Wat wil jij worden?

Die vraag wordt gesteld als je nog op school zit. Ik vond dit altijd een lastige vraag. Ja, wat wilde ik worden? Ik wist het niet. Wat ik wel wist is mensen helpen. Hoe dat was de vraag. Maar nu, met jaren lange ervaring in het onderwijs, kan ik vertellen dat ik niet de enige was die dit een lastige vraag vond. Heel veel leerlingen en studenten vinden dit een lastige vraag. Ongeacht hun opleiding of niveau. Hoeveel studenten wisselen niet van opleiding in het MBO of HBO? En dan heb je de vele opleidingen waaruit je mag / kan kiezen. Je hoofd loopt om van de mogelijkheden.

Maar wat als je niet mag kiezen?

Jij komt hier als vluchteling en zit een lange tijd ‘opgesloten’ in een AZC. Jij hebt geen school, geen werk en geen toekomst beeld. Maar jij wil toch graag een toekomst opbouwen maar hoe?
En wat nu als de IND zegt jij moet terug naar je land waar jij vandaan komt? Terwijl jij weet, als ik dit moet gaan doen, dan staat het leger of de tegenstanders mij op te wachten en wat dan? Ik word of in de ondergrondse gevangenis gestopt en niemand weet meer waar ik ben of ik word vooraan in het leger gezet.

Ik wil wel kiezen. Ik wil wel een toekomst. Dan moet ik, waar dan ook er voor vechten dat ik dit krijg. Ook al is dit alleen maar voor mijn eigen ik. In Nederland moet ik ‘vechten’ voor een positief om hier te blijven, daarna volgt er een inburgeringscursus met rare vragen en dan mag ik beginnen op mbo niveau 2. In de hoop dat ik zolang mag blijven dat ik in ieder geval een goede opleiding heb kunnen volgen. Voor het geval mijn verblijfsvergunning is afgelopen en ik alsnog terug moet. Maar ook in mijn eigen land moet ik kiezen hoe moet en mag ik hier leven?

Wachten duurt lang    verspillen

De weg om te kiezen is lang en het wachten in een AZC is lang. Dit maakt dat wij soms somber zijn en alleen maar willen slapen. Om onze vragen en zorgen te vergeten. Maar ik ben jong en ik wil dit niet. Wat moet ik doen om gehoord en gezien te worden? Deze vragen houden hen bezig. Maar ik zie kansen. Waar? Nou gewoon, hier in Nederland. Laatst werd ons huis geschilderd. Door mannen die richting het pensioen gingen. In een gesprek met hen kwam ik er achter dat er maar weinig jongens zijn die met hun handen willen werken. Na een middag, zo zei een schilder, vroeg de jongen moeten wij dit elke dag doen? Ja zei de schilder. En heeft de jongeman daarna nooit meer gezien.

Kansen, ja en toekomst…………..

Als al deze jongeren in plaats van een inburgeringscursus, een opleiding mogen volgen vanaf niveau 2 en met hun handen willen werken dan zijn zij van het wachten af. Zij hebben een toekomst hetzij hier, hetzij als zij niet mogen blijven, in hun eigen land. Een toekomst als schilder, bouwvakker, automonteur, bakker of andere beroepen met hun handen. Wat zijn de voordelen? Het wachten wordt voor de jongeren korter, zij werken zelf mee aan hun eigen toekomst, doen mee aan de maatschappij en als zij mogen blijven hebben wij, Nederland weer mensen die aan ons bed staan, die ons huis wel willen bouwen en schilderen.

Plus

Omdat zij hier toch al zijn, hoeven wij geen andere mensen op te halen uit andere landen omdat wij niet willen bouwen en schilderen en oude mensen willen verzorgen.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.