Sinds kort geef ik ook Nederlandse les,


Een Iraanse jongeman die bij mij kwam en zei: Erna, wil jij mij helpen met Nederlandse les?Ja, dat wil ik wel maar ik ben niet officieel een Nederlandse docent. Dat maakt niet uit. Ik wil graag met mijn Nederlandse lesboek oefenen en Nederlands praten. Oké, dat is mogelijk.

Hij ging elke week naar school. 3 x 3 uur per week. Hij zat in een klas bij allemaal Syrische mensen. Hij was de enige die Farsi sprak. Als er iemand was die de docent niet snapte werd het in het Arabisch nog een keer uitgelegd. Helaas had deze jongeman daar niets aan en kwam daarom maar liever één keer per week voor extra Nederlands bij mij.

Geduld heb ik wel. Snapt iemand het de eerste keer niet, dan leg ik het nog een keer uit. Net zolang tot dat de ander het begrijpt. Soms wordt er één hoofdstuk ‘geleerd’ en soms twee. Dit is afhankelijk of de jongeman zich prettig voelt of niet. Het gaat er om dat wij de ander het begrijpen. Hoe lang het ook duurt. Niet iedereen neemt de sneltrein, er zijn ook mensen die nemen de boemeltrein. Het gaat er om dat men de taal gaat leren en spreken.

Daarnaast komt deze jongeman ook vaak met vragen. Vragen over financiën of vragen over de brieven die hij kreeg met de post. Twee jaar geleden heb ik, omdat ik zag dat statushouders en jongeren in de financiële problemen kwamen een opleiding budget coach gevolgd en afgerond. Wat vooral belangrijk is om duidelijkheid te scheppen in hun financiën.Statushouders hebben de neiging om banken niet te vertrouwen. Dit heeft te maken met hoe men in hun thuisland dacht over een bank. De meeste banken waren daar corrupt en waren zo doende niet te vertrouwen. Het geld wat zij maandelijks ontvangen nemen zij dus gelijk op van de bank.

De portemonnee of in huis bewaren, is betrouwbaarder dan op de bank. Waarbij zij zonder dat zij het zelf in de gaten hebben in de problemen komen. Dit komt dat hier in Nederland alles automatisch van de rekening wordt gehaald. Jij kunt denken dat jij veel op de bank hebt staan maar kijk jij vier dagen later dan is er al ¾ van jouw geld weg.

Na hem kwam er een vraag van nog iemand. Kan jij mij Nederlandse les geven? Deze meneer is het tegen over gestelde van de eerste man. Hij legt de lat voor zichzelf heel hoog en wil alles in één keer begrijpen. Voor mij is de zinsontleding alweer ver weg gezakt. Gelukkig als ik het lees, komt het weer boven. Als ik mis ben kom ik de keer erop weer op terug.

Ik kom bij hen in huis. Hij is getrouwd en zij hebben een dochtertje. De vrouw heeft bij mij vroeger in de klas op het ROC gezeten. Soms zijn zij het even niet eens. Het dochtertje, dat midden in de peuter pubertijd zit, vraagt veel aandacht. Papa en mama reageren beide anders op hun dochter. Als ik er dan ben voor de Nederlandse les, heeft de vrouw de neiging om te vragen: Erna, wat zou jij NU doen? Gelukkig ben ik ouder en heb ik veel ervaringen met kinderen. Deze ervaringen kan ik nu dus mooi doorgeven aan de ouders.

Naast de Nederlandse les die ik hier geef, ben ik de opvoedkundige. Waarbij ik de ouders, als zij het vragen, advies geef. Het kind en de ouders houd ik beiden een spiegel voor. Maar wel op een positieve manier. Waarom positief? De hele maatschappij is gericht op het negatieve. Dit doe jij niet goed, dat moet anders of o, wat dom ben jij. Het kind maar ook de vader die de taal wil leren, bereikt niets met negatieve tijd. Een kind en vader in dit verhaal, stimuleer ik vooral door complimenten te geven.

Op het ROC en in de thuiszorg heb ik jarenlang huishoudkunde gegeven.

Op het ROC gaf ik de kennis door in het vak huishoudkunde. Dit kon ik doen omdat ik bij de thuiszorg de opleiding voor thuiszorg A had gehaald. Natuurlijk worden de regels van het schoonmaken elke keer veranderd maar het principe blijft het zelfde. Een opgeruimd hoofd begint bij een opgeruimd huis. Denken gaat niet lukken als het huis niet is opgeruimd. Denken gaat niet lukken als er stress is. Daarom is het belangrijk voor jezelf dat jij de taal kent, dat de financiën op orde zijn, dat jij rust hebt om jouw kinderen op te voeden en dat jouw huis netjes is.

Als mens heb jij de keus om altijd te blijven groeien.

Voor al deze onderwerpen kunnen mensen mij inschakelen. Al met al diploma’s en werkervaring genoeg.

Even op een rijtje:
Nederlandse les.
Diploma voor budget coaching.
Diploma met NAC coaching.
Diploma voor schoonmaakadvies.
Kennis van Reiki, MIR methode en KI methode.

Wil jij informatie voor hulp van één van deze onderdelen? Mail of bel.
Erna Wietsma


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.