Mens, waar ben jij?

Achter dit muurtje zit een heel mooi persoon!

Steeds vaker kom ik mensen, maar ook jongeren tegen die het zo ontzettend druk hebben dat zij zichzelf helemaal vergeten. Wat ben jij aan het doen? Vraag ik dan. Ik zit op school, ik heb werk en ik speel spelletjes op de computer. Heb jij nog wel tijd voor andere mensen? Ja wel, maar niet altijd. Ik ben druk mevrouw en ik kan er echt niets aan doen. De school is belangrijk, werken moet ik anders kom ik niet van de uitkering af. Mijn vrienden, wonen zover weg dat ik hen alleen maar spreek via het internet. Weet u, ik moet zoveel betalen elke maand dat ik wel moet werken.

Toen wij nog samen in een AZC zaten, spraken wij elkaar elke dag. Oké, wij hadden niet zoveel geld maar het internet en het slapen was gratis. Nu moet ik de huur, de zorgverzekering, het water, het gas en licht, het internet, het eten en drinken allemaal zelf betalen. Weet u hoeveel dat is? Ja, dat weet ik. Welkom in Nederland. In Nederland moet jij heel veel betalen, dat klopt. Niet alleen jullie maar iedereen. Daar komt bij dat wij nog meer moeten betalen. Bijvoorbeeld zorgverzekering, inbraakverzekering, brandverzekering, autoverzekering en dan de belastingen van de gemeente nog.

Met wie heb jij dan wel contact in de gemeente waar jij woont? Ik ga naar school en zie daar mensen, ik werk en heb dus collega’s, maar mevrouw dat is wat anders dan vrienden. Met vrienden ga je stappen, mijn vrienden nodig ik uit in mijn huis. Maar mede studenten of collega’s? Nee, dat is wat anders mevrouw. Op school ben ik iemand anders. Ik kom daar voor mijzelf en ik weet, ik moet leren en een diploma halen. Bij mijn werk ga ik werken om geld te verdienen. Want ik wil gewoon ook mooie dingen in mijn huis.

Met vrienden kan je praten,

Mevrouw, als ik zoveel werk en altijd naar school ga dan hoef ik toch niet na te denken? Weet u, de tijd dat ik nog in mijn eigen land was, wil ik liever wegstoppen.
Als ik hier over nadenk word ik alleen maar verdrietig. Ik mis mijn huis, ik mis mijn moeder en vader en mijn broertjes en zusjes. Ik mis zelfs nog mijn school en het werk wat ik daar deed. Maar ik kan gewoon niet terug. Het is daar voor mij te gevaarlijk. Maar S jij praat er nooit over, waarom niet? Mevrouw het doet pijn en wie gelooft mij?

In Nederland mag ik van de IND 5 jaar blijven. Wie zegt dat ik hier langer mag blijven? Wie zegt dat er niet wat anders wordt bedacht en ik alsnog terug moet?
De dingen die ik heb meegemaakt, gun ik niemand. Kijk mevrouw ik had een winkel.
In de winkel verkocht ik wel eens alcohol. Dit mocht niet maar ik wilde iets bijverdienen, snapt u? Toen men daar achter kwam, kwamen er elke keer mannen in de winkel die mij bedreigde en vertelde dat ik de winst met hen moest delen.

Toen ik dit tegen mijn ouders vertelde, hebben zij mij aangeraden om weg te gaan.
Niet alleen voor mij zou het gevaarlijk zijn maar ook voor de familie als zij er achter kwamen waar ik woonde. Daarom ben ik naar Europa gegaan. Wat deze mannen nog meer hebben gedaan, vertel ik liever niet. Als ik mijn vrienden tegen kom praten wij er soms over. Wij praten over de dingen die in ons land gebeurd zijn. Maar wij vertellen nooit, wat er met ons persoonlijk is gebeurd.

Deze dingen verstop ik diep in mijn hart,

Weet u mevrouw, deze dingen doen pijn. Pijn die de buitenwereld niet begrijpt en die ik niet kan uitleggen. Dit begrijp ik S maar hoelang moet de pijn hier blijven zitten? Voor jou zal dit heel lastig zijn. Maar de rugzak, die jij figuurlijk draagt, is wel heel zwaar. Geloof mij, ook al wil jij het niet, de pijn komt vanzelf een keer weer terug.
Alles kan jij verstoppen, op elke wonde kan er een pleister geplakt worden. Wat nu als jij een mooi meisje tegen komt en jij laat jezelf niet helemaal zien? Het meisje heeft in de gaten dat jij ergens last van hebt, maar jij zegt niets, is dat eerlijk ten opzichte van het meisje? Ik zag S nadenken. Nee, misschien niet maar heeft zij geen geheimen?

Ook zij heeft vast wel geheimen. Maar als jij met een meisje verder wilt en jij hebt haar zelf uitgekozen, is het wel belangrijk dat jullie elkaar kunnen vertrouwen. Dit is namelijk één van de belangrijkste regels van een relatie. Over en weer vertrouwen.
Ik begrijp goed dat het pijn doet om te vertellen over vroeger. Over de dingen die jij hebt meegemaakt. Maar om elkaar beter te leren begrijpen is het belangrijk dat jij jezelf niet verstopt achter een muurtje maar dat jij verteld over de dingen waar jij moeite mee hebt. Dit kan jij alleen vertellen aan iemand die jij echt vertrouwd. Maar nog even een laatste vraag: Is verstoppertje spelen en achter een muurtje zitten echt wat jij wilt? Ik weet namelijk zeker dat er in S een heel mooie persoon schuil gaat en die zich heel graag wil laten zien.
©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.