Doe normaal,

Waarschijnlijk hebben jullie dit allemaal wel eens mee gemaakt. Met je eigen kinderen of als je in een winkel bent of op een schoolplein loopt of gewoon in huis bent. Kinderen die je ziet en in eens iets doen. Bijvoorbeeld in een winkel gaan rennen of op de bank gaan klimmen. Ouders en opvoeders die doen roepen, doe eens normaal. Waarop het kind verbaast om kijkt en je ziet hem denken, normaal? Wat doe ik verkeerd?

Doe eens normaal, maar als je als volwassenen niet er bij verteld wat je dan precies wel wil van het kind, hoe moet hij het dan ooit leren? Welk gedrag verwacht je dan wel? Welke regel, volgens jou, overtreed hij? Voor kinderen is dit al heel onduidelijk laat staan voor jongeren die hier in Nederland zijn komen wonen.

Leren
De Nederlandse taal moeten zij zo snel mogelijk leren spreken en schrijven. Nu, wie mijn blog leest zal hier ook taal fouten in vinden. Terwijl ik wel mijn best heb gedaan op school. Maar de nieuwe Nederlander moet het zo snel mogelijk, binnen 3 jaar bijna perfect kunnen. Zo niet dan is dat jammer maar dan moeten zij alle geld wat zij ‘geleend’ hebben van de duo terug betalen. Maar de taal moet geleerd worden.

Om de taal zo snel mogelijk te leren, luisteren zij naar de radio. De Nederlandse liedjes. Ik weet niet of jullie daar wel eens goed naar geluisterd hebben naar de teksten maar of dit echt normaal is? Wat het is met deze muziek, de beat is goed en daarom denken de jongeren dan zal de tekst ook goed zijn. Maar de tekst gaat over hoe een jongen de meeste meisjes kan scoren. En hoe hij dit dan zo snel mogelijk aan zijn vrienden moet kunnen vertellen. Joh, dat is goed Nederlands en een goed voorbeeld.

Waar gaat het mis?
Deze week had ik een dame van een gemeente aan de telefoon. Wij maakte net als zij zich zorgen over een jongeman. Wij zijn een heel gesprek met haar aangegaan. Dit gaat niet goed en zo moet hij doen en dat kan beter. Oke en wat doet u er als gemeente aan? Wij zetten er weer een andere organisatie op om te kunnen kijken wat er beter kan.

De taalcoach bijvoorbeeld is weg gegaan omdat meneer seksuele opmerkingen maakte dat mag niet in Nederland. Dus de coach houd er mee op en laat de jongeman achter met, wat heb ik verkeerd gedaan? Want dat is hem niet verteld. Eventueel een boete of een andere maatregeling is er getroffen maar waarom is niet verteld. Deze jongeman luistert naar een goeie beat en hoort hoe men hier over vrouwen denkt.

Mag niet
Als hij dit dan zegt wordt men boos en gaat men weg. Raar, hij zeg niets naar zijn mening verkeerd. In een liedje mag je daar toch over zingen? De meeste meiden lopen toch vaak in korte rokjes of lage truitjes? En ik mag niets zeggen terwijl er wel over gezongen mag worden? Dan moet ik ineens normaal gaan doen maar hoe? Wie gaat mij vertellen, wat ik moet gaan doen. En de een zegt dit en de ander zegt dat. Ik heb 7 verschillende mensen om mij heen staan die allemaal iets anders zeggen over hoe jij normaal moet doen. Hoe ga ik dit hier in Nederland ooit leren?

Ik weet het echt niet meer. Mijn Nederlands is nog niet goed genoeg, ik heb mijn hoofd nog vol zitten. Ik probeer mijn best te doen en sport veel maar is dit genoeg? De een zegt dit de ander zegt dat. In de liedjes mag je alles maar in school en op straat mag je niets. Wie gaat dit mij uitleggen? Vertrouwen heb ik niet echt meer in de mensen zij gaan toch zo weer weg. Hoe gaat mijn leven er nu uit zien? Wat is in vredesnaam NORMAAL in Nederland?

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.