Ik ben geen held,

hart verwarmend

Vanmorgen kreeg ik een mail van een vriend alstublieft, ik heb geld nodig, was zijn boodschap. Ik weet van hem, hij heeft het financieel heel moeilijk maar vindt het ook lastig om hulp te vragen. Dan maar op een manier waar door het lijkt dat het een ‘grapje’ is maar ondertussen…

Met dit in mijn achterhoofd kom ik op een uitspraak van mijn moeder. Zij zei vroeger ooit een keer toen ik commentaar had op mijn zus, “wacht maar tot jij kinderen hebt die zo groot zijn”.
Wij hebben geluk gehad met onze kinderen en gelukkig zijn zij nu volwassen. Maar ik zie het dus wel bij al de jonge mensen die wij begeleiden.

Wat zie ik dan?
Zij zijn naar Europa gekomen met het idee, ik wil veiligheid en ik wil een toekomst opbouwen.
Veiligheid kunnen wij hen nog bieden. Soms zie je in een stad extra politie lopen maar verder valt het allemaal nog wel mee. Maar een toekomst op bouwen? Dat is een ander verhaal. Oke, men mag hier 5 jaar blijven, men mag hier wonen en men mag naar school. Maar als een jongeman dan geen geld heeft om redelijk te kunnen leven is dit dan een toekomst op bouwen?

Iemand die geen familie achter zich heeft moet het toch maar zien te redden in zijn eentje. De uitkering is net hoog genoeg om de huur, gas, water en elektriciteit, internet en zorgverzekering te betalen. Daarnaast houd hij 100 euro over om een maand van te leven. Is dit wat hij voor ogen had om een toekomst op te bouwen?

Ik denk dat mijn moeder dit bedoelde vroeger,
Als moeder kan je kinderen niet beschermen tegen tekorten, tegen hij heeft meer dan ik. Hier zal iemand zelf mee moeten leren omgaan. Ook dat is volwassen worden. En ik kan dan vragen aan deze jongeman, als je alles kan kopen wat je in de winkel ziet zou je dan gelukkig zijn? In eerste instantie zal hij zeggen, ja. Maar ik weet dat hij daar later op terug komt.

Ook al heb je alles wat je hartje begeerd maar je hebt niet je toekomst die jij graag wil, wat heb je dan? Dit is waar ik mij zorgen om maak. Het lijkt of alles te koop is met geld en in de winkel maar is dat zo? Kan jij gezondheid kopen, kan jij liefde kopen, kan jij aandacht kopen, kan jij geluk kopen?
Een groot gedeelte kan jij tijdelijk kopen. Ik zeg, tijdelijk omdat je naar een club kan gaan waar je denkt de liefde kunt kopen en de aandacht.

Maar is dit echt wat je wil?
Het enige echte geluk begint bij jezelf. Het zit in jezelf verstopt en ja zeker jij mag daar moeite voor doen om het te vinden. Maar het is er zeker weten.
Wat kan je doen om dit zelf te ontdekken?
Ten eerste, elke dag 15 minuten lang geen tv, geen internet en geen mensen om je heen hebben.
Ten tweede, ga rustig zitten op een stoel en concentreer je op jouw ademhaling
Ten derde, laat alle gedachten die in je op komen ook weer gaan. Besteed daar bewust geen aandacht aan.

Wat betreft de jongeman,
Dit is wat ik geantwoord heb,
Ik ben geen held,
ik kan alleen maar liefde geven,
ik ben geen held,
ik kan je zien zoals je bent,
ik ben geen held,
een stukje van mijn hart kan ik je lenen.
Julia Zahra,

In de hoop dat die ander begrijpt dat liefde geven belangrijker is dan spullen die je kan kopen in de winkel. Ik hoor je denken, maar daar kan ik niet van leven. Ik verzeker jou, dit klopt maar zonder LIEFDE kan niet overleven.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.