Jongeren en straattaal, doe maar gewoon.

Lekker hangen op straat met een groep vrienden. Dit is bijna het enige wat je nog ziet als je terug komt fietsen van een cursus. Straten die leeg zijn, weinig auto’s en bijna geen fietser meer te bekennen. In Nederland zitten mensen avonds binnen t.v. aan, koffie er bij met één koekje. En de jongeren? Zij zijn buiten want zij zaten de hele dag op school, of op stage of waren aan het werk. Want hadden vandaag hun vrienden niet gezien en moeten even bij praten.

Hoezo zitten de volwassenen dan binnen? Zij zijn moe van de hele dag presteren en om naar buiten te gaan? Nee liever niet. Want de jongelui van tegenwoordig hebben alleen maar een grote mond. Gebruiken alleen maar straattaal. En hebben overal commentaar op nee, wij blijven liever binnen. En als je dan toch naar buiten moet om even iets weg te brengen dan kan het zomaar zijn dat de jongeren in de ogen van de volwassen iets doen wat zij niet goed vinden. Heb jij daar als volwassene een mening over ja, dan kan je een antwoord terug verwachten. Nee, wij blijven liever veilig binnen.

Willen jongeren niet meer gecorrigeerd worden?
Is dat misschien omdat wij hen niet meer begrijpen of is dat omdat zij ons niet meer begrijpen?
1: Als jongeren in een groep staan, willen zij in ieder geval niet voor de groep afgaan.
2: Jongeren vooral jongens voelen zich meer dan vrouwen.
3: Het taal gebruik van ouders is anders dan dat van jongeren.
4: Uitleggen wat ik fout heb gedaan is no don.

In een groep,
Als jongeren in een groep staan is het voor de individu niet goed om te zeggen, ik heb dit gedaan. De groepsdruk om niet meer bij de groep te horen is groter dan de waarheid te vertellen aan een volwassene. Waarbij jij de kans loopt om straf te krijgen. Voor jou als jongere is het beter om net te doen of jij nergens iets van af weet. Net als de rest van de groep. Zo sta je gewoon sterker.

Jongens — vrouwen.
Volgens jongens zorgen de vrouwen alleen maar voor dat het huis schoon is, dat de was wordt gedaan en dat vrouwen zijn er als het mis gaat. Want moeders kunnen beter troosten dan vaders.
De vrouw wordt vooral op haar uiterlijk beoordeeld. Ziet zij er goed uit, dan gaat de groep de grens opzoeken in hoe verre zij kunnen gaan met opmerkingen. Draagt zij een bril of is de vrouw naar hun oordeel niet mooi genoeg dan wordt zij afgewezen.

Taal gebruik volwassenen — jongeren.
Volwassenen willen een sorry horen met een uitleg wat je hebt gedaan en waarom je iets hebt gedaan. Jongeren in een groep vinden het belangrijker om bij de groep te horen dan te vertellen dat zij fout waren. Als hij iets toegeeft door de druk van de groep kan hem dat een jaar later nog dwars zitten. Hij wil niet zwak zijn en wil geen commando krijgen van een volwassene. Ik bepaal zelf wel.

Sorry zeggen, Nee echt niet. Ik zeg geen sorry laat staan dat ik echt zeg wat ik gedaan heb. Ik vertel mijn ouders echt niet dat ik rook, dat ik alcohol drink, een meisje heeft van een andere cultuur of dat ik al seks heb gehad. Nee waarom? Ik weet dat ik dit niet mag maar ga het niet tegen mijn ouders zeggen. Vrienden ja want dat is stoer. Maar tegen ouders?

Hoe ga je daar dan wel mee om?
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat straattaal is. Wat wordt ermee bedoeld wie zijn deze jongeren? Straattaal is van alle jongeren van alle culturen.
Daarnaast is het belangrijk te weten wil jij oprecht met de jongeren werken? Dus eigenlijk hoe stevig sta jij in jouw eigen schoenen? Weet jij wat jou regels zijn of doe je maar wat?
Als jij weet wat jou regels zijn pas jij deze dan ook toe of laat jij het maar om de goede vrede wil?

Het allerbelangrijkste is dat jij de jongere ziet als mens.
Dat jij de jongere accepteert zoals hij/zij is
Duidelijkheid geven aan de ander. Dus niet de ene keer dit zegt en de andere keer dat.
Zorg dat de jongere uit de groep is als jij hem iets wil vertellen.
Speel soms theater doe als of je boos bent.

 

Over jongemedelanders

Wij zijn Erna en Joanne en wij begeleiden vanaf februari 2015 jonge vluchtelingen / asielzoekers / statushouders en ongedocumenteerden die in Nederland zijn gekomen. Wij helpen ze met vragen over vele dingen, bijvoorbeeld over: "Krijg ik huurtoeslag en hoe moet ik dat nakijken? Waarom duurt het lang voordat ik iets te horen krijg? Waar moet ik zijn als ik opzoek ben naar een sportschool?". Door deze jongeren te helpen worden ze zelfstandiger, weten wat meer hoe het in Nederland moet en waar ze moeten beginnen.
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.