Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.

gevlucht

Een gewone zaterdag ochtend in december, tenminste voor mij dan. Ik word wakker gemaakt door de kou die door mijn ramen komt. Het liefst wil ik het dekbed nog een keer over mij heen doen maar ik ga er toch maar uit. Beneden aangekomen pak ik eerst even mijn tablet en zie ik via facebook het bericht, ik was het bijna vergeten, maar zondag 10 december is het nationale mensenrechten dag. Maar vandaag kon iedereen een brief sturen en een handtekening zetten onder brieven aan de politiek in verschillende landen die mensen in de gevangenis hebben, omdat deze mensen opkomen voor hun rechten als mens.

Voorbeelden:
Helaas is dit dus in veel landen nog niet goed of geaccepteerd, opkomen voor je eigen rechten en die van je mede mens. Bijvoorbeeld in Finland, een land hier in de EU, deze man is geboren als vrouw, voelde zich niet thuis in haar lichaam en na een paar onderzoeken zijn ze er achter gekomen dat zij transgender is. Nu is zij dus een hij, omgebouwd tot iemand die hij wel kan zijn, waar hij zich goed bij voelt. Dit mag nog in Finland en er zijn behandelingen die hij ook mag doen om een man te worden. Maar er is verplicht om een sterilisatie onder te gaan, dat betekend dat je alles laat weghalen om ooit kinderen te krijgen.

Ander voorbeeld, Palestina/Israël, twee mannen zijn het niet eens met de bezetting van de Israëliërs om de westelijke Jordaan oever in handen te hebben. De twee mannen waren in februari 2016 bij een jaarlijkse demonstratie tegen de UITSLUITING van Palestijnen. Daarna zijn ze opgepakt, aangeklaagd voor opruiing en deelname aan een verboden demonstratie. Volgens de mensen die ze hebben opgepakt, hebben deze twee mannen ook een paar Israëlische soldaten aangevallen.
Toen ik dit las, ben ik samen met Erna de auto ingestapt en zijn we per direct naar de dichtstbijzijnde plaats gereden waar we brieven voor ze konden schrijven, wij hebben ook beide handtekeningen onder papieren gezet. Wij, Erna en ik, strijden beide op onze manier voor gelijkheid van mensen. Mensen die ook rechten hebben en mogen zijn wie ze willen zijn.

Dag van de mensenrechten

Artikel 3: Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.
Afgelopen zondag, de dag na de brieven die wij hebben geschreven, waren wij uitgenodigd in Beverwijk om te praten hoe wij werken voor jongeren die gevlucht zijn. Wat wij doen om voor hun mensenrechten op te komen. Voor vele mensen is dit vreemd en ook zeker niet duidelijk waarom wij dit doen, maar voor ons staat altijd iets voorop; de rechten van ieder mens.

Daarover spraken wij, zondag 10 december 2017, in Beverwijk in een Afghaans cultureel centrum. Wat wij doen, waarom wij dit en zeker ook omdat iedereen die een persoon is, het recht heeft om te leven en om te leven in vrijheid. Mensenrechten heeft iedereen, ongeacht waar je vandaan komt en wat je afkomst is. Wij zien een ieder geval, de persoon als individu, iedereen is anders en uniek op zijn of haar manier. En dit is ook wat wij als nummer 1 stellen, de mensen hebben het recht op een betere toekomst die voor hem of haar geschikt is.

In Afghanistan is er al meer dan 45 jaar oorlog, de mensen zijn niet veilig, hebben geen recht op leven of op vrijheid. Hier over spraken wij zondag in Beverwijk. De mensen die hier komen vanuit Afghanistan gaan ook voor artikel 3, vrijheid en recht op leven. Dit is waarbij wij hen helpen en dat is waarvoor wij gaan. Een oorlog die mensen hun vrijheid afneemt, die er voor zorgt dat zij zich niet verder kunnen ontwikkelen. De oorlog die grenzen opwerpt. De oorlog, de mens die zegt wat hij van de ander wil.

Het kan anders,
Dit is wat niet zou moeten kunnen en dat is dus waar wij voor staan. Wij zien de mens zien als een individu. De mens die naar onze mening mag zijn wie die is. De mens die in vrijheid zijn mening mag zeggen mits hij andere mensen er niet mee kwetst. De mens die zijn toekomst op mag bouwen zonder dat hij wordt afgerekend op zijn verhaal.

Weet je dat als wij er samen aan gaan bouwen wij er ook samen er voor kunnen zorgen dat de wereld er een stuk mooier uit komt te zien? Hoe? De ander zien zoals jij zelf gezien wil worden. De ander aanspreken zoals jij zelf zou aangesproken willen worden. Dus met andere woorden, behandel de ander zo, zoals jij behandelt zou willen worden.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.