Workshop geven,

JongeMedelanders wie zijn zij en wat doen zij?

Af en toe gaan wij, samen met een paar jongeren, die hier zijn komen wonen, naar scholen. Daar vertellen wij wat wij doen en laten de jongeren vertellen over het leven hier in Nederland. De ene klas wil weten waarom de persoon gevlucht is en de andere klas wil weten wat de jongere van de inburgeringscursus vindt. De workshop duurt 45 minuten en aan de hand van een power point geven wij daar uitleg van. Wij beginnen met het uitleggen hoe een oorlog kan ontstaan. De meeste jongeren in een klas hebben soms geen idee dat een kleine ruzie grootte gevolgen kan hebben.
Een land kan iets waardevols hebben, bijvoorbeeld olie, daar kunnen andere landen om vechten. Het leven van deze jongeren bestaat alleen nog maar uit hun eigen “veilige” omgeving. Dit is soms voor hen al overleven. Toch is het goed om met leeftijdsgenoten een school te bezoeken om hen te laten zien en horen dat alles niet van zelf sprekend is als jij jong bent en alles kunt krijgen.

Al eeuwen lang wordt er gevochten. Al eeuwen lang hebben sommige mensen de neiging om groter te willen zijn en worden dan iemand anders. Al eeuwen lang kunnen mensen de welvaart van een ander land niet zien en willen zij dit ook. Koste wat het kost, wil men dit bereiken. Met vaak de gewone man als slachtoffer. Niet alleen worden er veel mensen geofferd, maar er wordt vaak ook veel honger geleden. Daarnaast wordt er veel verwoest. Als dan het land nog niet krijgt wat hij graag wil en er komt rust dan moet er veel opgeruimd worden. Alles moet weer opgebouwd worden. De gebouwen en huizen worden weer opgebouwd en de mensen moeten weer wennen aan de “rust”. Dit kan soms jaren duren.

Maar wat nu als de oorlog al zo lang duurt?

Als het te gevaarlijk is voor jonge mensen om daar te blijven dan gaan zij opzoek naar veiligheid. De weg daar naar toe is lang en kost veel geld. Geld die zij of hebben geleend of zij hebben iets waardevols verkocht. Aangekomen bij een rubberen boot, moeten zij de overtocht van 20 minuten betalen. Kosten soms 2000 euro. Niets mogen zij meenemen anders passen er geen 30 personen op een rubberen boot. Als men de overtocht gehaald heeft, dan gaat men lopen. Lopen in de nacht, door het bos om maar niet gezien te worden. Of men verstopt zich in een kofferbak van een auto, of in een laadruimte van een bus. In de hoop ergens veilige haven te vinden.

Alles is beter dan mee te vechten in een leger waar jouw ouders niet achter staan. Weg alles achter latend in de hoop dat jij ooit veilig zult zijn en in de hoop ooit jouw ouders terug te mogen zien. Om niet gezien te worden door de politie doe jij zo voorzichtig mogelijk. Want waar jij jouw vingerprint neer zet in het land waar jij de politie tegen komt, daar moet jij asiel aan vragen. In Nederland word jij gelijk met een dagkaart en een plattegrond in het Nederlands en in het Arabisch naar Ter Apel gestuurd. Daar mag jij uitrusten. Maar niet te lang want de volgende AZC wacht alweer. Hier word jij aan een advocaat gekoppeld die jou vragen stelt en verteld wat er verder gaat gebeuren. Jij moet daarna 2 hele dagen naar de IND. Met behulp van een tolk ga jij daar vertellen waarom jij naar Nederland bent gekomen.

Daarna ga jij naar een andere locatie. Hier wacht jij op het antwoord van de IND. De meeste mensen die in 2015 kwamen vanuit Syrië kregen een positief. Met een positief in de hand en een gemeente waar jij mag gaan wonen, krijg jij een woonruimte toegewezen. Deze moet worden ingericht met geleend geld van de gemeente. Het geleende geld los jij vervolgens binnen drie jaar af. Dit bedrag wordt van de uitkering afgehaald en zo krijgt de gemeente het geld terug. Jij moet maar zien hoe jij met een bijstandsuitkering en een schuld alle rekeningen betaald. Het enige voordeel heb jij nu, er is hier vrede en jij hoeft niet bang te zijn dat jij het leger in moet.

5 jaar later,

Het pasje wat jij hebt gekregen is 5 jaar geldig. Na 5 jaar krijg jij bericht van de IND. In de brief staat, wat ga jij doen? Blijf jij hier nog een paar jaar? Jij kunt jouw asiel nog verlengen. Hier zijn wel weer regels aan verbonden. De IND gaat kijken naar jouw procedure van 5 jaar geleden. Klopt het nog wat jij toen zei? Is de situatie in jouw land nog het zelfde dan 5 jaar geleden? Als dit zo is dan wordt jou verblijf verlengd. Blijf jij hier voor altijd? Ook dit kan, maar dan is het vereiste dat jij staatsexamen hebt gedaan en dat jij Nederlander bent geworden.

De jongeren in de klassen hoorde dit allemaal aan en sommigen waren verrast dat er zoveel achter het leven van deze jongeren zat. Wat wij merkten dat er toch een vorm van respect voor hen was. Maar ook herkenning. Ook al ben jij hier geboren, sommige delen van de verhalen van deze jongeren kwamen jou toch bekent voor. Met de vraag waarom ben jij eigenlijk naar Nederland gekomen zie één jongen: voor de meisjes. Hij zei het met een grote glimlach en de hele klas begreep dat dit een vooroordeel was die een aantal Nederlanders hebben. Maar zo zei hij er achter aan, de echte reden die heb ik alleen aan de IND verteld en dat blijft ook zo. Aan het eind van de les zei een jongeman van deze school, waren er maar meer van deze lessen. Dit staat veel dichter bij de werkelijkheid dan alleen de basis vakken. Mooier compliment kunnen wij na deze workshop niet krijgen.

Met dank aan de school waar wij mochten komen en met dank aan de 3 jongeren die hun verhaal hebben verteld.
©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.