Volg wat jou blij maakt….

Tegenwoordig kom jij het overal tegen, volg jouw passie. Doe iets met jouw leven wat jou gelukkig maakt. Buig het om als iets jou niet aanstaat. Kijk naar waar jij vroeger gelukkig van werd. Is dat schooltje spelen in de klas en jij was de juf of is dat buitenspelen en op onderzoek uit gaan. Hoe dan ook doe waar jij gelukkig van wordt.

Maar hoezo?
Er zijn verschillende redenen van de vraag, hoezo. De belangrijkste redenen is dat jij werkt alsof het een hobby is en jij het op die manier langer vol houd. Daarnaast doe jij iets waar jij gewoon goed in bent. Waar jij al zoveel kennis van hebt vergaard zodat jij dit moeiteloos door mag geven. Wat het allerbelangrijkste is als jij werkt met plezier, het is gezonder, zodat het minder stress op levert in jou leven.

Is dit voor iedereen weggelegd?

Voor sommige bevolkingsgroepen is dit het moeilijkste wat er is. Als men hier in Nederland komt, vindt men in eerste instantie het al fijn dat men hier nu veilig is. Voor de mensen die in de jaren ’60 gekomen zijn, werd er niet gevraagd, waar ligt jouw passie? Maar moest men ‘gewoon’ werken om geld te verdienen voor de familie. Voor de familie zorgen is hen gelukt maar de vraag is dan wel: zijn zij echt gelukkig geworden hier in Nederland?


Dit zelfde geld ook voor de mensen die nu pas gekomen zijn. Niet om geld te verdienen voor de familie maar wel om hier veilig te zijn. Voor sommige mensen die in hun eigen land een goede opleiding en een goede baan hadden is het een hele omschakeling. Zij mogen/moeten helemaal van onderaf aan beginnen. Is men in het thuisland tandarts, docent of advocaat geweest dan is soms onmogelijk om dit hier te bereiken.

Volg wat jou blij maakt….

Er is wel een groot verschil tussen Arabische landen en Europese landen. In Europa zijn wij meer op het IK gericht. Als ik het maar goed heb. Als ik maar gelukkig ben. Als ik maar……………. Terwijl in Arabische landen het gevoel van het samen belangrijk is. Als familie moeten wij het goed hebben. Als familie mogen wij voor elkaar zorgen. Wat gaat mijn vriend er van zeggen dat ik zo of zo handel? De bevestiging van een vriend en van de familie is belangrijk.

Vooral bij jongeren zien wij dat zij daar moeite mee hebben. Zij willen soms wel veranderen maar wat als ik nu buiten wordt gesloten? Dan heb ik helemaal niemand meer. Vooral in beslissingen nemen zien wij dit heel vaak. Jongeren hebben een vraag aan ons. Wij geven een antwoord dat daar bij past of die past bij hoe het gaat in Nederland. Daarna wordt de zelfde vraag nog een keer gesteld aan een vriend en als die iets anders zegt dan wordt toch het advies van de vriend opgevolgd.

Maar wat nu als jij toch jou hart volgt en jij doet wat jouw gelukkig maakt?
Dit is eigenlijk wel een lastige, lange weg. Ten eerste, heb ik in ons geval geen zekerheid meer van elke maand een x bedrag op mijn rekening. Ten tweede, is de pensioensopbouw weg, dat betekent als ik later oud ben, hoe kom ik dan aan mijn geld? Ten derde, ik heb geen collega’s waar ik tegen aan kan praten als het even tegen zit. Dit is de negatieve kant.

Gelukkig zit er ook een positieve kant aan het verhaal, de lange weg die ik ben gegaan heeft mij ook veel mooie dingen gebracht. Zoals, ik heb heel veel over mijzelf geleerd. Ik doe nu, waar ik goed in ben zonder dat ik mij moet afvragen, gaat dit wel volgens de regels? Wij begeleiden nu jongeren, die zelf bij ons komen en die zelf de vragen stellen. En wat ik het allerbelangrijkste en mooiste vindt is, dat er veel jongeren zijn die mij als moeder zien. Dat zij dit zelfs tegen mij zeggen, mama ik wil graag dat u dit voor mij doet.

Heb ik mijn hart gevolgd?

Ik kan volmondig ja zeggen. Is het soms moeilijk? Ook daar zeg ik ja op. Soms schoppen wij tegen deuren aan. Deuren van de Nederlandse mensen maar ook tegen de deuren van de jongeren. Omdat wij toch graag willen dat zij gewoon mee doen in de Nederlandse maatschappij. Natuurlijk mogen zij hun eigen cultuur blijven behouden maar wij proberen wel dat zij leren om dit te integreren in het land waar zij nu wonen. Dit vind ik soms lastig maar ook de grootste uitdaging om dit duidelijk te maken.

© Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.