Schommelstoel,

In de opleiding voor de NAC Life Coach heb ik een oefening gedaan met een coach die mij toen begeleide. De oefening ging als volgt: stel je bent oud en je zit buiten op een veranda op een schommelstoel. En je kijkt terug naar jouw leven. Je kijkt terug naar de schooltijd, naar je werkzaam leven en naar je gezin. Hoe kijk je dan terug?

schommelstoel

Als ik terug kijk op mijn leven dan……….

Gelukkig werd ik daar in begeleid. Omdat er situaties naar voren kwamen waar ik van dacht, dit wil ik niet nog een keer beleven. Bijvoorbeeld de schooltijd. Ik ben behoorlijk gepest op school. Dit had een aantal redenen. En omdat de deur voor ouders toen nog niet zover openstond dan nu kwamen mijn ouders niet op school om te klagen. Maar moest ik dit als kind alleen opknappen.

Gelukkig kwamen er ook goede momenten naar voren. Bijvoorbeeld dat ik werk kreeg op een peuterspeelzaal, werk kreeg in het ziekenhuis, naar de Dominicaanse Republiek ging om scholen te bouwen en dat ik ging verhuizen naar Middelburg terwijl ik last van heimwee had. Het grootste en het mooiste cadeau, wat mij is overkomen is, is dat ik twee kinderen kreeg.

Maar ook nu op dit moment,
Wij werken nu met jonge mensen uit allerlei landen. Mensen die gevlucht zijn om vrij te zijn en om een toekomst op te bouwen. Dit doen wij om hen te ZIEN. Daadwerkelijk om bij hen op visite te gaan en te vragen, hoe is het met JOU? Jonge mense die hier wonen en geen idee soms hebben wat en hoe je moet handelen in Nederland. Die als zij 18 jaar zijn het zelf maar moeten uitzoeken.

Bijvoorbeeld gisteren, een jongeman was zijn pasje kwijt van de bibliotheek.  Oké, morgen ga ik zoeken, zei hij. Hoezo morgen? Vandaag heeft jou broer een boek nodig en jij hebt een pasje was mijn antwoord. Oké, Joanne gaat met jou mee naar de bibliotheek en vraag met jou een nieuw pasje aan. Toen zij later terug kwamen was het gelukt met het pasje. Hij had een nieuwe en zijn broer kon de gewenste boeken lenen. Wat was ik trots op hem dat het toch gelukt was. J

Vandaag:
Een jongeman belt op. Mevrouw ik snap iets niet, als ik de gemeente bel moet ik steeds een ander telefoonnummer bellen. Ik wil opnieuw mijn uitkering aanvragen, maar ik weet niet waar? Op de site van de gemeente, allemaal Nederlands, is het voor mij al lastig om te weten waar ik de juiste afspraak moet maken, laat staan voor iemand die Nederlands niet heeft als zijn moedertaal. Nadat ik gebeld had kwam ik er achter waar ik moest zijn. De afspraak is nu gemaakt en de jongeman kan naar de gemeente met zijn vraag.

Als ik dan terug kijk naar mijn acties, ook al zijn ze klein, dan ben ik blij met wat ik doe. Wij zien de jongeren, zoals zij zijn. Wij wijzen hen de weg. Ook al moet je zelf soms ‘streng’ zijn. Maar ook dat hoort erbij bij jonge mensen.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.