Samenleven….


Hoe kunnen wij nu samenleven in Nederland als de vluchtelingen alles voor elkaar krijgen en wij moeten er hard voor werken? Dat was een gesprek afgelopen week met een Nederlandse man. Kijk, zei hij, ik moet samen met mijn vrouw hard werken om te zorgen dat ik alles betaald krijg. Ik moet extra betalen voor de zorg, naast mijn zorgpremie moet ik voor 6 mensen de extra bijdrage betalen en dan nog al de extra kosten voor de medicijnen.
Dan heb je nog een regering die gewoon niets doet. Zij moeten gewoon de grens weer dicht gooien en de vluchtelingen er uit gooien. Ik kan mij voorstellen, zei hij dat mensen op de PVV stemmen hij Geert Wilders, is ten minsten eerlijk.

Maar klopt dit allemaal wat deze Nederlandse man zegt?
Is het de schuld van de vluchteling dat hij zoveel zorg extra moet betalen?
Is het de schuld van de vluchteling dat het samenleven in Nederland niet echt lukt?

Als ik kijk naar de eerste reden, extra betalen voor de zorg, dat de kosten van de zorg zo hoog zijn heeft mede te maken met het feit dat er steeds * meer oudere mensen in Nederland wonen. Daarnaast is de premie zo hoog omdat er * te veel concurrentie is en elke maatschappij wil er iets aan verdienen. De zorg is * geen non-profit organisatie. Een andere reden is dat er steeds * meer kinderen in een hokje worden gestopt. Mede dank zij deze vier redenen is jouw premie van de zorg zo hoog.

De andere reden, samenleven in Nederland lukt niet echt, heeft te maken met de regels die er gelden in Nederland. Als een vluchteling uiteindelijk gehoord heeft dat hij een woonruimte heeft, dan gaat hij pas naar een inburgeringscursus. Waarom niet eerder? Omdat de cursussen niet op de zelfde manier worden gegeven en omdat er niet de zelfde kosten aan verbonden zijn.

De ene cursus kost 7200 euro terwijl de andere cursus 15 euro per les kost. Beide zijn een school en in beide cursussen wordt er gestreefd naar voldoende Nederlands om te gaan beginnen met een MBO opleiding. Eindelijk een beroepsopleiding. Zodat men over een paar jaar kan gaan werken. Op een MBO komt men met jongeren in aanraking uit verschillende culturen. Dit is in ieder geval al belangrijk.

Samenleven,
Wil men echt inburgeren in de samenleving dan zou het naast het beroepsonderwijs ook mogelijk moeten zijn om te leren over de cultuur in Nederland. De jongeren die hier in Europa en in Nederland komen hebben een beeld van ons land. Maar is dit beeld wel de juiste? Door in gesprek te gaan en te zijn met deze jongeren merken wij dat het beeld heel anders is dan dat wij als Nederlanders willen uitstralen. Hun beeld is, hier is alles toegestaan.

Als erbij jou iemand op visite komt, mag deze persoon ook alles? Ieder huis heeft zijn eigen regels. De een is streng, bij de ander mag veel meer. Maar er zijn regels waar ik als ik er kom mij aan “moet” houden. Bijvoorbeeld als ik bij oudere mensen kom kan ik niet de hele tijd met de telefoon spelen. Als ik bij een gelovig gezin kom kan ik niet zomaar gaan vloeken.

Willen wij dit ook op grotere schaal? Dan is het handig om te gaan kijken wat de regels, normen en waarden van ons land zijn. Dan pas kan je samen leven. Dit hoeft niet te betekenen dat de ander zijn hele cultuur aan de kant moet gooien maar wel, hoe pas ik mijn cultuur aan zodat ik kan leven in Nederland vanuit mijn gewoontes? Wat wij hebben gedaan is daar een programma voor geschreven. Gebaseerd op de cultuur van Nederland en op de culturen van het midden oosten.

Uiteindelijk met als doel, SAMENLEVEN in het land waar jij woont.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Informatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.