Het systeem wat Josef niet begrijpt,

Mijn hart staat soms in brand!

Mijn naam is Josef. Ik kom uit het Midden Oosten, uit een dorpje dicht bij Herat om precies te zijn. Het dorpje was zo klein dat mijn vader buiten het dorp moest werken omdat er in het dorp geen werk voor iedereen was. Zo was mijn vader soms maanden van huis. Mijn moeder zorgde voor ons. Voor mijn broers en voor mijn zus. Naar school ging alleen mijn broer want hij was ‘slim’ genoeg om te leren. Wij speelden buiten en met elkaar. Mijn moeder leerde ons de taal en een beetje schrijven en rekenen.

Als mijn vader naar huis kwam was het feest. Wij konden weer eten en drinken omdat er geld binnen kwam. Hoe oud ik ben weet ik niet precies. Mijn vader moest mij aangeven bij de gemeente maar omdat hij er zo weinig was weet ik niet wanneer dit gebeurd is. Mijn ouders hebben daarom gezegd dat ik 20-10-1997 geboren ben maar of dit zo is? Ik weet het niet zeker.

Nu ben ik hier in Nederland. Na 2 jaar wachten in verschillende AZC’S heb ik uiteindelijk een positief gekregen en mag ik 5 jaar blijven. Ik heb ook een gemeente toegewezen gekregen en nu naar een half jaar een huis. En daar sta ik dan. Naast mij staan er zijn verschillende mensen die zich met mijn leven gaan bemoeien. De een is van de gemeente, de ander is van vluchtelingenwerk, weer een ander is van school, dan heb ik nog een taalcoach en ik ga zelf nog naar fitness.

Zoals ik al zei, in mijn dorp ging ik niet naar school maar mocht ik gewoon buiten spelen. Nu moet ik 3 x 3 uur per week naar school. Daarnaast heb ik gesprekken met allerlei mensen die ik niet allemaal begrijp. Toch zeggen zei, je woont nu al 2 jaar in Nederland dus je moet nu toch een beetje van de taal begrijpen. Ik zat in een AZC weet je nog? Met mensen uit mijn eigen land dan praat je toch geen Nederlands? Dan praat je jou eigen taal. Dat is veel makkelijker en gaat veel sneller.

Hoe werkt het hier?Nu ga ik dus naar school en zoals de docent al tegen mij heeft gezegd, jij bent goed bezig maar jij moet wel sneller alles gaan leren want anders haal je de inburgeringscursus niet en moet je alles terug gaan betalen. Maar ik word afgeleid. Afgeleid door alles wat er in Nederland gebeurd. De vele mensen die om mij heen staan, het vele moeten en de afleidingen die ik om mij heen zie.

Ik snap het gewoon niet. En is er nu niemand die mij snapt? Ik zeg soms dingen die ik hier in Nederland gehoord heb en waarvan ik denk dat het normaal is maar dan gaat er zomaar weer iemand weg en komt niet terug. Hoe kan dat nu en waarom? Niemand legt mij dit uit en ik denk: wat doe ik verkeerd?

Niemand begrijpt mij. Mijn rugzak van het kleine dorpje naast Herat zit nog helemaal vol. Hier word niet meer over gepraat en ik wil er niet over hebben. Waarom niet? Omdat het mij pijn doet. Omdat het herinneringen zijn die bij mij horen en daar heeft niet iedereen iets mee te maken. En omdat ik nu, hier moet overleven ik moet een leven opbouwen. Maar op een één of ander manier lukt het mij gewoon niet.

De mensen die allemaal om mij heen staan worden boos. Zij willen van mij dat het allemaal sneller gaat dat ik beter mijn best ga doen. Mar het enige wat zij er mee bereiken is dat ik verder bij hen weg dat ik meer ga roken zodat ik mij zelf ga verdoven. Ik wil het gewoon niet weten. Ik wil gewoon veilig leven. Maar ik kan gewoon niet anders het is mij nooit geleerd om het anders te doen.

En nu moet ik de school binnen 3 jaar hebben afgerond. Maar hoe, wie gaat mij helpen? Ik woon alleen, ik heb vrienden maar die verdoven zich, in het weekend, net als ik ook met genotsmiddelen. Zij gaan ook naar school maar of zij het halen ik weet het niet. Dat is niet mijn probleem maar toch.

Hoe werken wij? Dit is één van de verhalen die wij tegen komen in het werk wat wij doen. Jongeren die geen kant op kunnen in ons systeem. Omdat zij niet mee doen op onze manier worden zij de dupe. Ik zie het gebeuren. Net als in het onderwijs waar ik gewerkt heb, zie ik nu het zelfde gebeuren bij gemeentes.

Een log systeem waar deze jongeren in vast lopen omdat zij “anders” zijn dan anderen.

Wat is dan het verschil?
Wij zien de jongeren als individu. Wij spelen in op wat de jongere zelf nodig heeft. Deze jongere in dit verhaal, heeft ‘gewoon’ extra aandacht nodig. Individuele aandacht, duidelijke regels en begrip voor zijn gevoel. Hij zei in het begin, het contact is voor 1 jaar. Dit is wat de meeste jongeren elke keer mee maken. Mensen die je niet begrijpen en dan maar zeggen, het is klaar.

Nu zijn wij 2 jaar verder. Hebben nog steeds contact. Met vallen en opstaan. Dit is mede te danken aan het logge systeem van Nederland. Die overal controle op wil houden, die overal regels en wetten van wil maken. Maar de individu vergeten in dit verhaal. In plaats daarvan ben je nummer 465.

Wat hebben wij dan wel bereikt in deze 2 jaar?
Soms is Josef heel boos op mij en dan wordt ik weer geblokt op Wattsapp. Maar ik weet en de ander weet als ik het echt niet meer weet, mag ik terug komen en dat doet hij dus ook.
Zelfs naar 2 jaar komt hij terug even stoom afblazen. Even de energie ophalen die hij nodig heeft om het “ systeem” wat Nederland heet weer aan te kunnen.
Josef, jij bent en blijft welkom.

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.