Voor iedere vriendschap bestaat er een andere plek,

Toen wij nog geregeld in een AZC te gast waren, zagen wij jonge mensen staan die uit het zelfde land kwamen. Lachend, pratend en onze kant op kijkend. Wij liepen hier met een boog omheen. Dit omdat wij hun taal niet verstonden en omdat de groep “heel groot” was. Waar hebben zij het over? Waarom lachen zij en kijken onze kant de hele tijd op? Het voelde ongemakkelijk.

Nu, één jaar later, en de “vrienden” wonen allemaal ver uit elkaar, komen wij sommigen nog steeds tegen. Het groepsgedrag is weg en als men alleen is, zijn zij in één keer heel anders. Stellen vragen, praten over hun toekomst en over hoe het was in het AZC. Hele andere gesprekken en het geeft een heel ander gevoel. Jij ziet hen als individu en ziet jou als persoon die “alles” weet. Dat doen wij natuurlijk niet maar toch…..

Wat stelde hun vriendschap voor?

De jonge mannen zaten allemaal in het zelfde schuitje. Zij zaten allemaal te wachten op het bericht van de IND mag ik blijven of moet ik weg? Een aantal mochten blijven en een aantal kregen te horen jij bent niet langer welkom hier. Toen men nog in het AZC woonden was dit geen probleem. Het enige wat hen bond was, dat men uit het zelfde land kwamen. Nu zij ver van elkaar wonen, zien wij dat de “vriendschap” in het AZC alleen gebaseerd was op het land van herkomst en niets meer.

Maar wat is vriendschap dan wel?
Vriendschap ervaar jij pas als er: Vertrouwen is, als jij samen kan Lachen, als jij samen kan Genieten of als jij de zelfde Interesses hebt. Als ik terug kijk naar de jongens uit het AZC dan zie ik nu dat zij een vriendschap hadden. Maar één belangrijk aspect ontbrak en dat was het vertrouwen in elkaar. Het vertrouwen dat men miste, hebben zij meegenomen uit het moederland.

Vertrouwen is belangrijk.

Ieder mens heeft iemand nodig die hij of zij vertrouwd. Als het goed is krijg jij dit mee van jouw ouders. Maar als jij in een land woont waar corruptie en oorlog is, vertrouw jij dan nog wel iedereen? Jij vertrouwd jouw ouders waarschijnlijk wel maar of de buren te vertrouwen zijn? Dit neem jij mee in jouw rugzak en dan kom jij hier in Nederland.

Waar jij overal over mag en moet praten. Over jouw gevoel, over wat jij hebt meegemaakt over alles. Ook wat betreft vriendschap, vertrouw jij jouw vriendin, jouw vriend? Wat wij zien is dat jonge mensen hier problemen in ondervinden. De letterlijke taal is een probleem. De lichamelijke taal, die is internationaal dus dat gaat makkelijker. Is dit genoeg voor een vriendschap?

Vriendschap is: de letterlijke en de lichamelijke taal.
Wil jij een echte vriendschap opbouwen dan moet dit in evenwicht zijn. Zo niet dan kan of de één of de ander zich misbruikt voelen in een vriendschap. In ieder geval is daar de vriendschap niet voor bedoeld. Het is mogelijk om deze vriendschap met wederzijdse toestemming te hebben. Maar echte vriendschap is toch dat de 4 elementen allemaal aanwezig behoren te zijn.

Het huis van Erna

Een kleine test:
–>Teken, voor jezelf jouw ideale huis. Met verschillende kamers,
–>Zet in elke kamer een naam waarvoor die kamer wordt gebruikt,
–>Naast het huis schrijf jij jouw voorwaarden waar een vriendschap aan moet voldoen,
–>Maak nu een lijst met jouw vrienden,
–>Plaats de naam van jouw vrienden in de kamer van jouw huis,
–>Als het goed is zie jij nu welke vrienden jij waar toe laat.
Sommigen staan heel dicht bij en anderen laat jij “alleen” maar in de kamer bijvoorbeeld.

Behalve dat jij nu inzicht krijgt in jouw vrienden is het voor jezelf misschien ook wel een Eye opener. Wie vertrouw ik? En in welke kamer mogen zij wel komen en in welke niet en wat zegt dit over jou zelf? Waar wil jij staan als het gaat over jouw vrienden? Mag jij ook in die kamer komen als jij bij hen bent?

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.