Afgelopen zaterdag was er een open dag in het AZC…

Omdat wij werken met jonge vluchtelingen, asielzoekers en statushouders hebben wij een AZC bezocht. Niet omdat wij er nooit eerder waren geweest maar meer uit nieuwsgierigheid hoe ziet een azc eruit als het een open dag is? Net als meerdere bedrijven, haalt men alles uit de kast om zo maar mooi en goed mogelijk over te komen. Zo ook het AZC waar wij waren. Er werd van alles geregeld voor de kinderen, suikerspin, schminken en ballonnen vouwen bijvoorbeeld.

Voor de volwassenen waren er korte cursussen georganiseerd waar bij je een paar woordjes in het Arabisch en in Farsi kon leren. Daarnaast was er een gezin gevraagd om hun kamer open te zetten voor het publiek. Deze familie had hun uiterste best gedaan met het bakken en het verzorgen van de thee. Bij deze familie kwamen ook redelijk veel mensen langs om een praatje te maken. En te proeven van hun heerlijke eten.

Een familielid van hen, is een van de jongens die wie begeleiden. Zo doende kwamen wij ook op de open dag. De familie, ouders, een oma en 3 kinderen kwamen hier 2 jaar geleden aan. Daarna werden zij van AZC naar AZC gebracht. Met 1 geluk, zij bleven bij elkaar. Sommige mensen kwamen alleen maar voor de open dag maar één vrouw kwam langs die hen ook elke maand een bezoekje brengt. Gelukkig zie je meer mensen die vaker langs komen dan alleen op een open dag.

Het gesprek met de vader ging al snel over de situatie in zijn moederland.

Hij vertelde het volgende: Ik ben in mijn land apotheker geweest. Daar had ik met mijn gezin een goed leven. Wij hadden een eigen huis en een auto. De kinderen gingen naar school en wij hadden het goed. Maar omdat wij bij een kleine groepering horen werden wij door een andere groep bedreigd. Wat maakte dat wij ons niet meer veilig voelde in ons eigen land. Daarom gingen wij naar Nederland.

Wat is uw toekomstsbeeld en Is er hoop om hier te blijven in Nederland?
Nu wonen wij al ruim 2 jaar in een AZC. In mijn moederland zou ik nog altijd bedreigd worden als wij terug gaan. En hier blijven, kan dat? Ik hoop het, dat wij hier kunnen blijven. Maar als ik de berichten hoor en lees dan vraag ik het mij af.

Hoezo?
De Europese unie heeft in een pot, geld gestopt van 60 Miljoen euro. Als wij terug gaan krijgen wij per persoon 2000 euro mee en de rest wordt gebruikt om ons land te kunnen gaan opbouwen. Maar u zegt net dat het land nog niet veilig is, hoe kan het land dan worden opgebouwd? Dat is nu net de vraag, de EU wil ‘gewoon’ van ons af.

Zoals in een brief van de staatssecretaris al stond geschreven op onze vraag,
Er zijn genoeg mensen in uw land, een paar minder is niet erg? Ja zoiets. Wie is er dan verantwoordelijk voor de mensen die terug worden gestuurd? Wie is er hier nu corrupt bezig?

Wat is er nu belangrijker? Het geld van de EU of mensenlevens?
Het lijkt of alles te koop is met geld. Maar als er in een land is waar groeperingen elkaar het leven niet gunnen is het dan verstandig om mensen terug te sturen met een zak geld?

Of gaat het net zo als een aantal jaren geleden, Nederland gaf geld aan een land voor scholen. En door onderzoek van een journalist kwam men er achter dat er uiteindelijk maar 1 school was gebouwd in plaats van de 20 die er gepland waren. De rest van het geld was, omdat men het bouwen had uitbesteed aan de bevolking, op gemaakt aan eigen bedrijven. Misschien is leren van de geschiedenis en kijken wat er werkelijk in een land gebeurd toch belangrijker dan zomaar beslissingen nemen.

 

 

 

 

 

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.