Investeren,

contactWaarom duurt het zo lang als je iets vraagt, voordat je antwoord krijgt?
Waarom wordt de tafel niet meteen gedekt als jij erom vraagt?
Waarom kunnen jongeren zelf niet aangeven waar ze mee zitten?
Waarom maak jij als volwassene de afspraak met de jongeren?
Waarom bepaal jij wat er moet gebeuren en zegt de jongere zelf niet wat hij nodig heeft?

Zomaar een paar vragen waar je volwassenen over kan discussiëren als je niet dagelijks met jongeren te maken hebt. Maar ook als je jongeren in huis hebt betekenend dit, dat er wel eens tegen aan geschopt wordt. Ik vraag je toch iets, waarom doe je dit dan niet meteen?

De oorzaak van deze vraag ligt bij de jongeren. Daar kunnen zij echter niets aan doen. De hersensstructuur  ontwikkelen zich namelijk in de puberteit. Die belangrijk zijn voor de vaardigheden zoals complexe sociale situaties om deze te begrijpen. Maar ook de emotionele en redeneringsvermogen moeten zich nog ontwikkelen. Daarnaast zijn het de hormonen die door het lichaam gieren. Waar de jongeren ook een plek voor moeten vinden.

Waar ging onze discussie dan over?
Het is dan aan de volwassenen om hier rekening mee te houden. Als wij niet aan de jongeren vragen, Hoe gaat het ermee? Is hun gedachte, ik zeg maar niets, want zij hebben het vast heel druk.

Vandaar dat wij geregeld een gesprek beginnen en vragen, hoe gaat het met jou? De ander vond dit maar raar en vond dat een jongere zelf maar bij jou moest komen met zijn of haar verhaal.

Maar zo werkt het dus niet. Was mijn antwoord.
Toen ik nog op school werkte, op het VMBO of op het ROC, zag ik aan de leerlingen soms dat er iets mis was. Uit hen zelf kwamen zij niet naar je toe. Dat was omdat de groepsdruk te hoog is. Jij als jongere gaat niet naar een volwassene van school om te vertellen wat er aan de hand is. Jij houdt het voor jezelf en zegt het ook niet tegen leeftijdsgenoten. Soms maakte ik de ‘fout’ om te zeggen, ik zie dat er iets is wil je het zeggen? Als dat in een groep gebeurd is dit echt fout.

Wil je echt contact houden met jongeren…..
Dan moet je investeren in het onderhoud van het contact. In school of thuis was dit makkelijker. Ik zag de leerlingen elke dag of elke week. Als de jongeren verder weg wonen in een AZC dan wordt het lastiger. Wij vragen het regelmatig via watts app maar dit is anders dan als je de jongeren gewoon ziet.

Wij horen de instanties zeggen, maar wij dan? Wij houden toch contact met de jongeren?
Klopt, maar heb jij echt contact met de jongeren? Ik hoor namelijk iemand zeggen, ik merk dat de jongeman ergens mee zit maar ik weet niet wat. Wat ik geleerd heb in de praktijk, als jongeren bij bijvoorbeeld bij jeugdzorg hebben gelopen dat zij precies de vragen en de antwoorden weten te geven die van hen verwacht wordt.

Tijd nemen…
Wil je echt contact? Dan moet je tijd nemen. De ander op gemak stellen door bijvoorbeeld een kop thee te drinken of samen boodschappen te doen. Onder de activiteit kan je dan vragen stellen of gewoon beginnen met, ik heb dit en dit gedaan vandaag en jij?
Het is geven en geven en geven en 1x nemen.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.