Nederlandse taal??

De inburgering van vluchtelingen en asielzoekers is mislukt. Deze uitspraak heb ik afgelopen week tot twee maal toe op de radio hoorde. Een persoon zat met zijn partij in de oppositie en de andere persoon was een minister. Hoezo is de inburgering mislukt? Waar wordt dit op gebaseerd? Volgens deze heren op de inburgeringscursus. Men heeft te laat de Nederlandse taal onder de knie. Maar is dat falen van de inburgeringscursus?
20170131_144227_1485870190802
Even bij het begin beginnen.
Een vluchteling komt hier binnen in Ter Apel. Hij blijft daar 48 uur. Daarna wordt hij naar een AZC gestuurd om samen met de IND, tolk en advocaat te praten hoe en waarom hij gevlucht is uit zijn land. Dit zijn 2 gesprekken. In dit AZC krijgen zij geen geld maar eten van de COA. Naar ruim 3 a 4 maanden, afhankelijk welk land zij komen, gaan zij naar een ander AZC. Hier wachten zij, nu met een kleine geldondersteuning, tot zij te horen krijgen of ze mogen blijven of niet. Zij hebben geen school, mogen niet werken, alleen boodschappen doen, wachten en slapen.

Status

Als vluchtelingen een status krijgen tot asielzoeker mogen/moeten zij een inburgeringscursus gaan doen. Helaas zijn niet alle cursussen hetzelfde en vaak wacht een jongere totdat men een woonruimte heeft voordat men start met de cursus. Nu krijgen zij voor het eerst Nederlands. Maar met een woning krijgt men ook gelijk brieven in de brievenbus. Bijvoorbeeld van de zorgverzekeraar, internet, gas en water en energiebedrijven. Nederlandse brieven waarvan jij zo iets hebt, wat moet ik hiermee? Wat doe jij? Laat je hem liggen en vraag ik iemand om de brieven te lezen?

Jongeren en hulp vragen dat is voor jongeren heel lastig.

Afgelopen week waren wij bij een jongeman. Hij gaat vanaf 5 januari 2017 naar school. Hij had een brief gehad van een energiebedrijf. Jij moet nog 3 maanden energie betalen anders komt er een deurwaarde bij jouw langs en wordt de boete nog hoger. Gelukkig heeft hij ons gevraagd wat hij moest doen. Hij dacht namelijk dat de energie van zijn uitkering afgehaald werd en dat hij deze niet meer hoefde te betalen.

Dit is maar een voorbeeld. Wij hebben dit al vaker mee gemaakt. Dat men niet wist waar een brief over ging of wat de bedoeling was van wat er in stond. Jongeren kunnen al heel snel Nederlands praten en lezen maar het begrijpen hier van is een ander verhaal. Is hiermee de inburgeringscursus mislukt? Wij denken van niet. Als men pas naar Nederlandse les mag als men een status heeft, dat het daarom zolang duurt voordat men Nederlands praat en begrijpt.

Conclusie:

Jonge mensen die hier gekomen zijn, willen zich zo snel mogelijk aanpassen. Zij willen niet anders zijn en niet opvallen. Zij willen meedoen met de Nederlandse maatschappij. Dus ook Nederlands praten en begrijpen. Het mooiste zou zijn dat er vanaf dat zij in Nederland komen er iemand is die naast hen komt staan en hen Nederlands leert. En als zij de 2 gesprekken hebben gehad dat er dan al een cursus Nederlands wordt gegeven. Ook al is het alleen maar om boodschappen te kunnen halen.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Afbeelding | Dit bericht werd geplaatst in Informatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.