Jong en beïnvloedbaar,

Opvoeders en ouders blijf in contact met de jongeren. Zij hebben de toekomst. Wij zijn medeverantwoordelijk voor die toekomst.

Een hele tijd geleden heb ik een e-boek geschreven over het gedrag van jongeren. In de pubertijd, wat begint in de leeftijd van 11 jaar en eindigt als men rond de 25 is. Gebeuren er verschillende dingen. Er zijn 3 verschillende fases. Van 11 tot en met 14 jaar, van 14 tot en met 17 jaar en van 18 tot en met 25 jaar. Elke fase heeft zijn eigen invloed op de jongere.

De eerste fase,

Is de fase waarin een jongere aan het eind van de basisschool en het begin van het voortgezet onderwijs, zich af gaat zetten tegen de ouders. Ik ben nu groot en ik kan alles alleen. IK sta voorop. Alles wat nu volwassenen zeggen, wordt onderzocht en men dan wil vooral in discussie gaan. Bijvoorbeeld: help jij mee de afwas te doen? Ja, ik kom er aan is dan het antwoord. Maar na een kwartier is er nog niemand en jij als volwassene gaat de afwas maar zelf doen. Als volwassene erger jij je aan het gedrag van je kind. Maar het zit hem vooral in de vraag die jij stelt als volwassene.

De vraag: help jij mij mee met de afwas is veel te vrijblijvend. Wanneer wil jij de afwas doen? Heb jij wel gekeken waar jouw kind mee bezig is? Dat is waar een vraag mee moet beginnen. Ga kijken waar jou kind mee bezig is, maak oog contact en zeg er een tijd bij. Hoe zo is dit zo belangrijk? Jij als ouder kan de afwas belangrijk vinden maar het kind vindt waar hij nu mee bezig is veel belangrijker.

De tweede fase,

Is de fase waarin de jongere het heel belangrijk vind wat de vrienden, de groep van hem vinden. Wat nu de ouders zeggen, hij zal het horen en opslaan, maar wat de vrienden vinden is veel belangrijker. Hij wil er bij horen en hij wil gezien worden. In deze fase zijn de jongeren sterk beïnvloedbaar voor drugs, roken en alcohol. Als men nu begint met het uitproberen van deze genotsmiddelen dan is de kans heel groot dat men verslaafd hier aan wordt. Zit de vrienden groep op een zaterdag avond in een keet dan wil hij ook. Is de vrienden groep aan het stelen gegaan dan wil hij daar ook bij horen. Men staat in deze fase helemaal niet stil bij wat zij de ander aan doen. Het gaat hier vooral om de kick die het oplevert.

De derde fase,

Is de fase waarin men zich langzamerhand zich bewust wordt van de toekomst. Hoe en wat wil ik met mijn toekomst? Welk beroep wil ik? Wat zijn mijn kansen van slagen in de toekomst? Als men de fase hiervoor rustig door lopen heeft gaat men nu kiezen en denkt men na over wat de ouders en docenten hen verteld hebben. De vrienden blijven belangrijk maar hun eigen toekomst is belangrijker.

Zorgen maken,

Wat nu als jij de dupe bent van de tweede fase? Ik ga eerst uit van de rol van het slachtoffer. Na een inbraak kom je met verschillende instanties in aanraking. Allereerst de politie. Zij komen, nemen de schade op en doen vervolgens enkele sporen onderzoek. Daar krijg jij dan een rapport van. Als er iets buit gemaakt is, dan kan jij dit opgeven bij de verzekering. De verzekering beoordeelt dit en dan krijg jij, de eventuele waarde op je rekening gestort. Daarna kan jij proberen om jezelf weer veilig te gaan voelen in jouw huis.

Totdat jij per ongeluk de inbrekers tegen het lijf loopt.

Wij zaten in de trein en moesten uitstappen op het station van de eindbestemming. Net voordat wij uit gingen stappen zorgde wij ervoor dat wij al bij de uitgang stonden. Tegen over ons stonden twee jongemannen. Zij keken ons verward en schuldig. Elke keer dat ik hun richting uit keek sloegen zij hun ogen neer. Daarna keken zij weer omhoog en mompelde iets tegen elkaar. Het was voor mij duidelijk. Zij hadden onze foto’s gezien in huis waar zij ongevraagd naar binnen zijn gekomen. Toen de trein stopte, wisten zij niet hoe snel zij naar buiten moesten rennen en weg waren zij. Hier over heb ik melding gedaan bij de politie maar het enige wat men zei was: hoe wilt u dat wij dit oplossen?

De buit is al weg daar ben ik wel van overtuigd. Maar ik persoonlijk niet wilde was, om een gezicht te zien bij diegene die hier ongevraagd binnen zijn geweest. Nu vraag ik mij af, wonen zij in het zelfde dorp? Zitten zij hier dichtbij op school? Wat als hen nu nog een keer tegen kom? Wat als zij nu wel gepakt worden dan weten zij waar ik woon. Zoals jij leest zie ik nu beren op de weg die er waarschijnlijk helemaal niet zijn. In de trein en daarna heb ik er emoties aangekoppeld. Emoties die ik nu een plek moet geven om opnieuw mijn huis te vertrouwen.

En die jongens?

Die zijn zich rot geschrokken. Ook zij hadden dit liever niet gehad. Het ging waarschijnlijk om de kick en niet om later onbewust nog een keer de bewoners van het huis te zien waar jij zonder te vragen naar binnen bent gegaan. Op dit moment zal de politie niets doen maar als zij gepakt worden dan is het zo dat hun DNA wordt afgenomen. Dit blijft 20 tot 30 jaar in één data bank staan. Wat betekent dit? Elke keer dat er iets gebeurd gaat de data bank zoeken in het systeem of er een match is. Ook jij daar dan tussen en ook jou DNA wordt bekeken. Als jij eindelijk klaar bent met school en jij wilt werken dan heb jij weer een probleem. Als jij een verklaring van goed gedrag aanvraagt, dan krijg jij dit niet. Ook dit heeft met jouw DNA te maken.

Vooral het laatste, baad mij zorgen. Jongeren in de tweede fase doen er alles aan om bij een groep te horen. Toch hebben zij geen enkel vermoeden wat de gevolgen hier van kunnen zijn. Als men geen werk kan vinden wat gaat men dan doen? Als men hierdoor niet een hypotheek of een woning kan vinden wat gaat men dan doen? Wij als volwassenen zijn mede verantwoordelijk voor de opvoeding en voor het begeleiden van de jongeren. Ik zou graag willen zien dat wij als volwassenen die verantwoording ook namen. Ten slotte hebben wij hen op de wereld gezet en blijven hoe dan ook onze kinderen.

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.