Ontmoeten

Spirit Science

De laatste 3 jaar hebben wij heel veel nieuwe mensen ontmoet. Mensen uit verschillende landen met verschillende culturen. Eén ding stond bij ons altijd als een paal boven water, wij willen de ander ontmoeten en echt zien als individu. Niet omdat hij kwam uit, het Midden Oosten of uit Afrika, maar hij is hier gekomen omdat er een probleem was.

Zoals ik dit nu schrijf en het lijkt of het allemaal van zelfsprekend is maar zo makkelijk is het niet altijd. De verschillende landen hebben ook een ander aanpak van aandacht nodig. De één kan het makkelijker accepteren en de ander vindt dit allemaal heel moeilijk. Dit heeft te maken met de bagage die de persoon zelf mee genomen heeft. En dat is juist de kust om daar mee om te gaan.

Ontmoeten is leren hoe de ander is.

Ontmoeten is incasseren hoe de ander reageert. Jongeren zijn wat ik merk in alle culturen het zelfde. Zij schoppen allemaal tegen regels en tegen mensen aan die het dichts bij hen de buurt zijn. Nederlandse jongeren zullen dit bij hun ouders/ opvoeders doen of bij de docent die hen het meeste ligt. Jongeren die hier gekomen zijn reageren het af op de persoon die duidelijkheid schept en hen zelf de regie in hun handen wil terug leggen.

De laatste tijd hoor ik: de statushouder heeft het moeilijk en komt in psychische problemen. Dat klopt en dat zien wij al 3 jaar. Natuurlijk hebben zij verschrikkelijke dingen mee gemaakt en natuurlijk zit dit in hun rugzak. Maar is dit de reden waarom men hier na toe gevlucht is? Is dit een reden om hier het leven niet meer op te pakken?

Een bekende uitspraak is: het verleden kan jij niet veranderen, in de toekomst leef jij nog niet maar jij leeft in het NU. Met het hier en nu moet jij het doen. Daar kan niemand iets aan veranderen. Ik niet maar jij ook niet. Dit is hoe het is. Wat er moet gebeuren is dat jij als persoon het verleden een plek geeft. En dit is waar de meeste jongeren tegen aanlopen. Maar van huis uit zijn zij niet gewent om te praten over hun gevoelens en hier moet het nu ineens.

Ontmoeten is echt de ander zien zoals de ander is.

Ieder mens is uniek en heeft zijn eigen aanpak van benadering nodig. De globale dingen kan iemand leren op school hoe jij om moet gaan met bepaalde situaties maar de echte dingen van het leven is voor iedereen anders. De één heeft behoefte aan lichamelijk contact en de ander aan geestelijk contact en weer een ander aan allebei.

Voor ons is dit van wezenlijk belang maar wij kunnen niet aan alle behoeftes voldoen. Gelukkig maarJ Wat wij wel doen en waar wij sterk in zijn is door iedereen te zien als individu. De jongeren hebben het idee dat de wereld echt alleen om hen draait en dat wij er ook alleen voor deze ene persoon zijn. Terwijl onze “klantenlijst” echt op 35 personen staat. De één meer dan de ander maar toch. Dat is onze manier van werken. De persoon echt ontmoeten, de ander zien als persoon.

Liefde geven en liefde ontvangen.

Als jij echt de persoon ziet zoals hij is dan geef jij de ander de liefde die de ander op dat moment verdiend. En jij krijgt de liefde ook terug. Dit is de wet van aantrekkingskracht, jij geeft iets en jij ontvangt het zelfde terug. Dit is wat ons naar ruim 3 jaar ook zo sterk gemaakt heeft.
Dit is waar onze kracht ligt en waar wij, en dit zeg ik heel voorzichtig, er toch voor gezorgd hebben dat sommige jongeren er nog “gewoon” zijn.

Wij hebben jongeren in het bestand zitten die echt al een paar keer geroepen hebben, zo gaat het niet langer. Wat moet ik hier nog? Ik kan er beter maar niet meer zijn want wat doe ik er nog toe? Dat is de andere kant van het echt ontmoeten. En dat maakt dat jij daar ook de kracht voor krijgt om dit aan te kunnen. Om er door heen te breken en te kijken wat is er echt met jou aan de hand? Hoe kan ik jou daar op dit moment mee helpen? Soms is het alleen maar het luisteren naar het verhaal. Soms is het alleen maar de enen knuffel waardoor de ander het gevoel heb ik mag er toch zijn.

Spreken met de ander van hart tot hart. Luisteren naar de ander van oor tot oor.

Echt ontmoeten en echt zien dat is de kunst die wij in ons werk laten zien en laten merken.
Voelen wat de ander door maakt. Voelen dat de ander het zwaar heeft maar te gelijke tijd de ander laten weten, oké jij hebt het zwaar maar het is niet het einde. Jij krijgt de kans om jou leven mooi te maken. En wij staan naast jou. Zoals een voorganger van een kerk zegt aan het eind van de dienst: God staat naast jou, achter jou, voor jou, onder jou en boven jou. Dit betekent dat waar jij ook in gelooft, Diegene altijd bij jou aanwezig wil zijn. En zo willen wij dit doen in het werk met jongeren.

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.