Kwetsbaarheid en jezelf laten zien,

Jonge mensen, uit welke doelgroep dan ook, zijn erg kwetsbaar. Jongeren willen bij de groep horen. De leeftijdsgroep is veel belangrijker wat zij van elkaar vinden dan wat ouders of onderwijzend personeel van hen vinden. De jongeren ‘horen’ wel wat de volwassenen tegen hen zeggen maar als dat haaks tegen over de leeftijdsgroep staat, gaan zij dit nooit toegeven. Ook al zijn dit nog zulke goede adviezen. Ergens in hun achterhoofd wordt dit opgeslagen maar op dit moment doen zij er niets mee.

Vandaar dat de jongeren tussen 12 -25 jaar heel kwetsbaar zijn. De groep waar zij zich in bevinden is vele malen belangrijker dan je eigen mening. Hoe kwetsbaar is de groep vluchtelingen die nu ons land binnen komen? Een jongeman uit een land als voorbeeld, Uganda, komt hier in Nederland. Hij gaat zich melden in Schiphol en wordt gestuurd met een dagkaart van de trein naar Ter Apel. Ik kan mij zo voorstellen dat hij heel moe is van de reis. Hoe hij hier gekomen is dat is nog de vraag.

Nieuw

Maar de eerste indrukken, veel blanke mensen, anders dan in mijn land. Dan de hoeveelheid, mens wat is het hier druk. Dan een dagkaart. Wat moet ik ermee? Hoe moet ik die gebruiken? Waar ligt Ter Apel? Welke kant, welke trein moet ik hebben? Wie kan ik aanspreken, kunnen mensen mij wel verstaan? En dit is alleen nog maar als ik aankom in Nederland.

Nu, een jaar verder en vele indrukken en ervaringen rijker heb ik te horen gekregen dat ik mag blijven voor minstens 5 jaar. Gelukkig ik ben hier veilig en heb een dak boven mijn hoofd en kan de taal gaan leren. Maar ik zie weinig landgenoten meer. De anderen die ik in het AZC heb leren kunnen uit mijn land wonen heel ver weg. Ik krijg geld, een uitkering, maar dit is net genoeg om mijn huis, water en elektriciteit en eten van te kopen. Dit is geen probleem. In mijn land had ik minder maar daar had ik wel meer mensen die ik kende.

Wie ben ik?

Soms word ik hier heel verdrietig en mis alles en iedereen. En het liefst wil ik dan hard weglopen. Weglopen voor de gevoelens. Of boos worden, boos worden op de mensen die ik heb ontmoet en die een nieuwe familie voor mij zijn geworden. Ik reageer het op hen af. Maar als dat niet kan omdat zij even niet bereikbaar zijn, sluit ik mij op in mijn kamer. Ik wil het niet vertellen aan iedereen dat ik mij rot voel. Dat ik mijn thuisland en mijn moedertaal mis. Voor de buitenwacht hou ik mij groot.

Via Facebook laat ik zien wat ik allemaal kan en doe hier in Nederland. Mijn familie en vrienden hoeven niet te weten dat het soms heel zwaar is om alleen in Nederland te zijn. Mij kwetsbaar opstellen terwijl ik aan de andere kant van de wereld zit? Nee nooit. Gelukkig kan ik mijn energie kwijt in sporten en hoef ik geen alcohol of drugs te gebruiken. Ik wil hier ook niet aan beginnen omdat ik weet dat ik er geen geld voor heb maar ook omdat ik misschien steeds meer wil gebruiken om mij goed te voelen.

Ik ben Ik

Kwetsbaar zijn dat mag niet in mijn land. Vooral niet als je een jongen of een man bent. Een vrouw mag haar verdriet laten zien maar een man niet. Dus dat is mijn voorbeeld geweest in mijn land. En nu in Nederland voel ik dit precies zo. Maar toch merk ik dat hier een man wel mag laten zien wat hij voelt. Tenminste bij de mensen waar ik mee in contact sta. Zij vertellen mij dat als ik dit doe, ik er juist sterker van wordt. Omdat ik dan weet wat mij dwars zit en ik daarmee aan het werk kan gaan.

Het voordeel van je zelf te laten zien wie je werkelijk bent is:
# Je staat open voor andere mensen,
# Je geeft de ander een kans om jouw te helpen,
# Jij hoeft niet alles te weten,
# Jij mag fouten maken, # Jij hebt respect voor jezelf,
# Jou lichamelijke conditie verbeterd,
# Jij kan hierdoor makkelijker jouw grenzen aangeven,
# Als jij jouw kwetsbaar opstelt is het voor de ander makkelijker om zich zelf te zijn.

Kwetsbaar zijn is geen zwakte maar het maakt jouw juist sterk en jij laat zien wie jij werkelijk bent.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Ik ben ik. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.