Waar heeft mijn wieg gestaan?

Als wij met mensen spreken en hun gedrag is anders dan dat wat wij gewent zijn, is dit vaak het excuus, zo zijn wij dit gewend. Lang geleden waren er een opa en oma bij ons op visite. Zij kwamen terug van een verjaardag. De kinderen hadden deze opa en oma niet eens bij binnenkomst begroet. De opa reageerde daarop met de woorden, wij hebben heel lang in de auto gezeten om jullie te zien. Nu wij hier zijn vind ik het wel net zo netjes dat jullie ons begroeten. Waarop een andere oma zei: dat is hier niet de gewoonte, wij doen dat hier niet. De opa (van ver weg) was diep teleurgesteld. Toen zij dit bij ons vertelde konden wij dit aan zijn gezicht aflezen. Nooit had hij geklaagd over de opvoeding van deze ouders. Nooit had hij iets gezegd wat hij er van vond. Maar niet eens begroet worden? Dat deed hem heel veel pijn.

Ook nu, nu wij met veel verschillende mensen en culturen omgaan is dit vaak het excuus. Wij komen uit een land waar dit anders werkt. Bij ons is het gewoon om zo te reageren. In Nederland is toch alles toegestaan? Hoezo, word ik dan anders behandeld? Iedereen is tolerant maar als ik iets doe wat bij ons gewoon is wordt het in eens afgekeurd. Dat vind ik vreemd. Niemand heeft tegen mij gezegd wat wel en wat niet mocht in Nederland. Ook kreeg ik van niemand een waarschuwing. Bij ons is het normaal dat jij als jij 18 jaar bent gaat werken. Hoezo? Het is belangrijk dat jij laat zien aan de buitenwereld hoe goed jij bent. Vooral in het onderhouden van jouw gezin. Een uitkering? Nee, dat is niet goed. Wij moeten echt zelf voor onze inkomsten gaan zorgen.

Naar school gaan? Ja, dat kan ook volgend jaar. Eerst moet ik zorgen dat mijn familie het goed heeft. Hier begint de discussie al. Nu ik een stuk ouder ben en ik wil een eigen plan opzette, merk ik dat het lastig is. Waarom? Ik word afgerekend op oude diploma’s. Ik word afgerekend op de leeftijd. Men zal dit niet zo verwoorden maar ik proef uit de reactie dat men dit niet durft te zeggen maar toch.

In de discussie komt dit vaak naar voren. De jongere die dan zegt: ik moet werken voor mijn familie, want……. en dan komen allerlei redenen te voorschijn. Redenen, omdat mijn familie in het thuisland het niet goed hebben of één van mijn ouders wil op bezoek gaan bij familie in het buitenland, allerlei redenen om er maar voor te zorgen dat zij zelf niet naar school gaan.

De piramide van Maslow en Pinto,

De meeste jongeren die hier gekomen zijn, zijn opgegroeid met de piramide van Pinto. Niet bewust maar onbewust is zo de opvoeding geweest. De familie en de vrienden staan op nummer 1. Wat zij te vertellen hebben en wat zei zeggen, is de waarheid. Hoelang men ook in Nederland woont en hoeveel ook zij van Nederland afweten, zij hebben gelijk. Vandaar dat wij vaak hevige discussies hebben. Een “vriend” die hier 5 tot 10 jaar woont, amper naar school is geweest, maar volgens jou alles beter weet, dan wij? Wij zijn hier opgegroeid, wij hebben hier een opleiding gehad en wij werken hier, maar jij luistert liever naar jouw vrienden? Hallo?

De discussies die wij hier over hebben gaan over verschillende onderwerpen. Het kan gaan over werk, over school of over het beheersen van de Nederlandse taal. Bij Maslow is het belangrijk dat jij als persoon eerst voor jezelf gaat zorgen en dan pas kan jij voor de ander zorgen. Als wij het over de taal hebben is het voor de ouders maar ook voor de jongeren zelf belangrijk dat zij de taal beheersen. Wat nu als één van jouw ouders naar de dokter moet en hij/zij heeft pijn aan de intieme delen? Wil jij dit als kind van voor jouw ouders vertalen? Meestal is het antwoord, nee. Maar hoe zo stimuleer jij jou ouders niet om beter Nederlands te leren? Ik ben zijn/haar zoon, ik ga dat echt niet doen. Andersom is het precies het zelfde. Als ouder vertel jij niet alles aan jouw kinderen. Zij hebben daar niets mee te maken. Maar hoe ga jij dit dan doen later?

De culturen zijn heel verschillend. Bewust of onbewust heeft jouw wieg ergens gestaan op de wereld. Daar ben jij groot geworden en daar heb jij de dingen geleerd die belangrijk waren voor jou ouders om dit aan jou door te geven. Niet wetende dat jij later ergens anders jouw toekomst op moet zien te bouwen. Wij snappen allemaal dat dit voor iedereen lastig is. In Nederland zijn heel veel culturen. Wat handig zou zijn is dat hier meer aandacht aan wordt besteed op scholen. Als wij een presentatie geven op school, weten leerlingen vaak niet waar het over gaat. Leerlingen zijn door hun opvoeding bevooroordeeld ten opzichte van andere culturen. Ouders die bewust of onbewust hun eigen opvoeding willen vasthouden en dit ook op die manier doorgeven.

De verschillende culturen maken dat wij onze grenzen mogen verleggen. Dat wij ook een keer bij de buren mogen gaan eten. Als Nederlander eten wij graag Chinees, pizza’s of couscous. De vraag is of wij dit alleen maar graag eten of dat wij dit ook samen willen eten met de persoon die het heeft klaargemaakt? Eten verbindt wordt er gezegd, maar het is aan ons of wij daar ook voor open staan.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.