Een dag in een AZC!!

Ik ben bang dat zij mij niet geloven, wat moet ik doen?
Wilt u mij helpen als ik te horen krijg dat niemand mij wil geloven?
Dit zijn de vragen waar ik nachts van wakker ligt, zegt een jongeman van 25 jaar uit Afghanistan.
Ik had een goeie job en een auto en een vriendin en een huis. En nu, wat heb ik nu?
Welke toekomst moeten ik opbouwen? Ik wacht hier al ruim een jaar. Ik wil een toekomst. De toekomst die zou kunnen bestaan uit huisje, boompje, beestje. Maar die nu bestaat uit zitten in een AZC. De vijfde AZC inmiddels omdat of ik ben in een AZC voor interview of ik zat in een andere AZC die gesloten wordt. Maar wat is mijn toekomst? Zonder Nederlands, zonder school, zonder werk……

Hoe ziet een dag eruit? azc

Ik zit hier maar te zitten. Met 2 andere jongens slaap ik op een kamer. Wij hebben een gezamenlijke keuken. Wat heet, een klein aanrecht met een gasstel en een gootsteen. Daar moeten wij met 9 mensen koken en eten. De onderlinge gesprekken zijn oppervlakkig. Want wie kan ik vertrouwen?
Hij komt uit een ander gedeelte van het land dan ik. Wij waren vreemden voor elkaar maar spraken toevallig de zelfde taal en daarom zijn wij samen in een ‘huis’.

Wat er nu gebeurt met deze jongeren die hier zijn is dat zij zich vervelen. Wat ga je doen als jij je verveeld? Of tv kijken of slapen of op de telefoon kijken. Een dag in een AZC ziet er dan ook zo uit.
Slapen tot minstens 12:00 uur, daarna douchen en eten, eventueel boodschappen doen en dan koken. Avonds even ontspannen met een biljard of tafelvoetbal en dan na 21:00 uur maar weer terug naar de kamer en weer zitten. Wachten tot je weer naar bed gaat. En zo gaat dit dag in dag uit.

Wat nu als zij terug moeten?

Wat wij begrijpen uit de verhalen van de vluchtelingen is dat als zij terug moeten, zij als landverraders worden gezien en dan als nog het leger in moeten. Of erger nog, gelijk de gevangenis in zonder dat iemand ook maar weet waar de ander is gebleven. Is dat wat wij op ons geweten willen hebben? De reden waarom iemand terug moet is soms onduidelijk en niet te begrijpen waarom deze reden is genomen.

Wij zijn blij dat wij niet hoeven te beslissen of zij mogen blijven of niet. Wat wij wel doen is naar hen toe gaan en een praatje maken of een brief vertalen. In ieder geval een middag er zijn en luisteren of een spelletje kaarten en thee drinken. Deze jongeren zijn blij dat zij even gezien worden. Dat er Nederlandse vrouwen zijn die niet bang voor hen zijn. In welke taal spreken wij dan? Het meeste wordt er gecommuniceerd in het Engels. Sommigen zijn al aan het proberen de Nederlandse taal zelf te leren. Maar wij kunnen geen(nauwelijks) Arabisch of Farsi.

Het aller moeilijkste van dit werk wat wij doen is,

1) Dat jij ziet dat jongeren er echt onder lijden.
2) Dat ik niet kan begrijpen waarom sommigen terug moeten.
3) Waar de terug keer op gebaseerd is.
4) Het lange wachten op antwoorden.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.