Afghanen,

15541249_393031211038851_4655645200526807605_n

Wij hebben een Afghaanse familie leren kennen op een open dag van het AZC!
Deze mensen zette hun kamer open voor de Maastrichtenaren die kwamen kijken in een AZC.  Deze mensen hebben hun uiterste best gedaan om heerlijke hapjes uit Afghanistan  zelf te maken. Wij, mogen wel “gebruik” maken van hun gastvrijheid maar zeggen zonder pardon: Ga maar terug naar je eigen land.

Net als vele andere Afghanen is het onmogelijk om terug te keren naar hun moederland.
Als je de achtergrond niet kent denk je misschien, oké ga maar terug wat zoek je hier? De IND zal wel gelijk hebben. Maar is dat zo? heeft de IND gelijk? Hoe kan je dat bewijzen? Ga je voordat jij vlucht, een foto nemen van diegene die jou bedreigd? Ga jij, nadat jij het in jouw land nog 1 vol jaar geprobeerd hebt te overleven, voor het plezier weg?

De reis,Vanaf Afghanistan lopen de mensen eerst naar Iran. Om vervolgens naar Griekenland en daar met een rubberen boot oversteken naar Turkije.  Tenslotte kom zij in Europa aan. Om daar te beslissen naar welk land zij kunnen gaan. Nederland in dit geval. In Zwolle gaan zij zich melden en daar krijgen zij een dagkaart om naar Ter Apel te gaan. Zij spreken een klein beetje Engels maar geen Nederlands. Met handen en voeten komen zij er achter waar zij naar toe moeten.

Nu 2 jaar later en een aantal AZC’s later wordt er verteld ga maar terug naar jouw eigen land daar is het veilig. Veilig, veilig voor wie? Niet voor mij, als ik daar op vakantie naar toe wil. Dan luid het advies: negatief. Ik ken het land niet, ik ben niet van de eigen bevolking, ik spreek de taal niet en ik ben geen moslim. Oké maar is mijn leven meer waard dan van een Afghaan?

Terug kan dat? Het blijkt uit een brief die wij dit jaar ontvangen hebben van de staatssecretaris, er zijn genoeg Afghanen in het land zelf. Dus één meer of minder maakt niet uit. Is het daarom dat wij mensen maar weer terug sturen of verhandelen in zekere zin. Want de “regering” in Afghanistan krijgt geld voor elke vluchteling die terug keert. Maar zijn dat de mensen waard?

Het is en blijft vreemd dat na Syrië, Afghanistan het tweede gevaarlijke land te wereld mensen zonder pardon terug gestuurd/verkocht worden.

nr 3 van de mensenrechten. Het recht op leven

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.