Het leven van een jongere in Nederland,

School.

Een jongere die in Nederland is opgegroeid gaat hier naar school. Na de basisschool komt hij op het voortgezet onderwijs terecht. Dit zijn verschillende leerrichtingen. Uit ervaring kan ik vertellen dat dit als volgt werkt. De leerling 12/13 jaar komt in de onderbouw. Ineen grote klas met veel verschillende kinderen. Aan een klas wordt een mentor gekoppeld. Een mentor is iemand waar de leerling naar toe kan gaan als hij vragen heeft of als hij problemen heeft. Een mentor geeft minstens 1 lesuur aan zijn/ haar klas les. Dit is een zogeheten mentor uur. De mentor bespreekt hoe het gaat op school, hoe het gaat in de klas en of er nog bijzonderheden zijn die de klas zou moeten weten.

Deze mentor gaat, als de klas naar de tweede gaat met hen mee. Het zelfde gebeurd hier. Elke week is er een mentor uur. En de mentor is op school en de leerling kan altijd bij hem aankloppen. Ook geeft de mentor zijn telefoonnummer aan de klas zodat, als er iets is met de leerling, hij het gelijk hoort. Dit is fijn voor de leerling en voor de ouders. Ook de ouders kunnen in de 10 minuten gesprekken hem vragen stellen over zijn klas. De mentor is zo doende heel erg op de hoogte van zijn klas.

Nu de asielzoeker.

Hij komt alleen in Ter Apel binnen. Geen familie, geen Nederlands en geen Engels. Weet niets van Nederland. Wie hij tegen komt geen idee. Maar allereerst heeft hij te maken met de COA en met de dokter. Als hier alles oke is gaat hij naar een POL locatie. Bijvoorbeeld in Budel. Daar is de COA ook. Maar dit zijn hele andere mensen. Uit een heel ander deel van Nederland, met een andere mentaliteit. Maar goed hij moet nar toe. Ook krijgt hij hier te maken met een advocaat en met de IND en met een tolk. Dit is allemaal nieuw en nog steeds ziet hij elke keer andere gezichten.

Als hij ‘geluk’ heeft mag krijgt de asielzoeker binnen 2 of 3 maanden een interview. Als het interview geweest is gaat hij naar een andere AZC. Weer andere mensen, weer een andere COA. Weer andere regels en weer opnieuw wennen. Op AZC nu komt er naast de COA ook de Vluchtelingenwerk bij. De COA regelt de opvang voor de vluchteling en vluchtelingenwerk regelt de afspraken. Ook hier is het weer afwachten hoe lang men hier moet wachten.

Ten eerste of men een positief krijgt, om hier 5 jaar te mogen blijven of ten tweede of men een negatief krijgt en men wordt voorbereid op terug keer naar hun land. Dit wachten kan soms lang duren. En als men ouder is dan 18 jaar mag men niet naar school, mag men geen vrijwilligerswerk haan doen niets. Is men onder de 18, dan heb je ‘geluk’ want je mag naar school. Dit is voor de dagindeling beter.

Als een asielzoeker een antwoord heeft gehad, gaat het wachten opnieuw beginnen omdat hij eerst een woonruimte wil voordat hij aan de inburgeringscursus gaat beginnen. Dit is heel verstandig omdat er heel veel verschil zit tussen de inburgeringscursussen en tussen het bedrag wat men hiervoor moet betalen. Nu maar wachten tot de toegewezen gemeente een woonruimte voor hem heeft. Dit is, verschillend per gemeente. Maar voor het einde van het jaar moet het gelukt zijn.

 Gemeente,

Geen COA meer. Maar wel Vluchtelingenwerk, school, taalmaatje en een coach vanuit de gemeente. 4 verschillende mensen, vier keer je verhaal vertellen en vier keer afwachten wat deze persoon van jou verlangt.
Als ik deze twee verhalen naast elkaar zet, weet ik dat een jongere die hier geboren is en de Nederlandse taal spreekt het vele malen makkelijker heeft dan iemand die uit een ander land hier naar toe gevlucht is. Een Nederlander heeft 1 school waar hij een diploma kan halen. De school duurt minstens voor 4 jaar met verschillende docenten maar er zijn 2 mentoren in die vier jaar die hun vaste gezicht zijn.

Een asielzoeker die hier komt in Nederland kiest niet voor een land. Hij kiest voor veiligheid. Een asielzoeker woont op minstens in 3 a 4 COA locaties dwars door Nederland. Hij spreekt geen Nederlands en weet niets van onze cultuur en gewoontes. Op elke locatie moet hij elke keer weer zijn verhaal vertellen aan steeds verschillende mensen. Er is geen vast persoon die alles vanaf het begin van zijn binnenkomst al weet. Hij MOET het zelf doen. En dit binnen 2 jaar.

Conclusie:

Op school 2 vaste gezichten in 4 jaar.
Op een AZC, veel gezichten in 2 jaar.
Daarom hebben wij het Volg Plan van A tot Z geschreven. Dit betekent in het kort, een VAST gezicht van Ter Apel tot aan een Woonruimte in de gemeente.

 

 

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.