Mag hier alles??

Nederland het land van drugs, vrouwen en rock en roll. Dit is het beeld wat de buitenwereld van ons heeft. Maar klopt dat ook? Wij, Nederlanders, hebben het idee, dat valt wel mee. Wij weten precies wat wij doen. De meesten van ons weten om te gaan met het gebruik van drugs, vrouwen en rock en roll. Dus behalve de regels hoeven wij ons niet druk te maken met hoe wij hier mee om moeten gaan.

Maar wat nou als je uit een ander deel van de wereld komt? En er groeit een wiet plant aan de kant van de weg? Mag ik dit dan hier ook zo kopen? En is de wiet hier hetzelfde dan in mijn land?
In mijn eigen land wist ik precies hoeveel er in een sigaret moet. Heeft de wiet hier de zelfde sterkte dan in mijn land?

Mijn moeder is alles, zij is altijd thuis en kookt heel lekker. Maar wat merk ik hier? Bijna alle vrouwen werken buiten het huis. Waarom moeten zij niet koken of op hun kinderen passen? Hier werken de vrouwen buiten het huis voor geld. Ook al zeggen wij dit niet hardop, wij vrouwen werken puur voor het geld. Wij willen op vakantie, wij willen een koop woning en wij willen dat onze kinderen alles krijgen wat zij willen.

Rock en Roll,

Je mag hier alles zeggen en alles zingen. Er zijn geen regels die zeggen wat je niet mag zeggen. Natuurlijk zegt men dat jij met respect tegen iemand moet praten maar wat als ik dat niet doe?
In ons land is dat anders, als ik iets zeg tegen ouderen dan moet dit sowieso respectvol zijn. Oudere mensen mag ik niet in de reden vallen. En als mijn jongere broer of zus iets verkeerds doet dan zeg ik hier iets van of ze krijgt een tik.

Maar nu zijn wij hier in Nederland en niemand verteld ons wat wij moeten doen. In het AZC was er de COA en Vluchtelingenwerk. De COA was verantwoordelijk voor het terrein waar wij ‘woonden’. En de Vluchtelingenwerk zorgde voor de papieren maar beide vertelde ons niets over drugs, vrouwen en rock en rolljongeren.
wordcloud-300x225

Hoe moet ik dan weten wat wel en wat niet mag? Ik heb geen Nederlandse mensen die mij elke week op komen zoeken. Aan wie moet ik het dan vragen? Dus denk ik dat ik het goed doe en doe maar net of ik in mijn eigen land ben. In de hoop dat dit een beetje het zelfde werkt dan hier in Nederland.

Maar waarom kijken de mensen mij dan zo raar aan als ik een wiet rook? Dit mag toch hier? En wat als een meisje wil in de disco? De vrouwen hier in Nederland willen toch alles? Ook mag ik toch zeggen wat ik wil. Niemand zegt dat ik een te grote mond heb. Niemand zegt dat ik brutaal ben.

Ja, zo werkt het in de praktijk helaas.

De nieuwe medemens hier in Nederland weten echt niet hoe de regels werken als hen dat niet wordt uitgelegd. En wij? Wij kijken toe en mopperen omdat ‘zij’ anders zijn en zich niet aanpassen aan onze gewoontes. Maar waar ligt dit nu aan? Aan hen of aan ons?
Zijn wij wel duidelijk genoeg in onze communicatie? Zeggen wij wat wij graag van hen willen zien?

Zo niet?
Dan moeten wij ons afvragen waar gaat het dan mis? Hebben wij niets geleerd van jaren geleden? Allereerst met de Molukken die mochten werken in de fabrieken. En later toen wij niet wilde schoonmaken en mensen uit Turkije en Marokko hier na toe haalde met grootte beloftes?

Met de jongeren van nu ben ik in gesprek gegaan en gevraagd wat gaat er mis? Zij merken nog steeds de onvrede bij hun ouders. De onvrede die wordt door gegeven aan de kinderen.
Hen hebben wij ook niets uitgelegd hoe het in Nederland werkt met regels, normen en waarden.

Vinden wij het nu gek dat zij het niet weten? Ligt dan de ‘fout’ niet bij ons zelf? Praten wij wel met de ander wat wij verwachten van hen? Bezoeken wij de ander wel eens in hun huis? Ik denk, mag hier alles? Ja want zolang wij niet vertellen hoe wij het eigenlijk willen zien mag hier alles.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Ik ben ik. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.