De barrière van communicatie en duidelijkheid,

Wat is communicatie precies?

Communicatie is informatie doorgeven aan de ander. Communicatie doe je op zijn minst met twee personen. Dit kan op verschillende manieren.

    1. Door te praten met elkaar gewoon rechtstreeks of door te bellen.
    2. Door middel van tekst. Bijvoorbeeld door een whatsapp of een sms berichtje te sturen.
    3. Je kunt ook communiceren via plaatjes. Bijvoorbeeld via facebook of via twitter.

Jongeren communiceren op verschillende manieren.
Jongeren gebruiken het meest het internet om te laten zien wat hen bezig houd om op deze manier te communiceren met de buiten wereld. De taal via het internet is anders dan de taal, als je met elkaar praat. De generatie kloof is hierin duidelijk te merken. De jonge mensen zijn opgegroeid met het internet en alle apps die je kunt gebruiken om te communiceren met anderen.

Terwijl ouderen rechtstreeks willen praten of via de telefoon. Ik hoor mijn schoonmoeder nog zeggen, de computer? Ik kom daar niet aan. Ik weet daar niets van. Dit snap ik best en de techniek gaat zo snel dat het haast niet bij te houden is. Wij werken met jongeren maar als je soms hun telefoon ziet met alle apps die op hun telefoon staan dan vragen wij ons wel eens af, gebruik je die nu ook allemaal? Natuurlijk, ik ben de 50 gepasseerd en Joanne is 25. Maar toch…………

De praktijk:
Een voorbeeld uit de praktijk waardoor er verwarring kan ontstaan door een foto die verkeerd wordt geïnterpreteerd. Er wordt een foto gepost op Instagram. Geen enkel probleem zal je denken. Dat klopt. Tot dat ik er een opmerking over plaats. Naar mijn idee ‘gewoon’ een vraag. Maar de ander vatte dit verkeerd op waardoor er verwarring ontstond. Daar komt nog eens bij dat ik de Nederlandse taal als moedertaal heb en de ander Arabisch als moedertaal.

Wat niet alleen in hield dat wij elkaar niet begrepen in de taal maar ook in de cultuur en in het oud en jong zijn. Wij konden elkaar niet precies uitleggen met de taal en het gevoel, wat de foto bij de ander wakker maakte. Wat is het verschil tussen, in mijn geval, oud en jong? Als ik iets plaats op het internet denk ik na, over de eventuele gevolgen. Terwijl ik zie bij jongeren dat zij alles wat zij leuk en interessant vinden plaatsen.

Daarnaast is er een cultuurverschil, piramide culturen
Jonge mannen vinden het lastig dat men wordt terecht gewezen door een vrouw. En als er meerdere mensen op een foto staan, geeft het hen een idee dat men zich moet verantwoorden voor de vrienden die op de foto staan. De sociale omgeving is belangrijker dan het individu hier in Europa. Als een man terecht gewezen wordt door een vrouw is het bij hen zo, oké jij hebt mij iets verteld wat ik niet fijn vind, ik wil even niets meer met jou te maken hebben en ik “verwijder” jou even helemaal uit mijn leven.

Terwijl het hier in Nederland een praat cultuur is. Ben jij het niet met mij eens dan kom jij bij mij en praat er over. Zodat wij elkaar kunnen uitleggen wat de ander bedoelt. Dit hebben wij hier in Nederland ook moeten leren. Ik weet nog dat er bij ons aan tafel vroeger ook niet gepraat werd maar weggelopen werd als men het niet met de ander eens was. Maar willen wij met elkaar leven in één land, dan is het belangrijk elkaar te verstaan en te begrijpen.

Hoe kan je dit bereiken?
Door interesse te tonen in elkaars cultuur. Wat belangrijk is dat dit van twee kanten komt. Persoonlijk heb ik een hekel aan het woordje moeten maar ik denk dat je in deze situatie er niet om heen kan. Mensen die binnen komen in Nederland moeten gestimuleerd worden om de taal te leren spreken. En wij Nederlanders moeten de ander, accepteren zoals zij zijn.

Maar vooral duidelijkheid scheppen.
Hoe gaan wij met elkaar in Nederland om? Wat zijn de regels, de normen en waarden? Wat mag wel en wat kan absoluut niet? Afgelopen week had ik bijvoorbeeld iemand aan de telefoon en hij werkt op school waar de lessen van inburgering worden gegeven. 3 x 3 uur les per week, zei ik, vind ik te weinig. Ja, zei hij maar de meeste mensen komen niet vaker omdat zei zeggen andere verplichtingen te hebben. En daarom laten wij het maar zo. Wie bepaalt nu eigenlijk de regels van een school?

Als er duidelijkheid is binnen de school, omdat de inburgeringscursus verplicht is, moeten toch de afspraken op een ander moment worden gemaakt?

Communiceren en duidelijkheid scheppen begint bij ons zelf!!

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.