Het Volg Traject van A tot Z,

win_20170125_165524Jonge mensen komen het land binnen,

Vluchtelingen komen in een land in Europa binnen. Zo ook in Nederland. Allereerst moeten zij zich melden bij Ter Apel. Naar 3 dagen gaan zij naar een POL locatie. Dit is een locatie waar hun procedure start. Met een beetje geluk duurt dit 2 tot 3 maanden. Daarna gaat de, nu asielzoeker, naar een AZC waar hij/zij wacht op een huis/ appartement. Afhankelijk hoe lang dit gaat duren kan de asielzoeker beginnen met zijn leven. Inburgeringscursus, eindelijk Nederlands leren.

Zoals je leest verhuizen de jongeren binnen 1 jaar zo’n 3 a 4 keer. Dit betekent voor hen nieuwe mensen, nieuwe gezichten en iedereen wil hun verhaal horen. Maar omdat de vluchteling nog geen inburgeringscursus mag beginnen, is er nog geen Nederlands taal. Tenzij zij het ‘geluk’ hadden dat er een Nederlands gezin was die zich over hen ontfermde. Maar dit geluk heeft niet iedereen. Dus het verhaal moet elke keer met een tolk vertaald worden.

Elke keer andere gezichten.

Wat wij merken is dat, als er elke keer andere gezichten zijn, het hun vertrouwen niet ten goede komt. Moet ik die persoon vertrouwen? Krijgen wij dan via de app te horen. Wij gaan er van uit dat als men voor de IND of voor Vluchtelingen werk werkt men te vertrouwen is. Waar op dit moment alle Afghanen aan twijfelen. Want zo zegt de IND, er is geen oorlog in Afghanistan. Terwijl de taliban er nog zit? Terwijl er mensen dood worden geschoten? Ik snap waarom ik nu de app krijgt met de vraag, zijn deze mensen te vertrouwen?

Het Volg Plan van A tot Z,

Het Volg Plan van A tot Z. Dit betekent van A= Aankomst tot Z = Zelfstandig.
De gemeente krijgt, als er een vluchteling binnen komt in Nederland al te horen dat deze gemeente verantwoordelijk is voor een huis/appartement. Nu kan deze gemeente ons naast de asielzoeker plaatsen en hem begeleiden tot dat hij als vluchteling zich zelfstandig in de gemeente kan redden.

Kost dat geld? Ja.

Is het de moeite waard? Ja!! Het kost geld omdat wij ook onze kosten hebben. Daarom willen wij dit zien als een ‘betaalde’ baan. Scheelt alweer een uitkering.
Is het de moeite waard? Ja nu blijkt, dat als je jonge mensen los laat, dat zij geen enkel idee hebben van geld. Huur betalen? Wat een hoog bedrag, ik heb het nu niet, ik wacht even met betalen.
# School? Ik mag er toch 3 jaar over doen.
# Vrijheid? In Nederland is alles toe gestaan. Ik zie het niet meer zitten, o ja de coffeeshop is er ook.

Dit gedrag kan je voor een groot gedeelte voorkomen daar hen individueel te begeleiden. Met duidelijkheid en structuur. Vooral als er geen ouders in de buurt zijn. Ik hoor de andere instantie roepen, en wij dan, wij doen ons best? Klopt alleen van 08:00 -17:00 uur.
En niet in de avond als de jongeren leven of in het weekend. Natuurlijk hebben wij ook eigen tijd nodig maar een ouder werkt ook 24 uur per dag??

Wat gebeurd er als er geen Volg Plan is?

# Jongeren moeten eerst vertrouwen opbouwen in een nieuwe AZC.
# Het vertrouwen is er en dan gaan zij verhuizen naar een andere AZC.
# Zij moeten elke keer weer opnieuw beginnen.
# Onzeker, wat gaat er gebeuren?
# Regels, iedereen zegt iets anders.
# Huis, wat moet ik allemaal regelen en met wie?

Voordelen van het Volg Plan,

# Duidelijkheid, wie hoort bij mij?
# Vertrouwen, er is iemand bij wie ik altijd terecht kan.
# Vragen stellen, ik weet bij wie ik terecht kan.
# Voorsprong met de Nederlandse taal.
# Toekomst, als ik een huis heb weet ik dat zij er is die mij helpt.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.