De hemel huilt……………

Afghanistan 29 september 2017 zelfmoord actie

Gisteren was ik uitgenodigd op een school. Een school waar ik jaren lang gewerkt had. Natuurlijk kwam ik daar bekenden tegen en natuurlijk werd er gevraagd wat ik nu deed. Ik vertelde wat ik zoal deed in mijn dagelijkse leven. De ene keer help ik met een brief vertalen de andere keer bel ik een instantie op. Of ik heb via de whatsapp of via facebook contact met de jonge vluchtelingen.

Waarop een van de collega’s vroeg, waarom doe je dit eigenlijk? Als ik naar een land ga moet ik toch ook de weg vragen? Moet ik toch ook vragen hoe het hier werkt? Ja, natuurlijk was mijn antwoord.
Maar jij werkt toch nu ook met mensen uit Marokko en uit Turkije. Zie je het verschil niet tussen de culturen? Ja wel, was zijn antwoord maar zij moeten gewoon niet zeuren. Zij komen hier en moeten zich maar gewoon aanpassen.

En wat is gewoon aanpassen dan? Voor de een is dit gewoon en voor de ander is dit gewoon.
Wij weten niet precies wat normaal is. Nee, zegt hij. Als ik in de gymles een stok gebruik om orde te houden in plaats van iemand aan te raken staat vervolgens een collega aan mijn bureau met de vraag of ik dit normaal vindt? Waarop mijn antwoord dan is, ik mag een student niet aanraken maar ik wil wel de aandacht om iets uit te kunnen leggen. Wat moet ik dan doen?

Later dacht ik hier over na. Eerst het verschil met de jongeren waar wij mee werken en met mijzelf als ik naar het Midden Oosten zou gaan is heel groot. Ten eerste, ik ga naar een ander land om mij te ontspannen en ten tweede, ik kom niet vanuit een oorlog gebied of een land waar de groeperingen elkaar de hersens in slaan. Daarnaast hebben wij, althans de meeste Nederlanders geen oorlog in onze rugzak.

Een voorbeeld van een volle rugzak,
Om 12:00 uur worden we opgeschrikt met een whatsapp berichtje. Er heeft een zelfmoord actie plaatsgevonden naast het huis van mijn ouders. Tegen over de moskee. Intussen bleef de jongeman bellen met de familie. Zijn moeder is gewond geraakt en toen kwam het bericht mijn oom is omgekomen bij de zelfmoord actie. Daar zit je dan duizenden kilometers van huis. Je kunt niets doen. Familie heb ik wel hier in Nederland maar woont 200 kilometer verder op. De jongeman kan alleen maar huilen en machteloos zijn.

Vanavond onder het eten hadden wij het er nog een keer over want op facebook was een foto geplaatst van een dader die erbij betrokken was. Een jongeman was het nog maar. Hij weet niet welke ellende hij veroorzaakt bij de familie waarvan de omgekomen man was. Maar ook niet van zijn eigen familie. Hij kwam uit de ene stam terwijl de mensen van de moskee van de andere stam waren.
Op dat moment begon het heel hard te regenen.

Later die avond zat ik nog even buiten om over alles na te denken. Ook toen begon het heel hard te regenen. Het lijkt of de hemel huilt. Het lijkt of God of Allah of hoe wij Hem ook maar noemen, roept stop daar nu eens mee. Stop nu eens om de ander, MIJN kind te vermoorden. Stop er nu eens mee om Mijn aarde die IK aan jullie gegeven heb zo te verwoesten. Stop Ik kan alleen nog maar huilen om jullie.

IK heb inderdaad veel waardevolle dingen in de aarde gestopt maar dat betekent niet dat jullie elkaar moeten gaan vermoorden om er zelf rijker van te worden. Hoeveel moet IK nog huilen?
Het geluk wat jij zoekt zit niet in de aarde, het zit niet in de spullen die jij in huis of op de bank hebt. Het GELUK zit in jezelf en hoe JIJ met de ander omgaat.
DIT roep IK al heel lang.
Wanneer begrijpen jullie MIJ?

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.