Mens kijkt in de spiegel,

Michael zingt in dit lied over wat hij mee maakt. Hij zingt, ik zie de kinderen in de straat, zonder genoeg eten. Wie ben ik dat ik hier blind voor ben, doen alsof hun behoefte niet bestaat. Ik ben een slachtoffer van een zelfzuchtige soort liefde. Het is tijd dat ik me dit realiseer. Dat er sommigen zijn zonder huis, geen cent om te lenen. Zou ik het ook kunnen zijn, doen alsof ze niet alleen zijn? Geen enkel bericht had duidelijker kunnen zijn. Als je de wereld een betere plek wilt maken. Kijk eens naar jezelf en breng dan een wijziging aan. Ik begin met de man in de spiegel.

Ook Jeroen van de Boom snapte deze boodschap. Er is maar 1 wereld en die wereld hebben wij te leen. Dus jij en ik zijn 1. Jij zucht, maar je ademt de zelfde lucht als wij allemaal. Dus hou je ogen open, en hou van iedereen. Want jij en alle mensen zijn 1. Deze liedjes hebben wij misschien allemaal wel mee gezongen. Of wij nu de tekst begrepen of niet. Maar hebben wij toen wel begrepen wat deze zangers eigenlijk zongen?

Michael begrijpt het waar het om gaat in zijn lied. Alles begint bij jezelf. Wil jij iets veranderen in de wereld, in jouw omgeving of binnen jouw gezin, dan ben jij diegene die de verandering moet aanbrengen. Jij moet in de spiegel kijken naar jezelf en jezelf afvragen, wat en hoe kan ik iets veranderen? Om hier bewust van worden dat jij iets wil verandering, dat is al de moeite waard. 

Jij en ik zijn hier op deze wereld neergezet om iets met ons leven te doen. Natuurlijk kan jij er voor kiezen om alles voor jezelf te houden. En daarbij denken, sorry maar ik werk er voor en alles wat ik heb is van en voor mij. Dus blijf eraf. Dat de wereld zo verdeelt is kan ik niets aan doen, dat de wereld in tweeën verdeelt is is niet mijn probleem. Hoezo moet ik voor de ander zorgen? De ander zorgt ook niet voor mij. Dus?

Heb jij dan ‘geluk’ dat jij in Nederland en in dit gezin geboren bent? Mag dit voor jouw een reden zijn om de ander niet te zien? Zoals Michael zingt, ik ben het slachtoffer van een zelfzuchtige soort liefde. Ik heb alles en de ander is niet mijn probleem, dit is zelfzuchtige liefde. Of zoals Jeroen zingt, hè jij, sta jij open voor hoe het is en niet hoe het lijkt. Weet jij zeker dat jij goed kijkt? 

In deze tijd, de adventtijd hebben wij tijd om hier over na te denken. Tijd van 4 weken voor de kerst. Na te denken over, hoe sta ik in het leven? Wil ik alles voor mijzelf houden? Of mag de ander mee liften? Wil ik alles wat mijn hartje begeert of heb ik ook een keer genoeg? Moet ik echt alles voor mijzelf houden of mag ik delen? Mag ik de liefde die ik voel delen of is dit genoeg voor mij alleen?

Vragen waar ik en ik hoop ook jij wel eens bij stil staan. Vragen die, als jij ze beantwoord indirect invloed hebben op de wereld om jou heen. Of je nu alles voor jezelf houd of dat jij iedereen mee laat genieten, jij hebt met jou keus bewust invloed op jou omgeving.

@JongeMedelanders

Man In The Mirror.
Een wereld, van Jeroen van de Boom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.