Woonruimte voor nieuwkomers,

Statushouders die vanuit een AZC komen en nu eindelijk een woonruimte hebben kunnen bemachtigen, mogen inburgeren in Nederland. Inburgeren betekend in Nederland naar school gaan, zelf alles regelen en af en toe een afspraak met de vluchtelingenwerk. Af en toe omdat er veel mensen zijn die verschillende vragen hebben en omdat vluchtelingenwerk groten deels uit vrijwilligers bestaat kan men niet elke dag of elke week vragen komen stellen.

De nieuwe medelanders, die al een lange tijd in Nederland rond loopt, hebben al verschillende mogelijkheden gezien. De meeste mensen hebben al bedacht wat zij hier in de toekomst willen gaan doen. Maar net als met de jongeren die hier geboren zijn, wisselen zij nog al eens van toekomst perspectief. De ene keer wil men kapper worden en de andere keer wil men automonteur worden of in een hotel gaan werken.

Focus op een toekomst is belangrijk, maar hoe doe jij dat dan?
Hoe weet jij nu of het beroep wat jij wil gaan beoefenen, echt bij jou past? Voor de meeste jongeren is dit de grote vraag. Naast dat er verschillende beroepen zijn, zijn er ook heel veel verschillende opleidingen. Opleidingen die soms net iets anders beschreven zijn en waar jij soms een andere vooropleiding voor moet hebben maar waar de werkzaamheden op elkaar lijken.

Behalve dat men zich gaat focussen op een opleiding heeft men ook nog de “onzekerheid” over de toekomst. Mag men hier wel blijven of is het na 5 jaar afgelopen? En wat dan, wat moet ik dan? Wat moet ik met een opleiding die hier in Nederland vanzelfsprekend is maar als ik terug moet heb ik daar nog wel iets aan?

Daarnaast worden er verschillende berichten rond gestuurd die nog meer onrust brengen. Bijvoorbeeld dat er een tekort is aan huurhuizen. Maar is dit de schuld van de nieuwkomers? Of de normen en de waarden nog niet begrijpen worden, is dat het probleem van de nieuwkomers? Had men 4 jaar geleden eerder ingegrepen, wat betreft woonruimte dan was het nu anders. Onzekerheid van het verblijf en van wat de Nederlanders van hen vinden maakt het voor hen niet makkelijker.

Had het wat betreft de huizenmarkt anders gekund?

Jongeren die alleen in Nederland zijn gekomen 4 jaar geleden, kregen een woonruimte voor zichzelf. Hoezo? Jongeren die gaan studeren wonen ook in een studentenhuis! De voordelen van meer jongeren in een studentenhuis waren, dat de jongeren steun aan elkaar hadden gehad en dat men de kosten konden delen en dat er meer woningen waren overgebleven voor jongeren die hier al lang in Nederland wonen.

Waren er dan zoveel “studentenhuizen”? Uit onderzoek blijkt dat er veel kantoorruimten open staan of nieuw gebouwd zijn maar nog niet gevuld zijn. Van de overheid kon men aanspraak maken op een subsidie om een kantoor om te bouwen naar woonruimte voor statushouders. Mits de statushouder daar 5 jaar in kon blijven wonen. Was dit wel gebeurd dan waren er heel veel voordelen geweest voor zowel de nieuwkomers als voor de Nederlandse jongeren die op zoek zijn naar een woonruimte. Nog een voordeel: Als er veel jongeren in één gebouw zaten kon men daar gelijk inburgeringscursus geven. Met daarnaast workshops met verschillende thema’s.

Wat zien wij nu gebeuren met de jongeren?
De jongeren die alleen wonen zoeken elkaar op. Financieel is het heel lastig, een uitkering is net genoeg en het geld van de duo is straks te weinig zodat men moet gaan werken. Dat moeten alle jongeren, ja dat klopt maar de duo gaat er van uit dat de meeste jongeren een familie achter zich hebben staan die hen eventueel financieel te gemoed kan komen. Had men in een studentenhuis gewoond dan kon men de kosten delen.

Kosten die voor iemand alleen best wel veel zijn en men moet zich kunnen concentreren op een studie en op eventueel werk. De school en het werk verwachten 100% inzet. Maar is dit te doen, als iemand het financieel net red? De jongeren weten vaak niet wat de mogelijkheden zijn om te veranderen. De contactpersoon van de gemeente verteld uit zijn ervaring hoe het hier werkt. En de jongeren nemen dit gewoon over omdat zij het idee hebben zo werkt het in Nederland.

Maar er is een groot verschil tussen de contactpersoon en de jongere die hier net is komen wonen. De contactpersoon werkt bij de gemeente en heeft als het goed is al geleerd hoe men met geld om moet gaan. De jongere daar in tegen is hier net. Neemt alles voor zoete koek aan omdat de persoon van de gemeente dit hem verteld en die zal het wel weten. Terwijl als jij een te duur huis hebt toegewezen gekregen of een nieuwe studie begint mag jij gewoon verhuizen naar een andere woonruimte. Zodat een jongere financieel minder problemen heeft en deze positieve energie weer kan gebruiken om op school en op zijn werk beter te presteren.

Voor jongeren is het best ingewikkeld om alles zelf te moeten beslissen. Er is een oplossing mogelijk. Een kantoor ombouwen naar woningen. Samen leven, een unieke Utopia, jongeren uit verschillende landen samen. Het enige wat er voor nodig is dat is een gebouw, iemand die dit ombouwt naar woonruimten en een beheerder. Het laatste hebben wij al dat doen wij zelf . Een ander groot voordeel is, jongeren betalen minder, krijgen workshops aangeboden over normen en waarden, er is altijd een aanspreekpunt aanwezig.

Maar of er één gemeente is die dit aandurft is nog steeds de vraag.

De gemeenten verschuilen zich achter al de vrijwilligers van de vluchtelingenwerk.
Heel goed maar of dit de onrust op de woningmarkt oplost?
Dat is een hele grote vraag.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.