Rugzak,

Heel lang geleden, zei een jongeman die uit Syrië was gevlucht, jij weet niet wat een rugzak is want jij hebt lang niet zoveel mee gemaakt als ik.

Nee, ik ben in Nederland geboren, ik ben niet gevlucht voor de oorlog. Wat dat betreft heeft de jongeman gelijk. Maar hoe weet hij nu of mijn rugzak leeg is of vol is? Oké, hij is jong en zijn eigen bagage zal voor hem al heel veel zijn maar dan is nog de vraag of de bagage van mij in verhouding niet net zoveel is?

Gevlucht uit de oorlog, 3 maanden s’nachts lopen in een bos, varen in een rubberen bootje, zitten achterin een kofferbak en of stiekem in een trein meerijden. Dan komend in een vreemd land waar jij de taal niet spreekt en waar allemaal vreemde mensen zijn. Wachtend in verschillende AZC’s op een verblijfsvergunning en dan de aanvraag of jouw familie hier nog mag komen. Al met al een hele spannende tijd. En tijd genoeg om een rugzak mee te vullen.

Wat zit er in mijn rugzak?

Op de lagere school werd ik vaak af gerekend op mijn schrijven. Dit was helaas onleesbaar, hoe goed ik ook mijn best deed. Gelukkig hebben wij nu allemaal computers en is het schrijven van een persoonlijke brief niet echt meer noodzakelijk. Maar omdat de leerkrachten het schrijven niet konden lezen dachten zij ook dat ik dom was.
Conclusie: doe jij maar de huishoudschool dat is goed genoeg.

Wat zat er nog meer in mijn rugzak? Ik had last van heimwee. Slapen bij anderen? O nee, liever niet. Totdat ik naar de Dominicaanse Republiek ging, als enige uit ons dorp, drie weken lang. Daar had ik geen tijd om over heimwee na te denken. Daar gingen wij samen met andere jongeren kerken bouwen die door de week gebruikt werden als scholen.
Na drie weken kwam ik terug. Een hele ervaring rijker. Omgaan met mensen die ik niet kon verstaan maar toch samen liedjes zingen. Omgaan met een cultuur die heel anders was dan in Nederland maar ik heb mij 3 weken aangepast.

De rugzak van mij is anders gevuld dan van de jongeman uit Syrië. Hij werd gestuurd om te kijken of er ergens een plek was voor hem en later voor zijn familie om te gaan wonen. Ik ging uit mij zelf naar de Dom. Republiek omdat ik iets wilde doen voor andere mensen. Levenservaringen zitten in beide rugzakken. Ervaringen waarvan hij en ik zelf bepalen wat wij hier mee gaan doen. Blijven de ervaringen in de rugzak met een slot erop of doen wij iets met deze ervaringen? Wat mij betreft doe ik iets met de rugzak. Deze ervaringen die ik op heb gedaan in de Dominicaanse Republiek heb ik mee genomen in de tijd erna.

Aller eerst wist ik nu dat geloven niet alleen maar het aanbidden was van…. Maar dat geloven ook te maken heeft met je handen uit je mouwen steken en iets voor de andere te betekenen. Dat is mij duidelijk geworden in 1988 maar dit is nog steeds wat ik wil doen. Handen uit de mouwen steken. Als ik iets voor de ander kan betekenen in de brede zin van het woord, dan doe ik dat.

Zoals nu,

Het opzetten van een Huiskamer. Wat heeft het mij vroeger gebracht om met leeftijdsgenoten om te gaan? Heel veel. Samen dingen organiseren, van een rommelmarkt waar 10.000 gulden werd opgehaald tot een elke zaterdagavond een muziekgroep of een spreker op het podium. Dit kan nu ook nog samen met jongeren activiteiten opzetten waar zij iets van leren maar vooral waar zij hun energie in kwijt kunnen. Wat belangrijk is om samen een doel te hebben. Het doel wat ik voor ogen heb is dat jongeren tussen de 17 en de 35 jaar een plek hebben om samen te komen. Om samen te praten, koffie of thee te drinken of gewoon samen een sport wedstrijd te kijken. Van hier uit kunnen wij kijken of er meer mogelijk is dan dit alleen.

Misschien wel. Behalve sport kijken kunnen wij ook samen een sport beoefenen of samen een workshop organiseren. Zo dat jij meer van mij leert en ik meer over jou te weten kom. Door activiteiten te organiseren beoefend de ander de taal maar ook om samen te werken en zijn of haar talenten te ontwikkelen. Om dit met jongeren te doen maakt dat de rugzak niet voller wordt maar dat sommige dingen kunnen worden opgelost. Daarnaast is het vooral goed om nieuwe mensen te leren kennen. Mensen uit je eigen omgeving of land ken jij misschien al maar mensen die iets verder weg wonen of een andere taal spreken daarvan is het ook goed om die te leren kennen. Tenslotte wonen wij toch met zijn allen hier in Nederland.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.