Wat als wij nu eens allemaal zouden gaan vasten?

Laat vasten een licht op jouw pad zijn. of jij nu een protestant, moslim, katholiek of jood bent. Stil staan bij wat er rond jouw heen gebeurd. Welke invloed kan jij daar op hebben? Misschien groot misschien heel klein. Maar het kan gewoon omdat jij er bent!!
Laat vasten een licht op jouw pad zijn!!

Niet Moslims zeggen tegen de moslims aan het begin van de ramadan de Arabische groet: Ramadan Mubarak. Dit betekent Gezegende Ramadan. Maar waarom vasten moslims? Wat is vasten eigenlijk? Kennen wij in Europa ook het: gebruik van vasten? Of is dit zo ouderwets dat niemand meer weet wat het inhoud? De laatste vraag, vasten wij ook nog in Europa, het bestaat nog wel. Nadat de carnaval is geweest en de weken tot aan Pasen, 40 dagen lang met uitzondering van de zondag en goede vrijdag, werd er in de Katholieke gezinnen op vrijdag minder geconsumeerd. Vlees werd helemaal niet gegeten op vrijdag. Behalve dat men met het eten rekening hielt was het eten van alcohol ook niet toegestaan. Daarnaast wordt het gebruik van sociaalmedia, internet en televisie zo min mogelijk toegestaan.

Hoezo wordt er in Europa meer gevast door de Katholieken dan door Protestanten? In de Katholieken is er in ieder geval meer symboliek dan in de Protestantse kerk. Langzaam veranderd dit en gaat men in de Protestantse kerk ook inzien dat het vasten wel degelijk een goede training is. Zo komt men er achter dat een mens zichzelf kan dwingen om je spirituele uithoudingsvermogen te vergroten. Bij vasten gaat het om wilskracht. Wilskracht om 40 dagen te minderen met alcohol, suiker, sociale media, tv, seks, beleg en tussendoortjes. Hoezo 40 dagen? 40 is een getal dat verschillende keren in de Bijbel en in de koran voorkomt. Noach moet 40 dagen wachten voordat hij de boot in mag. Mozes verbleef 40 dagen op de berg Sinaï voordat hij de tien geboden kreeg. Jezus verbleef 40 dagen in de woestijn. Hij werd in deze 40 dagen beproefd door de satan om te zien of Hij werkelijk de zoon van God was.

Als wij dit naast elkaar leggen dan zien wij overeenkomsten.

Dit is niet het enige voorbeeld wat zowel bij Moslims als bij Christenen het zelfde is. Als wij de Bijbel en de Koran naast elkaar leggen zijn er meer overeenkomsten. Het zelfde geldt voor Protestanten en de Katholieken. Gelukkig, elk nadeel heeft zijn voordeel, dat nu de kerken leeg lopen er kerken zijn die samen willen gaan. Waar vroeger de verschillen nog groot waren, komt men er nu langzaam achter dat de verschillen steeds kleiner worden.

Er is één groot verschil tussen de Koran en de Bijbel. En dat is dat er in de Bijbel staat dat Jezus de Zoon van God is. Dat Hij gekruisigd is aan het kruis en dat Hij na 3 dagen weer is opgestaan.

In de Koran wordt er ook gesproken over Jezus, maar dan als een profeet. De Koran is dikker en heeft nog een extra boek. In dit boek gaat het over Mohammed. De profeet Mohammed wordt beschouwd als de grondlegger van de Islam. Oké, dat is het grote verschil. Maar geloven blijft geloven. De definitie van geloven is, dat jij ook al weet jij het niet zeker, denkt dat dit de waarheid is. En omdat wij geen een van allen bij zijn geweest blijft het een geloven.

Maar wat nu als wij allemaal eens gingen vasten?

Of het nu is tussen de carnaval en Pasen of dat het nu is in de Ramadan tijd. Bij beiden is de insteek het zelfde. Bezinnen op dat gene waar jij als persoon mee bezig bent. In hoeverre “geniet” jij van de luxe? In hoeverre heeft het internet grip op jou leven? In hoeverre maak jij jouw zorgen om de wereld om jou heen? In hoeverre ken jij jouw buurman en buurvrouw nog? In hoeverre heb jij respect voor de ander die jou misschien wel elke keer klein wil houden?

Bij het vasten gaat het erom dat jij naar de ander omziet. Dit gebeurd aan de hand van de 5 zuilen van het geloof.

De geloofsbelijdenis, God is de God en Mohammed is Zijn boodschapper.

De rituele gebeden, 5 keer per dag en de mannen gaan bij voorkeur naar een moskee.

Het geven van aalmoezen, alle dingen die er zijn op aarde hebben de mensen in bruikleen.

In de Koran staat dat iemand 2½ % kan missen per jaar van zijn kapitaal.

In de Bijbel staat dat men 1/10 weg moet geven van zijn kapitaal.

Het vasten, tussen zonsopgang en zonsondergang mogen gezonde mannen en vrouwen niet eten, drinken, roken en moeten zij zich onthouden van de seksuele gemeenschap.

Mekka, DE pelgrimstocht voor de moslim die financieel en qua gezondheid zich dit kan permitteren.

Vasten is bezinnen.

Als wij allemaal eens stil gingen staan bij de ander. Als wij nu eens allemaal ons best gingen doen om de aarde, die gemaakt is om door ons onderhouden te worden, ook zo zouden gaan behandelen.

Wij kunnen steeds meer maar dat wil niet zeggen dat wij voor god moeten en mogen spelen.
Ook daarin zouden wij meer respect moeten hebben. Niet alleen dichtbij maar ook ver weg.

De vluchteling die hier niet voor zijn lol komt. De overstromingen en bosbranden, die er elk jaar weer zijn. De jongeren die op straat leven. De armoede die zelfs in Nederland heerst. Kinderen die gedropt worden omdat ouders moeten werken. En ga zo maar door.

Vasten is kijken naar wat jij zelf kan doen voor de ander. Vasten is discipline opbrengen om eens vaker de ander echt te zien. Vasten is niet alleen tussen de carnaval en Pasen en tijdens de Ramadan.

Vasten is een andere kijk op jouw wereld om jou heen. En dan is geen moeten meer, maar een levensstijl die jij jezelf eigen hebt gemaakt.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.