Vertrouwen hebben en houden,

Vertrouwen hebben is lastig als je ergens op zit te wachten. Iemand kan nog zo goed zijn best hebben gedaan maar als jij moet wachten tot dat de ander het wel of niet accepteert kan soms heel lang duren.

Afgelopen week bijvoorbeeld. Er is een jongeman die al een tijd hier in Nederland woont. Maar hij had nog steeds niet gehoord of hij mocht blijven of niet. Op de site van vluchtelingenwerk stond dat hij een goede reden had om hier te mogen blijven. Maar de IND had bepaald dat hij niet welkom was. Toen wij de IND daar over gingen bellen was het antwoord, dat kan het vluchtelingenwerk wel zeggen maar het klopt niet.
Dan wordt het toch heel moeilijk voor ons om dit tegen deze jongeman te zeggen. Wie heeft er dan gelijk? Wij willen hem geen valse hoop geven maar ook weer zoveel hoop dat hij de moed niet laat zakken. De eerste keer hij dus een negatief te horen.

Het idee voor hem om terug te moeten naar een land waarvan hij wist, ik ben niet meer welkom, was voor hem een reden om de aanvraag nog een keer in te dienen.
Hij zou niet welkom zijn bij zijn familie laat staan bij de andere inwoners van het land.
Voor mensen die gevlucht zijn vanuit een aantal landen en men moet terug, dan wordt men toch als een landverrader gezien. Met alle gevolgen van dien. Of men eindigt in de gevangenis of men eindigt tussen 6 plankjes.

Blijf vertrouwen houden.

Deze jongeman bleef vertrouwen houden. Ook al zat hij een tijdje in de detentie, hij bleef geloven in een goede afloop. Dinsdag kregen wij een mail van zijn advocaat: Ik heb goed nieuws voor u. Er is positief beslist op de nieuwe aanvraag. A krijgt een verblijfsvergunning. Waar hij nu naar toe gaat weet ik niet maar hij verblijft niet meer in de detentie. Wij hebben daarna met A gebeld maar hij kon het haast niet geloven. Is dit echt waar? Ja, ik ben nu ergens anders maar ik mag echt blijven? Ja, A het is echt waar, jij mag blijven. Gelukkig liep dit goed af en kan hij nu wachten op een woonruimte en kan leren met zijn Nederlands. Wat overigens al heel goed is.

Maar ook voor ons persoonlijk. Wij moeten soms ook heel lang wachten tot er voor ons gevoel eindelijk iets gebeurd. De plannen die wij op de plank hebben liggen, liggen er al een tijdje. Gesprekken die wij hebben met andere organisaties gaan niet altijd vanzelf. De één is terug houdend en wil het liefst alles alleen doen, de ander zit vol goede ideeën en deelt dit graag met ons. Wij zijn op een aantal plekken geweest waar er iets wordt gecreëerd voor mensen die aan de rand van de maatschappij staan.

Dit is overigens niet altijd hun eigen schuld. Er zijn voorbeelden waarvan ik dacht, dit is echt jammer. Een man met een goed inkomen, verliest zijn baan. Door gezondheidsredenen of omdat hij boventallig is. Daar sta je dan, helemaal alleen. Of een asielzoeker die echt niet terug kan, waar moet hij heen? Gelukkig voor deze mensen zijn er organisaties die een nachtopvang regelen. Dit betekent, jij mag om 17:00 uur binnenkomen, dan krijg jij warme maaltijd en een bed. Maar om 8:00 uur in de morgen, na het ontbijt ga jij weer de straat op.

De organisaties die wij hebben bezocht bieden overdag een onderdak. Er is koffie en er is thee. Bij sommige organisaties kunnen zij zelfs nog een cursus volgen, of Nederlands of houtbewerking. Wat ons opviel is dat deze organisaties dit doen omdat zij de MENS zien achter de man die geen werk meer heeft of achter de uitgeprocedeerde persoon. Waardoor de persoon in welke omstandigheden hij/zij zich ook bevind toch het idee heeft, dat hij gezien wordt. Heeft men het vertrouwen in de ander verloren dan straalt dit iemand ook helemaal uit. Je leest het af van zijn gezicht en je ziet het aan zijn houding. De hopeloosheid straalt uit zijn ogen. Waar moet ik heen? Wat ben ik nog waard?

Wij zijn blij dat A dit nooit helemaal verloren is. Dat er altijd een sprankje hoop in hem was waardoor hij de lastigste tijden kon overwinnen. Het vertrouwen in datgene wat jij wilt bereiken moet je houden. Want als jij niet gefocust bent op datgene wat jij echt wil zal het of heel lang duren of jij zult het nooit bereiken. Focus en heb vertrouwen in datgene wat jij wilt. Want zo werkt het in het universum, wat jij uitstraalt ontvang jij. Straal jij twijfel uit, dan blijf jij twijfelen. Straal jij kracht uit, dan krijg jij kracht. Misschien niet zoals jij graag wil maar wel op de manier die bij jou als persoon het beste past. Ga ervoor!!!

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.