Spaar jij voor een Rolex of mooie momenten?

Vorig jaar gingen wij naar Londen. Aan al de jongeren gaven wij dit door. Wij zijn van dan tot dan op vakantie. O zei één van de jongeren, neem jij voor mij een Rolex mee. Ik heb een mooie gezien op het internet. Omdat jullie toch op vakantie gaan kunnen jullie die wel voor mij kopen. Pardon? In Londen hebben wij gekeken naar horloges. Maar een Rolex kopen voor iemand die nu nog op school zit en rond moet komen van een uitkering? Voor ons zelf geven wij dit nog niet eens uit. Waarom niet? Ten eerste zijn deze horloges veel te duur, ten tweede, hoezo moet jij als jij zelf niet werkt en een DUO lening hebt, zo’n duur horloge en als laatste, zo’n duur horloge moet jij verzekeren in verband met diefstal.

Dus dit feest ging niet door. De jongeman was hevig teleurgesteld en ook al hadden wij aan hem gedacht, niets was er meer goed. Het contact is sinds dien verbroken. Of dit de reden was weten wij niet zeker. Maar raar is het wel. Afgelopen week zijn wij naar Denemarken geweest. Wij konden mee omdat U. als scout voor een BVO naar Denemarken moest voetbal kijken. Een Rolex, ook al zagen wij die niet liggen in Denemarken hoefden wij ons niet meer druk om te maken.

Wat hebben wij dan wel gedaan in Denemarken?

Na een hele dag in de auto te hebben gezeten, kwamen wij moe aan in het hotel. Natuurlijk moest er eerst gegeten worden. Opzoek maar naar een eetgelegenheid. Daarna omdat het heel mooi weer was een rondje door de stad gelopen. Wat ons opviel was dat er mensen waren die, zo zagen zij eruit, in de nacht ook buiten waren. Bepakt en bezakt met volle tassen zat men op een bankje te wachten. Terwijl wij, met onze buik rond, door de stad liepen om te genieten van de mooie oude, karakteristieke huizen en gebouwen. Terug komend in het hotel zijn wij maar gaan slapen.

De volgende dag was het de eerste dag van 2 voetbal wedstrijden. Aan de kust moesten wij zijn. Net bij de brug die tussen Nyborg en Kopenhagen lag. Gelukkig was het mooi weer en konden wij aan het strand zitten en lopen. Het water tussen de twee eilanden was heel helder. Het strand was heel schoon en er groeide kool tussen de stenen op het strand. Dit was genieten. Genieten van het uitzicht, van de rust en gewoon van de mensen die moment op het strand liepen. In de plaats Nyborg zelf waren alle winkels gesloten. Alleen waren er restaurants en een ijs winkel open. Laten wij eens ons zelf trakteren met een ijsje. Maar wat wij niet wisten was dat het ijsje zo groot was. Het leek wel een hele maaltijd. Ook hebben wij één wedstrijd van de voetbal gekeken. Dit hoorde er ook wel een beetje bij, vonden wij.

Maandag was een voetbalvrije dag. Op aanraden van een collega scout, zijn wij naar Arhus geweest. Arhus is één van de grote steden van Denemarken. Daar aangekomen zijn wij op zoek gegaan naar een parkeergarage. In de parkeergarage kwamen wij er achter dat wij niet de juiste bankpas hadden. Oké en nu? Dan moeten wij op zoek naar een andere parkeerplaats of vragen in het Engels aan iemand hoe dit allemaal werkt. Het laatste hebben wij gedaan. Een Deen was zo vriendelijk om dit allemaal uit te leggen. Een Belg was zo vriendelijk om een kaartje voor ons te kopen. Zodat wij dit contant aan hem terug konden betalen. Zo konden wij gelukkig zonder zorgen de stad in. De stad was zeker de moeite waard om te zien. Groot en oud en als hoogte punt een glazen platform op de 6 etage, zodat men over de stad konden kijken.

Op de terugreis zijn wij via Vejle gereden. Natuurlijk ook gestopt en de stad bewonderd. De winkels gingen al bijna dicht maar de muurschilderingen en de gekleurde huizen zijn ook na winkeltijd te bewonderen. Wij liepen door één straatje, om te kijken of wij iets konden eten. Daar zagen wij verschillende paraplu’s hangen. Gewoon boven de straat. Ik had dit al wel eens op het internet gezien dat was in Portugal. Maar nu in het echt, dat was toch veel mooier.

Mooie momenten kan jij zelf sparen!

Door het “probleem” met het betalen van parkeergeld, zijn de andere dagen maar naar een winkelcentrum geweest in plaats van een binnen stad. Op de heen reis en de terugreis van de voetbalwedstrijden zagen wij al veel van de omgeving. Denemarken is groen, er staan gelukkig nog veel bomen. Er wordt veel graan verbouwd en Denemarken is omringd met water.

Wat wij gemerkt hebben is, dat wij meer hebben aan mooie momenten dan aan dure spullen. Zoals ik al zei, dure spullen kunnen door een ander van jou worden afpakken. Mooie momenten kan jij zelf bewaren. Jij zelf zoekt deze momenten uit. Hetzij via een foto die jij maakt, hetzij dat jij de mooie momenten in jouw geheugen grift. Welke momenten er voor jouw belangrijk zijn. Een mooi moment of een prachtig uitzicht, kunnen lang nadat de vakantie voorbij is nog een belangrijke invloed op jou hebben. Puur omdat jij diegene bent die dit moment waardevol vond. Dit pakt niemand jou af.

©Jonge Medelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.