Wat doen Jonge Medelanders voor mij?

Kojo stootte mij aan toen hij zag dat Erna en Joanne van Jonge Medelanders er aan kwamen. Beide hadden we hen nog nooit gezien. Maar via Whatsapp en Facebook waren ze met ons aan het praten. Ik praatte voornamelijk Engels want Nederlands vond ik nog wat lastig, maar ik leerde het wel op school. Ik stond op en gaf de vrouwen onzeker een hand. “Zullen we ergens heen gaan?” vroeg 1 van de vrouwen. Onzeker knikte Kojo en ik. We liepen met zijn vieren naar een bekende plek dichtbij het station om daar wat te gaan drinken. Kojo kon het goed vinden met 1 van de vrouwen. Maar ik liep een beetje verlegen naast ze. Wat moest ik zeggen?

De middag was goed bevallen. Ik had ze gevraagd of ze een keer kwamen kijken bij mijn voetbaltraining of gewoon bij een wedstrijd. Erna en Joanne beloofde dat ze dat zouden doen en ik gaf het adres van mijn club. Het lag een eind buiten mijn woonplaats. En ik moet er elke keer heen met de bus, duur is het wel. Maar mijn team is echt goed! We namen afscheid van hen die weer met de trein terug gingen richting huis. Kojo en ik gingen naar mijn kamer, druk in gesprek gingen we zitten in de bus richting onze eindbestemming.

Voetbal mijn hobby

De eerste keer dat Erna en Joanne kwamen kijken hadden ze een iemand mee genomen. Dit was de man die mij zou bekijken. Kan ik goed voetballen? Wat zijn mijn verbeterpunten? Waar ligt mijn kwaliteit? Ik wist niet dat ze kwamen, dus ik trainde relaxed mee met mijn nieuwe team. Vergeleken met mijn vorige team waren ze nu allemaal Nederlands. Allemaal blank maar ze konden echt een goed potje voetballen. Het trainen vond ik lastig, ik snapte niet alles wat mijn trainer zei. Daarom ging ik expres een beetje achteraan staan zodat ik het kon zien.

Erna en Joanne kwamen vaker kijken, namen foto’s en soms wat video’s waar ik ontzettend blij mee was. Die kon ik mooi op Facebook zetten maar ook sturen naar mijn moeder. Erna en Joanne kwamen ook naar mijn kamer. Het was zeker niet groot, 3 bij 5 ongeveer. Maar ik was er nu even blij mee. Ik was wel opzoek, maar ik wist niet waar ik moest beginnen. Joanne stelde voor dat ik ook bij een vriend van mij kon gaan wonen. Zo konden we de huur mooi delen. Een super plan! Waarom kwam ik hier zelf niet op, dacht ik dan,
maar daar waren zij toch een kei in. Het bedenken van oplossingen die ik niet zelf bedacht.

Vragen

Erna en Joanne hebben tijd voor mij als ik ze nodig hebben. Zeker als ik nu druk bezig ben met een nieuw huis zoeken of een kamer. Maar ook met geldzaken. Zo kwam de verzekering naar mij toe (ze stuurde mij een brief) en dat begreep ik echt niet. Ze vertaalde het voor mij, belde zelfs nog mijn verzekering en alles werd geregeld! Ik werk veel en krijg daarom niet veel uitkering. Dat snapte ik niet, waarom krijg ik niet zoveel en mijn andere vrienden wel? Erna legde mij uit: “Als je werkt, dan wordt dan van je uitkering afgehaald”. “Maar ik wil dat niet? Ik wil genoeg overhouden elke maand, zodat ik ook eens wat leuks kan gaan doen?” zei ik dan.

Zij begrepen mij. “Misschien moet je kijken naar de kosten die je dan maakt, geef je bijvoorbeeld een groot vermogen uit aan je telefoon? Kijk of dit volgende keer wat minder kan”. Ik knikte begrijpend. Inderdaad mijn telefoonkosten zijn meer dan 50 euro elke maand. Ik baalde hier van. Maar door deze tip ben ik ook anders gaan kijken naar wat ik uit geef.

Vertrouwen

Soms baal ik ervan dat ze niet dichterbij mij wonen, zodat ik even langs kan gaan bij hun. Maar ik moet met de trein, het kost niet veel. Maar ik bespaar het liever. Dus de social media die we hebben, is toch wel heel handig. Als ik het niet weet kan ik ook bij de VVN terecht, maar ik vind dat toch erg spannend. Wat nou als zij mij niet begrijpen? Dan vertrouw ik toch eerder Erna en Joanne, ze zijn bijna altijd beschikbaar via de telefoon. En als ik ze wil zien komen ze toch naar de voetbal van mij. Ontzettend fijn!!

Eerlijk: Ik wou dat ze mij eerder hadden gezien, dat ik hun eerder had ontmoet en dat we veel meer contact hadden gehad op de momenten dat ik ze nodig had. Nu weet ik dat ze er zijn op de komende moeilijke momenten. Maar ik heb er al een paar gehad. Geldbedragen die ik moest betalen zonder er iets voor terug te zien. Ontzettend jammer. Maar nu: Ze helpen mij! Met dank aan Jonge Medelanders.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.