Kijk vaker naar de ander,

Kijk eens vaker naar de ander daar bedoel ik mee dat wij niet moeten kijken dat het gras bij de ander groener is maar dat wij eens kunnen kijken wat heeft de ander nodig? Wat kan ik daar aan doen?

Hoe kom ik bij dit thema? Op dit moment is er een tv programma waar 80 plussers samen met Dennis van de Geest een wereldreis maken. 80 plussers die gezond zijn en samen met Dennis hun wens mogen laten uitkomen. De één gaat een hoefijzer maken, de ander wil graag een olifant van dicht bij zien. De wensen komen uit bij deze groep mensen. Helaas moet dit via een tv programma. Het programma is gemaakt om te laten zien dat ouderen nog veel kunnen als jij er maar aandacht aan geeft. Er zijn genoeg ouderen die eenzaam zijn of zich eenzaam voelen. Zij maken minder dingen mee en ondernemen minder activiteiten.

Dit laatste, de eenzame ouderen, kwam ik vaak tegen in de thuiszorg. Ik kwam daar eens in de twee weken en dan was ik de enige die zij in deze twee weken gezien hadden. Kinderen waren er wel maar die hadden het te druk. Boodschappen was het enige wat men deed. Wij hebben het hier over 25 jaar geleden. Ook toen al waren de jonge mensen druk. Ook toen al moest men de tijd verdelen tussen eigen gezin, werk, vrije tijd en ouders. Ook toen al was er een visuele cirkel waar men in zat. Hoe meer men werkte, hoe meer men te besteden had, hoe hoger de eisen aan het leven en hoe duurder alles werd. Is dit dan de enige reden dat de ouderen eenzaam zijn? Nee, de kinderen gaan verder weg wonen de afstand wordt letterlijk en figuurlijk groter. Waar kunnen wij nog gezamenlijk over praten? De wereld van de ander is anders. Wij begrijpen elkaar steeds minder.

Aan jongeren worden bewust of onbewust hoge eisen gesteld,

Maar ook de jongeren, ook zij worden de dupe van eenzaamheid. Aan hen wordt door de maatschappij en door de ouders bewust of onbewust hoge eisen gesteld. Dit geldt voor alle jongeren. Jongeren die leren moeten een lening afsluiten. Halen zij het niet moet alles terug betaald worden. Wil jij minder lening voor jouw studie, dan moet jij veel werken naast jouw studie. Van beiden, van het werk en van de studie verwacht men dat jij jou voor 100% inzet en dat is zwaar. Andere verplichtingen worden vaak afgezegd. Dit omdat men echt niet meer de moed heeft om hier ook nog energie in te steken. Om dan contact te houden is soms lastig.

Jongeren die vanuit een ander land naar hier zijn gekomen voor hen is dit nog moeilijker. De taal is al een barrière. Zij zelf gaan ervan uit dat hun taal niet goed genoeg is en daarom vermijden zij het contact met Nederlanders. Als wij het hen vragen zeggen zij dat dit andersom is. Nederlanders zijn druk en zitten echt niet op ons te wachten. Hier is sprake van een dilemma. Wat is de waarheid en wie spreekt de waarheid? Jongeren die hier zijn komen wonen hebben voorbeelden nodig. Voorbeelden hoe het is om in een vreemd land te wonen. Om te leren hoe het is om samen te wonen in één land, om de taal goed te leren, om gewoon elkaar te ontmoeten.

Jongeren die alleen hier zijn hebben het soms heel moeilijk. Behalve dat zij alles alleen moeten doen is er ook nog die hele grote rugzak die zij mee hebben genomen vanuit hun eigen land. De oorlog, de corruptie, komend uit een minderheid groep, komend uit armoede, komend zonder dat men naar school is geweest, komend omdat men bedreigd was of omdat men een dansjongen was.

De ogen zijn de spiegel van de ziel

Alles zit in die rugzak. De één heeft het zwaarder dan de ander. Niets is met elkaar te vergelijken. Als jij familie hebt om jou heen, is er nog een mogelijkheid om met elkaar te praten. Ben jij alleen? Dan heb jij niemand. (denk jij) Vrienden wonen ver weg. Hebben een ander verhaal en wie zit er nog op jou te wachten nu jij uit het AZC bent?

Alleen, moe en verdrietig zij zeggen het niet maar als ik hen zie, zie ik het aan de ogen van deze jongeren. Ogen zijn spiegel van de ziel. Aan de ogen kan ik zien hoe de ander zich voelt.

Soms denkt men dat zij ons voor de gek kunnen houden door te zeggen, het gaat echt goed. Soms zien wij foto’s voorbij komen waar wij van schrikken. Iemand die nooit contact meer opneemt en aan het spoor zit. Een jonge man die weg loopt voor de rekeningen en denkt, als jij niet kijkt de rekeningen vanzelf weg gaan.

Wij begrijpen dat de jongeren het zelf willen doen. Wij begrijpen dat de vrienden die hier 5 jaar wonen, meer weten dan wij. Wij begrijpen dat zij anders zijn groot geworden dan wij. Maar moet iemand zichzelf dan opsluiten en geen contact meer zoeken? Moet iemand dan zijn problemen allemaal zelf oplossen? Waar voor zijn wij dan met zoveel mensen op de wereld? Waarom heeft ieder dan zijn eigen kwaliteiten en kan men deze inzetten om de ander te helpen? Hier begint het denk ik mee. Of het nu vrijwillig is of betaald. Een mens is er om een ander te helpen.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.