De toekomst begint bij jou!

Twee jaar geleden kwam jij in Nederland. Jij wist niet eens waar Nederland lag. Jij had gehoord van je vrienden dat Nederland wel een oké land was om te wonen. Hier mag alles. Hier kan je vrij alcohol drinken als je dit wilt, hier kan je vrij drugs gebruiken als je de ander maar niet lastig valt. Maar verder wist je vrij weinig van Nederland. Je wist niet eens hoe ver het van je familie af was.

Nadat je in het AZC bent geweest en te horen hebt gekregen of je hier wel of niet mag blijven weet je meer. Als je te horen hebt gekregen dat je eigenlijk weer terug moet naar je eigen land word je boos en verdrietig. “Ik kan niet terug. Waarom begrijpt men dit niet? Hoezo moet ik bewijzen dat dit niet kan? Hoe kom ik aan deze gegevens? Ik heb toch alles verteld wat ik wist en waarom wordt ik niet geloofd? Hoezo mag die ander wel blijven en ik niet?”.

Ik wil ook
“Vragen en nog eens vragen waar ik tegen aanloop. Ik vind het gewoon niet eerlijk. Maar als ik nu terug ga dan wordt ik als een verrader gezien en dan ben ik niet de enige die hier last van heeft maar ook mijn familie. Ook zij worden daar op aangekeken. Terwijl mijn familie mij expres weg hebben gestuurd omdat zij wisten dat het niet meer veilig was. En nu? Nu moet ik terug”.

“Kijk wij hebben in ons land een groot probleem en dat probleem moet eerst worden opgelost voordat wij het land sowieso kunnen opbouwen. Maar als dit blijft bestaan is het water naar de zee dragen. Het probleem is dit, wij waren vroeger zo’n 50 jaar geleden een heel vrij land. Onze vrouwen en ons leven zag er het zelfde uit dan in Europa. Maar er was één verschil. En dat was dat wij in Afghanistan in de bergen mineralen en stenen hadden zitten die veel waard waren. Daarnaast zat er olie in de grond voor eigen gebruikt”.

Hoe het allemaal begon
“In deze stenen en mineralen en de olie had Amerika veel belangstelling. Zij kwamen te kort en wilde dit van ons ‘kopen’. Maar helaas er zat op dat moment een parlement die met Amerika niet in zee wilde gaan. En als jij iets niet krijgt wat je heel graag wil dan word je boos. En als het niet op de goede manier wil, dan maar op de kwade manier. Zo werd de parlement op dat moment onder druk gezet. Vanaf dat moment moesten de vrouwen een hoofddoek dragen, vanaf dat moment mochten de meisjes niet meer na school. En vanaf dat moment werd het in Afghanistan strenger ten opzichte van de islamitisch geloof”.

Het land wat alles wilde kreeg zijn zin. En vanaf die tijd waren er Afghaanse mensen die wilde protesteren en wilde het oude Afghanistan weer terug. Maar het kwaad was al geschied. Het grote geld wat werd verdient ging naar de ‘hoge’ heren en de bevolking ach… De jongeren die deze toekomst niet wilde en niet op konden tegen de corruptie, gingen vluchten en kwamen zodoende ook in Nederland terecht.

Mijn hart zit vol verdriet

Mijn verhaal, maar nu moet jij bewijzen dat jij daarom bent gaan vluchten. Maar wij zien dat er Afghanen zijn die dit gewoon niet kunnen bewijzen. Zij hebben hun verhaal maar geen foto’s of geen documenten. Omdat heel simpel daar niet alles wordt gedocumenteerd zoals hier. Bewijs dan maar dat jij, wat jij verteld, de waarheid verteld. En dat jij diegene bent die het verdient om een mooie toekomst te hebben.

In plaats van terug gestuurd te worden met 2000 Euro op zak. Zo van, dan kun jij een toekomst op bouwen in jouw land. Als jij ooit de kans krijgt om een toekomst op te bouwen. De kans is groot dat jij in jouw moederland wordt opgepakt en in de gevangenis wordt gestopt. Of als je ‘geluk’ hebt bij je familie kan wonen en als het nacht is even naar buiten mag.

Waar is mijn toekomst?
De toekomst begint bij jou. Maar hoe en waar? Wat moet ik doen, wie helpt mij? De vraag die maar in mijn hoofd blijft spoken. Ik kan geen documenten krijgen van mijn familie dit is te gevaarlijk voor hen. Maar ik moet ze hebben want hier geloven ze mij niet. Ik wil gewoon mijn toekomst. Een toekomst waar ik kan werken, waar ik de taal goed spreek en waar ik een huis heb en eventueel een gezin krijg. Maar waar is dat?

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.