar het dicht bij zijnde huis.
Daar zei hij tegen de bewoners, verzorg hem en alles wat het kost zal ik betalen. Nadat Jezus dit verteld had vroeg hij aan de mensen, wie is hier de naaste?

Nu?

Dit verhaal is heel erg van toepassing in het NU. Kijk maar eens om je heen. Er zijn heel veel mensen uit andere landen hier gekomen. Ook deze mensen zijn gewond. Misschien niet letterlijk maar wel figuurlijk. Zij zijn gewond geraakt door wat zij mee gemaakt hebben. Door wat zij gezien hebben.
Door het verlies van familie. Hetzij door de oorlog, hetzij omdat zij gevlucht zijn. En zijn eigenlijk hier gewond gekomen. Maar wie zorgt er nu voor hen?

De overheid liet hen binnen. Zij mogen ‘wachten’ tot er een antwoord wordt gegeven. De IND gaat op zoek naar de antwoorden. Spreken de vluchtelingen de waarheid? Via google earth kunnen zij misschien een antwoord vinden? De COA doet zijn best om hen onderdak te geven. De vluchtelingen werk bespreekt met de jongeren hoe zij met de advocaat moeten praten.Maar gaan de ‘wonden’ hier door dicht en weg?

Wat wij doen?

Wij gaan op visite, wij drinken een kopje thee samen met hen. Niet dat daar de wonden van dicht gaan. Maar wat wij merken is dat wij hen echt zien. Wij maken tijd voor hen. Zij kunnen hun verhaal vertellen. Zij vertellen dat de dagen zo lang duren. Dat een dag voor hen alleen maar bestaat uit slapen, eten, boodschappen doen en weer slapen. Dag in dag uit.
En dit al soms 12 maanden lang. Zonder dat er een instantie is die hen verteld wat er gaat gebeuren.

Deze jongeren zijn blij dat er mensen zijn die hen komen bezoeken. Ook al is het alleen maar thee drinken. Deze jongeren willen gezien worden. Deze jongeren willen hun verhaal vertellen. Deze jongeren willen een toekomst opbouwen. Deze jongeren zijn niet voor niets gevlucht uit een gebied waar de IS of de taliban de ‘baas’ willen zijn.

Wie is de naaste?
Als ik het verhaal van vroeger vergelijk met het verhaal van nu, dan zit er voor mij een overeenkomst in. Het nu, mensen die beroepsmatig met deze jongeren bezig zijn. Maar hen zien als een nummer. Nummer 40028 kan niet blijven omdat zijn ‘verhaal’ niet klopt. Wie kan bewijzen of het verhaal klopt van nummer 40028? Heeft men dat ter plekke onderzocht? Heeft men iemand daar gesproken? Ik weet dat dit niet allemaal kan.

Maar waar het ons omgaat is dat de jongeren die aan het begin staan van een ‘toekomst’ graag gezien, erkent en gehoord willen worden. En dat is wat wij doen. Ook al staan wij soms machteloos toe te kijken. Het doet ons pijn dat zij het lastig vinden hier in Nederland.

Conclusie:

Oude verhalen vanuit de bijbel en de koran zijn nog steeds actueel. Hebben wij dan niets geleerd van deze verhalen? Was Jezus niet duidelijk genoeg? Is de priester nu de ………….? Is de Liviet nu……………….? En de barmhartige Samaritaan? Wij willen niet weg kijken, wij hopen dat ieder mens recht krijgt op een stukje land, waar dan ook, maar dat het maar veilig is.

Alstublieft denk na voor dat u een oordeel geeft

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.