Wat trek jij aan?

Afgelopen week en aanstaande week is het tropische warm in Nederland. Het variërend van 26⁰ tot 37⁰ graden. Dit is voor Nederlandse begrippen erg warm. Iedereen heeft hier hoe dan ook last van. Of jij nu moet werken bij de post of jij werkt als boer op het land, het maakt niet uit het is gewoon warm. Er zit een verschil tussen of jij nu voor een baas werkt of jij bent boer. Bij de baas krijg jij hoe dan ook jouw salaris aan het eind van de maand. De boer is afhankelijk van het weer en hierdoor afhankelijk van wat het land hem dit jaar gaat ‘schenken’.

Toch is het mens eigen om te klagen. Te klagen dat het wel heel warm is in Nederland en dat men niet zo goed weet welke kleren men aan moet, mag ik wel of geen water gebruiken? Zelfs bij de buren is het gras nu niet meer groen, enzovoort. Het lijkt er op dat de mens elke keer weer iets nieuws heeft om over te klagen. Wat is het nut van klagen?

Het enige nut wat klagen heeft, is dat er een groep mensen zijn die het hierover met elkaar eens zijn. Het verbroedert. Samen kunnen wij laten zien hoe warm het is. Maar zoals met alles, wat jij als persoon aandacht geeft, groeit. Dus als jij de hele tijd roept, ik heb het zo warm, dan kan jij er op wachten dat de temperatuur om jou heen een paar graden gaat stijgen. Behalve dat het daadwerkelijk ook warm is maken wij ons als mens druk met het gevolg, jij krijgt het nog warmer.

Zo werkt het nu eenmaal met onze gedachten. Wat jij als mens uitzend in jouw gedachte dat is ook wat jij terug krijgt. Karma heet dat. Zijn wij als mens zo sterk dat wij dit zelf kunnen beïnvloeden? Niet alles, helaas, maar wel veel. Het werkt op een negatieve maar ook op een positieve manier. Alles wat jij aandacht geeft groeit. De gedachten van een mens zijn zo ontzettend sterk dat wij daar soms niet bewust van zijn.

Hoe komt het dan dat ik toch de negatieve dingen aantrek?

Het weer waar ik het overhad, helaas deze trek jij niet aan. Dit is een samenloop van omstandigheden. Wij vliegen naar de andere kant van de wereld om op vakantie te gaan. Wij wonen ruim 20 kilometer van ons werk af dus wij moeten elke dag met de auto. Wij moeten zichtbaar zijn op het internet anders weet ik niet wat mijn ‘vrienden’ allemaal doen. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden waardoor de aarde langzamer hand op warmt en waardoor het komt dat het hier in de zomer nu zo warm wordt. De vakantie, werk en media zijn zo belangrijk dat de opwarming ons nog niet bezig houdt. Maar wat geven wij onze kinderen en kleinkinderen dan mee?

Negatieve situaties in het dagelijks leven heeft een groot deel met het denken van ons zelf te maken. Hoe gaan wij met situaties om? Hoe denken wij over oude en nieuwe dingen? Gaat het ons lukken om nieuwe dingen uit te proberen? Durven wij dat of is onze comfortzone nog zo lekker warm dat het lijkt of dit de beste oplossing is? Hoe vaak hoor jij mensen niet zeggen, ik durf dit niet. Als jij dan vraagt heb jij dat al geprobeerd is het antwoord Nee, maar ik denk, dat ik het niet durf.

Hierbij heeft de omgeving ook nog een grote rol. Wat zegt jou familie, wat zeggen de vrienden? Als jij een stap wil zetten buiten jou comfortzone, dit is zo heb ik het altijd gedaan, dan zijn er mensen binnen jou kring die tegen jou zeggen, weet jij dit wel zeker? Jij was vroeger altijd zo verlegen, jij had vroeger altijd heimwee, jij was vroeger…………… Ben jij dan vroeger of ben jij nu? De invloed van de directe omgeving kan er voor zorgen dat jij blijft zitten en denkt hoe jij altijd dacht. Dus ook de negatieve gedachten. Misschien hebben zij, omdat zij mij kennen wel gelijk en gaat het mij echt niet lukken. Wat nu als ik faal, wat nu als het mij niet lukt? De gedachten van de ander worden op jou geprogrammeerd en jij zelf zet de gedachten om in angst. Angst waarvoor? Want jij hebt zelf nog niets geprobeerd. Hoezo, laat jij jou beïnvloeden door de ander? Wie kent jou nu het beste, de ander of jij zelf? Wat nu als jij het probeert en het gaat jou lukken omdat jij weet dat dit voor jou het aller beste is? Wat nu als het niet gaat lukken maar jij hebt het wel geprobeerd? Dan heb jij 2 dingen geleerd. 1 jij hebt het zelf ondervonden dat dit niet voor jou werkt en 2 jij kan nooit zeggen: ik heb het niet geprobeerd omdat ik bang was dat dit mij toch niet ging lukken.

Wat nu als het wel lukt?

Iedereen komt hoe dan ook met een missie op deze wereld. De één weet zijn missie al snel en leeft daar uit de ander is op ontdekkingsreis en komt er op zijn sterfbed achter ik had meer van mijn leven moeten en willen maken. Maar wat nu als het wel lukt om jouw missie waar te maken? Wat nu als wij het wel voor elkaar krijgen om een huiskamer op te zetten voor jongeren tussen de 17 en de 35 jaar? Wat nu als wij hen daar wel de aandacht kunnen geven waardoor zij op een andere manier naar het leven gaan kijken? Wat nu als wij hen wel als individu gaan benaderen en niet als “de jongeren”? Wat nu als het wel lukt om iets bij te dragen aan de maatschappij? Hebben wij dan geluk of durven wij te stappen buiten onze comfortzone?

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.