Step by step,

Geduld is een schone zaak. Een bekend spreekwoord, die terecht en onterecht gebruikt wordt. Zijn wij ziek dan wil jij beter worden. Heb jij geen geld voor een nieuwe broek dan wil jij zo snel mogelijk werk. Dit geldt voor bijna alle mensen. Komen wij bij jongeren in een AZC en wij vragen, heb jij al iets gehoord van de IND?
Dan is het antwoord nee, maar ik moet geduld hebben.
Komen wij bij jongeren in huis en wij vragen, hoe gaat het met de inburgering? Ik moet geduld hebben. Ik heb mij aangemeld voor het examen of ik wacht op het antwoord of ik geslaagd ben of niet. Wachten duurt voor  mensen lang.

Terug komend op de mensen die in een AZC wonen en die geduld moeten hebben, ik vind het heel knap dat er zo weinig incidenten zijn op een AZC. Daar wonen heel veel mensen. Die uit verschillende landen komen en verschillende talen spreken. Ook wonen er mensen uit een zelfde land maar van verschillende groeperingen. Natuurlijk weet men, dat als ik hier ruzie ga maken de kans nog kleiner is dat ik hier mag blijven maar toch…. Zij brengen wel het geduld op om te wachten. Om elke dag bezig te zijn met, wat moet ik eten vandaag? Welke boodschappen heb ik daar voor nodig? Ga ik lopen of met de fiets? En met wie ga ik eten, alleen of samen?  Hoe laat ga ik naar de sportschool? Als iemand onder de 18 jaar is, kunnen deze kinderen en jongeren nog naar school. Zodat zij een dag invulling hebben en de dag iets sneller gaat.

Wat is het doel?

De asielzoekers die hier in Nederland een aantal jaren geleden kwamen, hadden niet verwacht dat zij zo lang moesten wachten. De verwachting van hen was dat het zo snel mogelijk geregeld was en dat zij zo snel mogelijk een inburgeringscursus konden gaan doen. Maar dit liep allemaal anders. Men woont een lange tijd op een AZC. Men probeert er elke dag iets moois van te maken. En probeert zoveel mogelijk informatie te bemachtigen om te kunnen bewijzen dat men niet voor niets gevlucht is.

Soms moet iemand iets doen waar hij helemaal niet blij mee is. Maar ook dat hoort erbij. Informatie krijgen kost veel tijd. Informatie krijgen van familie die achter gebleven zijn, is vaak lastig. Want wat gebeurt er, met diegene waar de informatie aan gevraagd wordt? Is die persoon nog wel veilig? Of heb ik de informatie nu net aan de verkeerde gevraagd? En wat nu als de verkeerde mensen er achter komen waar ik nu ben?

Dit zijn allemaal stappen die een asielzoeker onbewust tegen houden om de juiste informatie te halen. Want hij is wel gevlucht maar hij wil zijn familie niet in gevaar brengen. Als  persoon moet jij heel goed nadenken, wie jij wel en wie jij niet in kunt schakelen voor de juiste informatie. Door contact te houden of opnieuw te zoeken komt men er langzaam achter wie iets voor jou kan betekenen. Daar heb jij geduld voor nodig. Mede omdat het internet niet overal de zelfde snelheid heeft. Jij kan een mailtje sturen maar misschien wordt die pas over drie dagen gelezen.

Voor diegene die in zichzelf zijn blijven geloven begint dit hele lange proces.  Zij hebben onbewust dingen geleerd. Dingen die zij liever misschien op een andere manier hadden willen leren. Dingen die ver buiten hen comfort zone liggen. In het land van herkomst was men waarschijnlijk nog nooit ondervraagd. Was men nog nooit in aanraking geweest met een advocaat of met een rechter. Allemaal nieuwe situaties waar jij als jongere niet bij stil stond.

Wanneer is het doel bereikt?

Als er een doel bereikt is en men is nog jong, zal men altijd weer een nieuw doel willen bereiken en zo begint het cirkeltje weer overnieuw. Tot men uiteindelijk alles heeft bereikt wat men wil bereiken. Zorg ervoor dat jouw lat in het begin niet te hoog ligt. Omdat jij beter stapje voor stapje de dingen kan bereiken en  stil gaat staan bij het feit dat jij het gehaald hebt. Dit is beter dan dat jij de lat zo hoog voor jezelf legt, waar van jij al weet, dit haal ik nooit. Natuurlijk moet men dit blijven oefenen. Want elke keer opnieuw zijn er weer nieuwe dingen die men kan leren.

Vier het als jij een doel, ook al is het klein, behaald hebt.
Geniet van elke stap die jij gemaakt hebt om iets te bereiken.
Geniet van de informatie die jij bemachtigt hebt voor een verblijfsvergunning.
Geniet van een examen die jij gehaald hebt.
Geniet van een wedstrijd die jij gewonnen hebt.

Voor diegene die dit wel hun doel hebben bereikt met een positief resultaat is de kans groot:
* Dat hun zelfvertrouwen verstrekt is.
* Dat zij zich beter kunnen ontspannen.
* Dat zij geloven in hun  eigen kunnen.
* Dat zij tevreden met wie zij zijn.
* Dat zij geleerd hebben geduldig te zijn.
* Dat het leven mooi is als jij er werkelijk van kan genieten

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.