Wie zijn je vrienden?

leren-vertrouwen

Alles maar dan ook alles heb jij moeten achter laten. Je vertrouwde omgeving, je huis waar jij woonde, je vader en moeder, je school en je vrienden. Toen je nog klein was, was alles nog goed. Er was geen oorlog, geen honger, geen pijn en jij kon gewoon spelen. Maar toen jij groter werd, ging jij beseffen dat er een oorlog was en dat jullie gezin niet veilig meer was. De buren zijn zij nog wel te vertrouwen? De school, de docenten aan welke kant staan zij? En dan moet jij weg. Weg uit de o zo vertrouwde omgeving.

Nu ben jij hier nieuw in Nederland.

Alles mag jij opnieuw gaan opbouwen. Een nieuwe omgeving, een AZC, een huis om te wonen en een school om die moeilijke taal Nederlands te leren. Dit zijn allemaal materialistische dingen. De overheid zegt dat dit allemaal nodig is voor jouw toekomst. Wij komen vaak op een AZC. Wij zien hier dat jongeren zich groot houden voor mede landgenoten. Heeft dit dan met vertrouwen te maken? Vertrouwen zij alleen maar landgenoten? Kennen zij de ander dan zo goed om hen wel te vertrouwen? Of omdat zij dezelfde taal spreken en niet voor elkaar onder willen doen of wat?
Maar dan buiten het AZC als jij een huis hebt, dan ga jij het huis inrichten met spullen. Heb ik wel een grote tv? Heb ik wel een bed, een tafel en stoelen? Hoe mooi ziet mijn huis er uit vergeleken bij mijn vrienden? Als dit allemaal geregeld is, komt de volgende stap. Hoe en waar ga ik Nederlands leren? Wie gaat dat betalen? Hoe moet ik dit allemaal regelen? Allemaal dingen waar je wel over na moet denken maar wat niet over jezelf gaat. Wie gaat mij daar bij helpen om dit allemaal te regelen?

En dan kom jij.

Jij kan de toekomst eindelijk beginnen. Maar toch zit jij stiekem met een probleem. Wie is hier in Nederland te vertrouwen? Mensen die jij hebt ontmoet, doen allemaal hun best. Om alles zo goed en snel mogelijk te regelen. Maar kijkt men ook naar jouw als persoon? Weet de ander eigenlijk wel wat jij eigenlijk nodig hebt? Speel jij zelf verstoppertje, om jezelf niet te laten zien? Uit eindelijk vroeg of laat kom jij jezelf tegen. En dan?

Wie zijn er dan nog over van jouw vrienden?
Met wie heb jij dan nog contact? Een huis/kamer het het lijkt allemaal zo mooi. Als je geluk hebt wonen er in dezelfde plaats mensen die jou taal spreken. Mensen die er langer wonen en die de regels een beetje kennen.
Maar naast deze mensen heb je ook mensen nodig die echt vrienden met jou willen worden. Die naar jou komen kijken als je een sportwedstrijd hebt. Waar jij een keer kan gaan eten. Waar jij een keer je hart kan luchten als je ergens niet mee eens bent. Maar die ook tegen jou zeggen hoe het dan wel moet en niet alleen maar vertellen wat jij graag wilt horen.

En dit is een kwestie van vertrouwen. Vertrouwen dat jij met de ander op moet gaan bouwen. En dat is hard werken aan beide kanten. Zowel van jou kant als van de ander. Want zonder vertrouwen is er geen relatie. Niet dat de ander jouw in de steek laat als jij een keer iets verkeerds gezegd hebt maar iemand die de moeite doet om jouw te geven wat jij waard bent.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Informatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.