Treinreis,

Sommige mensen stappen in en sommige mensen stappen uit de trein.

Heeft je dochter al werk gevonden? Ja, Joanne werkt nu in Amsterdam en gaat elke dag met de trein op en neer. Echt waar in Amsterdam? Dat is toch ver en Amsterdam zo’n grote stad? Wel nee, Amsterdam is 51 minuten met de trein en daarna een 10 minuten met de tram en zij is bij de school waar zij werkt. Dit betekent dus 70 minuten reizen en 70 minuten weer terug. Kan Joanne dan niet beter een huis gaan zoeken in Amsterdam? Dat kan als de school zegt, deze baan willen wij behouden en jij mag blijven dan is het mogelijk om een huis te zoeken. Mist je ruim 10 jaar ingeschreven staat in Amsterdam en ruim 2000 euro per maand op je rekening hebben staan.

Maar elke dag met de trein dat is zwaar en kost veel geld. Ook dat klopt. Maar als je geen baan in deze omgeving kunt vinden en als je jong bent wil je toch een toekomst opbouwen, wat moet je dan?

Elke dag een treinreis van Ede naar Amsterdam en weer terug, dat kan na een aantal weken vervelen. Maar het kan ook nieuwe vriendschappen opleveren. Misschien ontmoet je elke dag wel de zelfde mensen en raak je met hen in gesprek. Je weet maar nooit.

Een treinreis is net als het leven. Kijk maar eens naar toen jij nog klein was. Jij was bij je ouders en je wereld bestond alleen nog maar uit het gezin en uit de familie. Toen jij naar school ging werd de wereld al iets groter. Jij leerde “meer “ mensen kennen. Deze mensen zaten in de zelfde trein dan jij. Zij zaten allemaal in school. Daarnaast ga jij nu misschien wel op een sportclub en ook daar ontmoet jij nieuwe mensen. Jouw mensen kring, jouw trein wordt steeds groter en voller. Hoe meer jij nieuwe dingen gaat doen, hoe meer jij nieuwe mensen leert kennen. Sommige mensen stappen in en sommige mensen stappen weer uit. Misschien omdat zij van school of sportclub gaan wisselen of ze gaan verhuizen.

Vriendschap is werken,

Met sommige mensen ontstaat er een vriendschap. Jullie hebben de zelfde hobby’s of jij vindt die ander gewoon heel bijzonder. Als deze vriendschap er is terwijl jullie op de zelfde school zitten is het ‘makkelijk’ om deze vriendschap te onderhouden. Maar zo gauw één van beiden een andere school kiest of ergens anders gaat wonen, wordt het een stuk lastiger. Hoe onderhoud jij nu het contact? Allebei ontmoeten jullie nieuwe mensen en passen deze wel in de vriendschap die jij hebt met de ander? Hoe sterk is jullie vriendschap nu jullie in een andere stad wonen?

Een vriendschap moet wel van beide kanten komen. Het wordt lastig als de één alles er voor over heeft en alles geeft en de ander denkt, dit is makkelijk, ik hoef niets te doen. Deze vriendschap zal het helaas niet overleven en de ander zal jouw trein gaan verlaten. Hoe vervelend dit ook voor jou is. Als er iemand is die alleen maar wil dat jij bij de ander komt of dat jij diegene bent die alleen maar mag luisteren naar de ander, ook dan houd het op. Vriendschap moet van beide kanten komen en moet gelijkwaardig zijn. Aan vriendschap moet je werken om dit in stand te houden.

Als er mensen uit jouw trein stappen omdat het niet meer gelijkwaardig is, komen er automatisch weer andere mensen in jouw trein. Nieuwe mensen die jou weer iets nieuws gaan leren. Net als op een school, waar jij een diploma kan halen en dan weg gaat bij die school zo is het ook met de mensen die jij ontmoet. Maar dan zijn het levenslessen. Een levensles kan bijvoorbeeld zijn, dat jij de ander moet leren vertrouwen. Jij kunt als mens iemand zijn die graag alles alleen doet, want dan weet jij zeker dat het goed komt. Terwijl jij nu allemaal mensen tegen komt die juist willen samen werken.

Hoe ga ik dat dan nu doen?

Hoe ga ik nu leren om echt samen te werken? Hoe sneller jij dit leert hoe makkelijker het voor jou wordt om te gaan samenwerken. Elke keer weer opnieuw wordt jou een spiegel voor gehouden waar jij iets van kan leren. Leer jij dat niet, dan gaan de mensen waarschijnlijk uit jou trein maar er komen andere mensen voor in de plaats die jou de les weer opnieuw gaan laten ervaren. Net zo lang tot jij deze levensles onder de knie hebt. Maar let op de levenslessen worden steeds harder. Jij gaat net zolang leren in jouw trein tot jij deze levensles onder de knie hebt.

Wat is/was mijn levensles?

Een te groot hart en dus iedereen willen helpen. Dit straal je dan ook onbewust uit. En wat gebeurt er? Er kwamen mensen op mijn pad die graag voor niets geholpen wilde worden. Dit houd je heel lang vol tot dat of je portemonnee of je energie leeg is. Terwijl ik het van mijzelf weet is dit al een aantal keren gebeurd. Wat moet ik nu doen? De mensen uit de trein “gooien” die daar gebruik van maken. En voor mijzelf opkomen zodat ook mijn portemonnee gevuld blijft. Is dit te leren? Ja, als je zelf maar bewust bent van wat er gebeurd.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.