Mannen/Vrouwen,

Dit geldt niet alleen voor mannen maar ook voor vrouwen!!

Gisteren las ik op Facebook een oude uitspraak van iemand. Dit werd opnieuw geplaatst. Ook nu kwamen daar verschillende reacties op. Reacties van vrouwen die geïrriteerd waren over de uitspraak en reacties van mannen die zoiets zeiden van, zo vaak gebeurd het niet. Ook ik heb gereageerd. Normaal reageer ik niet op deze berichten, die mij te diep raken. Maar nu had ik zo iets, ik moet reageren.

De uitspraak was van een man die een aantal jaren geleden zei, dat na een verkrachting de vrouw niet zo vaak zwanger werd. Een uitspraak van een man. Dit maakte al dat ik hoog in de bomen zat. Ik weet dat mannen anders zijn dan vrouwen. Dat mannen meer behoefte hebben aan seks dan vrouwen. Maar dit is geen vrijbrief om dan de vrouw te dwingen om seks te hebben!!! Seks is bedoeld volgens mij om lief te hebben. De uiteindelijke daad is er voor dat jullie als man en vrouw zo dicht bij elkaar zijn dat er niemand meer tussen past.

Maar als dit afgedwongen wordt door de één of door de ander, is er geen ruimte meer voor de gevoelens van de ander die gedwongen wordt. De persoon die gedwongen wordt zet zijn/haar gevoelens uit om maar te voldoen aan de behoefte van de ander. Plus als het later blijkt dat de vrouw zwanger is, gaan de gevoelens bij de vrouw helemaal op slot. Dit was niet alleen zo in de jaren ’60 maar ik vermoed dat dit nu nog zo het gevoel zal zijn bij de vrouw die ongevraagd zwanger worden. De man die beweerde dat een vrouw na een verkrachting niet zo snel zwanger kan worden, slaat hier de plank helemaal mis.

Want wat gebeurt er met een ongewenste zwangerschap?

De gevoelens van de vrouw gaan op slot. Wie wil mij als vrouw nog hebben? Ik heb een kind en hoe ga ik voor haar zorgen? Het kind is jarig, ik weet nog hoe de bevalling was, maar het kind? Het kind doet mij herinneren aan de tijd die ik liever niet had mee gemaakt. Het kind dat opgroeit en elke keer kijk ik het kind in de ogen, wat ik liever anders had gezien. Maar hoe, ja hoe moet ik dit in godsnaam doen? Ik weet het echt niet. Ik zit met mijzelf in de knoop en met het kind. Laat staan dat ik een andere man nog ooit kan vertrouwen. Wie weet is dit wel de enige reden waarvoor ik hier ben! Een groot minderwaardigheidscomplex kan hierdoor ontstaan.

En dan het kind. Het kind wat ongewild geboren is. Een baby kan niet praten maar kan wel voelen. Een baby voelt aan dat de moeder niet blij is met het kind. Het kind wordt niet geknuffeld, het kind wordt niet met plezier vast gehouden. Het kind voelt dat er iets aan de hand is. Jaren later, als het kind inmiddels volwassen is geworden en zelf kinderen krijgt, komt het weer opnieuw naar boven. Hoe het nu is om samen met een partner een kind te krijgen die wel beide ouders hebben. Jij bent stiekem jaloers. Jij had dit ook graag gewild maar het was anders. Ten opzichte van jouw kind doe jij je best om niet op de zelfde gevoelloze manier te reageren.

Jij zoekt hulp, jij wilt jouw kinderen niet beschadigen met het gevoel van vroeger. Gelukkig met behulp van de partner en met behulp van professionals kom jij heel ver. Gelukkig maar, ik kan het leven anders zien. Nu weet ik en voel ik, hij weet niet wat hij gemist heeft. Maar toch, als jij dan een bericht leest op Facebook van een man die het heeft over verkrachtingen dan gaan de haren overeind staan. Hoe ik er nu over denk is, een vrouw is geschapen uit een rib van de man om NAAST de man te staan. Voor mij betekend dit, respect hebben voor elkaar. Zowel de man als de vrouw.

Hoezo kom, ik hier op terug?

Met dit voorbeeld staan wij in Nederland ook bekent. Een man mag alles met een vrouw doen want zij is zijn bezit. Jongeren die hier zijn gekomen hebben een totaal ander beeld bij vrouwen dan dat wij vrouwen graag zouden willen. Bijvoorbeeld: een meisje wil graag naar bed met iedereen. Een vrouw hoort achter het aanrecht. Een vrouw, als zij vrijwilligers werk doet, stelt zij niets voor. Allemaal vooroordelen die dan met een dergelijk uitspraak weer boven komen. En waar de vrouw weer opnieuw moet bewijzen dat het anders is.

In de jaren ’60/’70 waren het de dolle mina ‘s die voor de rechten van de vrouw op kwamen. De rechten van het salaris en gelijke rechten. Nu 50 jaar later maakt dat een uitspraak op Facebook er voor zorgt dat nog lang niet alles gelijk is. Hoe mannen over vrouwen denken en hoe vrouwen over mannen denken. Vrouwen zijn teveel doorgeschoten en willen van mannen watjes maken. Een man weet hierdoor niet wat er van hem verwacht wordt. Van mannen wordt er verwacht dat zij over hun gevoelens gaan praten. Dit terwijl hen dat nooit geleerd is, is vrij ingewikkeld.

Wat ik uiteindelijk mee wil geven is, dat wij niet elkaars bezit zijn. Dat ieder van ons, of jij nu een man bent of een vrouw, een eigen beslissing mag nemen. Dat uiteindelijk jij het bent die daar de verantwoordelijkheid voor neemt en hebt. Dat jij het bent die zichzelf in de spiegel moet zien en met zichzelf door één deur moet kunnen. Dat als de ander NEE zegt er ook NEE wordt bedoeld. Dat het niet gaat om met mannen of vrouwen te scoren bed. Dat het gaat om de echte LIEFDE tussen 2 mensen. Dat het gaat om een kind wat met liefde wordt verwekt en in liefde mag opgroeien. Maar vooral dat wij leren respect te hebben voor ieder mens en vooral wat leeft.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.