Overwinning,

De wereldkampioenschappen voetbal zijn op dit moment bezig. Sommigen volgen alle wedstrijden maar omdat Nederland niet mee doet zie ik niet alle wedstrijden. Helaas is Iran en Marokko al uitgeschakeld en is het nu echt afwachten wie de beste wordt. Wat maakt het ook eigenlijk uit als jouw eigen land toch niet mee doet. Als jij dan niet echt een voetballiefhebber bent dan heb jij veel avonden vrij.

Overwinnen is, in deze tijd het halen van een schooldiploma. Dat jij straks kan laten zien aan de andere school, kijk ik heb mijn diploma en nu kan ik hier beginnen. Eindelijk een beroepsopleiding die jij mag volgen. Eindelijk iets waarvan jij weet, dit heb ik echt nodig in de toekomst. Het voorgezet onderwijs of inburgeringscursus is belangrijk maar een beroepsopleiding? Daar kies jij als student echt voor.

Sport en schoolopleidingen zijn dingen die jij kunt leren. Natuurlijk moet jij daar aanleg voor hebben. Jij kunt niet zomaar zeggen, ik ga naar de universiteit als jij de talen niet goed beheerst. Of ik ga voetballen bij een betaalde club, terwijl jij net niet genoeg bent, in het voetballen. Is dat dan zo erg?

<h2>Invloed van anderen</h2>
Het kan vervelend zijn voor een volwassene, die jou begeleid en graag wil dat jij de beste wordt. Mag de druk dan op de schouders van een jongere leggen? Wat wij zien in onze maatschappij is dat de jongeren meer moeten presteren dan de ouders in hun leven. Dat er onbewust een druk op hen wordt gelegd. Dat zij daar onbewust ook aan moeten voldoen. Maar voor wie doen de jongeren het dan? Voor de ouders of voor hen zelf?

Steeds meer jongeren worden depressief. Steeds meer jongeren plegen zelfmoord. Waarom? Waarschijnlijk omdat de druk te hoog wordt. Omdat er teveel van jongeren verwacht wordt. Niet alleen door ouders maar ook door vrienden en door de docenten en de media.

Kijk naar het verschil met een aantal jaren geleden. In een winkel werd toen nog een jongere gevraagd die een VMBO opleiding deed en nu er genoeg jongeren zijn, is dit in één keer op geschroefd naar minstens een HAVO opleiding. Waarom? Het denken zou eens moeten worden omgedraaid. Een VMBO jongere is de zelfde jongere als iemand die op een HAVO of VWO zit.

Er is maar één verschil. De ene is praktisch heel goed onderwezen en de ander op theoretisch vlak. Maakt dit dat de jongeren anders zijn? Alle jongeren voelen de overwinning in hun zak als zij geslaagd zijn. Beiden doen misschien wel aan de zelfde sport en hebben zij dan iets aan theorie of de praktijk? Nee, men gaat voor de overwinning, dat is voor beiden het doel. En daar heb jij de ander bij nodig om dat te bereiken.

<h2>Kijk eens anders naar jezelf,</h2>
Vaak zie ik bij jongeren dat zij zich gaan vergelijken met anderen. Die ander kan dit, die ander heeft dat al. En ik? Ik woon nog thuis, ik woon nog in een AZC, ik ben nog ongedocumenteerd, ik ben nog…..

Ben jij die ander? Heb jij de zelfde ouders? Heb jij het zelfde DNA? Hoezo, ga jij jezelf dan vergelijken met een ander? Ik hoor jou denken. Jij hebt makkelijk praten, jij bent hier geboren en jij bent al oud. Klopt allebei maar ook ik heb dit zelf moeten leren. En daarom geef ik dit door, nu aan jullie. Wacht niet tot jij 55 jaar oud ben maar begin daar nu mee.

Kijk eens naar jezelf en zie hoe mooi jij bent. Kijk eens naar jezelf waar jij vandaan komt. Kijk eens naar jezelf hoe ver jij al bent gekomen op dit moment. Kijk eens naar jezelf hoe uniek jij bent. Misschien zeg jij nu wel, ik ben er nog lang niet. Dat kan maar het leven is levenslang leren. Elke dag opnieuw leer jij weer nieuwe dingen.

Vergeet één ding niet: voordat jij gaat slapen, denk dan even terug aan de dag die er was. Denk eens terug aan de dingen waar jij dacht, die waren fout. Soms heb jij dagen waarbij jij denkt, alles ging fout, maar is dat zo? Draai dit is om en zeg tegen jezelf, ik heb hier van geleerd. Denk vervolgens aan de dingen die goed gingen. Deze dingen verdienen een schouderklopje. Om deze dingen niet te vergeten, schrijf ze op. Hoe klein de dingen ook zijn.

Eindig de dag met positieve dingen dit heeft twee redenen, 1) je wordt hier blij van en 2) je slaapt sneller. Houdt dit minstens 30 dagen vol en kijk dan eens terug in het boekje en zie hoeveel positieve dingen jij eigenlijk hebt meegemaakt. Maar door deze op te schrijven waardeer jij ze ook meer en geeft dit ook meer energie.

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.