Wat is Rijk?

Welk gevoel krijg ik, als er met de rekeningen binnen komen?

Rijk zijn, betekent dit alleen maar wat er bij jou op de bank staat? Of is dit meer dan dat? Rijk zijn heeft dit alleen maar met geld te maken of ook met persoonlijke ontwikkeling?

Zoals je misschien al wel eens op de site hebt kunnen lezen heb ik 2 jaar geleden een opleiding gedaan voor budgetcoach. Gelukkig ben ik daar toen voor geslaagd. Maar waarom heb ik toen die cursus gedaan? Het was namelijk zo, voor mijn gevoel als ik geld gespaard had kwam er een rekening en dan was alles weer weg. Ik wilde weten wat geld was en hoe kan ik het beste met geld omgaan?

Wat betekent geld voor mij en kan ik met minder geld ook gelukkig zijn?

In het begin van de opleiding werd er eerst verteld waar geld vandaan kwam. Waarom hebben mensen geld bedacht en wat doet geld met de mensen? Allereerst is geld bedacht omdat het ‘ruilen’ van spullen, zoals melk, aardappels en graan niet helemaal in balans waren met bijvoorbeeld kleding. Mensen gingen deze spullen dus ruilen. Maar bijvoorbeeld kleding was ‘duurder’ dan bijvoorbeeld melk. Om dit eerlijker te laten verlopen werd er ‘geld’ bedacht. Vanaf toen werd er waarde aan de spullen gegeven. Melk was bijvoorbeeld per liter 0.25 cent, terwijl een jas 15,00 gulden koste. Met behulp van geld moest dit dus een eerlijke handel worden.

Voor alles spullen van de melk tot aan een huis werd er van af toen een waarde gehangen. In de vorm van geld. Geld werd voor mensen steeds belangrijker. Steeds vaker zag je dat mensen die meer geld hadden een grotere invloed hadden op mensen die minder hadden. Het verschil tussen mensen werd langzaam groter. Mensen die met de handen werkte, kregen minder betaald dan mensen die met hun hoofd werkte. Gelukkig verandert dit langzaam, maar er bestaan nog steeds verschillen tussen beroepen en tussen mannen en vrouwen die het zelfde werk doen.

Met deze informatie in mijn achterhoofd, heeft dit mijn relatie met geld doen veranderd?

Zoals ik al zei, is geld een ruilmiddel. Jij gaat naar de supermarkt en ziet heel veel dingen liggen. Het tijdstip wanneer jij naar de supermarkt is bepalend van de dingen die jij koopt. Ga jij nadat jij gewerkt hebt naar de supermarkt dan ga jij meer kopen dan wanneer jij direct na het avondeten naar de supermarkt gaat. Behalve het bestede bedrag dat jij van jezelf mag uitgeven speelt het gevoel van trek in eten en de hoeveelheid aangeboden eten mee. Ga jij dus nadat jij gewerkt hebt en moet jij nog koken dan bestaat de kans dat jij meer koopt dan nodig is. Ga jij nadat jij gegeten hebt, naar de supermarkt dan zijn behalve je maag ook jouw ogen vol van het eten. Dit scheelt geld bij de kassa en ruimte in de kast.

 Hoe meer jij van het ruilmiddel hebt, hoe meer jij kan ruilen. Maar dan komt de volgende vraag, moet jij alles willen hebben? Hoe meer jij hebt, hoe meer jij nodig denkt te hebben. Kijk eens naar geld, toen jij minder had kon jij rond komen. Misschien was het moeilijk maar het lukte wel. Een voorbeeld, een jongeman in het AZC kreeg 54 euro per week. Zijn familie zat nog in Syrië en had geld nodig voor de huur. Elke dag at deze jongeman macaroni met ham en kaas. Dit was heel eentonig maar zo kon hij wel elke week 20 tot 30 euro sparen om eens in de maand geld over te maken naar zijn familie. Nu heeft hij het beter en nu komt hij soms geld te kort.

Rijk zijn en voelen heeft ook te maken met je persoonlijke keuze,

Ooit zij iemand tegen mij, luister al nemen zij alles van mij af, mijn huis, mijn baan of mijn man, wie blijft er dan over? Ja jij zelf natuurlijk. Ja, zei zij. Mijn ik mag en kan niemand van mij afnemen zonder mijn toestemming. Mijn IK, is voor mij heel belangrijk. Dit is niet egoïstisch, maar hier moet ik het mee doen in mijn leven. Dit is van mij en daar mag ik zuinig op zijn. Plus dat dit veel belangrijker voor mij is dan al de spullen en personen in mijn leven. Voor niemand hoef ik verantwoording af te leggen alleen voor mijn eigen leven. Daar moet ik het mee doen en dat is wat er is.

Rijk voelen is soms ingewikkeld als er rekening naar rekening binnenkomt. Toch is dit elke keer weer de uitdaging om te kijken en te voelen, hoe ga ik met geld om? Wil ik geld zien als een ruilmiddel? Wil ik geld hebben om te laten zien hoe belangrijk ik ben? Welke relatie heb ik ten opzichte van geld?

Geld heb je nodig om te leven. Maar hoe wil jij, dat jouw leven er uit ziet? Wil jij een leven met alles wat te koop is in het leven of wil jij leven waarbij geld ziet als een ruilmiddel? Wil jij geld op de bank of is het voor jou belangrijk wie er bij jou op jouw bank zit? Dit is jouw keus en de manier hoe jij wilt leven.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.