Wat kunnen gedachten met mij doen?

Sociale media heeft een groot effect op ons leven. Of wij nu willen of niet, bijna iedereen maakt er gebruik van. De één doet dit om dat het beroepsmatig moet en de ander gebruik sociaal media om een kijkje te nemen in de ander zijn of haar keuken. Het ene plaatje is nog mooier dan het andere plaatje. De ene vakantie is nog verder dan de andere vakantie. Maar hoe jij het ook went of keert, wij mensen zijn nieuwsgierig hoe het met de ander gaat. Soms gaat het niet alleen uit belangstelling maar ook, kijk mij hoeveel mensen ik op Facebook of Instagram heb.

Wat is dan het effect van sociaal media?
Ik kan alleen voor mij zelf spreken. Ik gebruik ‘alleen’ Facebook, Instagram, Twitter en Linkedln. En natuurlijk onze website. De media gebruik ik hoofdzakelijk om, zoals dit, kennis door te geven. Kennis die jij misschien wel of niet weet, of die al ver weggezakt is en waarvan jij nu denkt, o ja dat is waar ook. Maar zoals ik al zei, ieder gebruikt de sociaal media op zijn of haar eigen manier. Daar is niets mis mee. Zolang er maar niet, volgens mij, iemand pijn mee wordt gedaan.

Zo kom ik bij het plaatje terecht.

Het 5G model. Ik zal een voorbeeld nemen waarbij dit mij is overkomen. Er zijn 5 jongeren die wij al ruim 4 jaar kennen. Zij wonen nu ver van elkaar af. Terwijl zij allemaal in het zelfde AZC hebben gezeten. Op een gegeven moment dachten wij, het zou leuk zijn,om deze 5 jongeren weer een keer bij elkaar te krijgen. Want mevrouw, wij zien elkaar nooit. De reden zou zijn het delen van hun ervaringen Het was behoorlijk ingewikkeld om 5 jongeren bij elkaar te krijgen Maar goed, eindelijk was er een datum geprikt. Maar wat gebeurd er net een week voor die tijd? 2 van de 5 jongeren zagen elkaar de zondag ervoor in Den Haag. Er werd een foto gemaakt en op sociaal media gezet. (gebeurtenis)

Toen ik dit zag, dacht ik, dit is vreemd. Wie liegt er nu? (gedachte) Tegen ons zeggen, wij zien elkaar nooit maar wel met elkaar, op de zondag ervoor, op de foto. Het waren juist deze 2 jongeren die heel veel werkte en nooit tijd hadden. Natuurlijk, ik kan mijn tong soms wel afbijten. Zeker de manier hoe ik hier op heb gereageerd. (gevoel) Hoezo doen wij zoveel moeite om jullie bij elkaar te brengen en nu zie ik jullie op een foto staan samen? Konden jullie niet even wachten om met z’n vijven op de foto te komen? Mijn frustratie lag meer bij mijzelf. Wij hadden het geregeld en zij gingen “gewoon” samen op de foto. Hoezo moet ik er dan nog tijd in steken als jullie het toch zelf kunnen? (mijn gedrag)

Zonder te vragen wat echt de reden was,had ik mijn oordeel al klaar. Zonder A>N>N>A was ik er al van uit gegaan dat ik gelijk had. Wat betekent ANNA? Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Nadat ik bekoeld was, heb ik dit toch maar nagevraagd, hoezo hebben jullie niet gewacht om elkaar te zien? De reden was simpel, wij hebben allebei theorie les voor de auto. En zo doende zien wij elkaar elke zondag. Daar stond ik dan met mijn goeie gedrag.

Wat was het gevolg van deze actie?

Deze 2 jongeren waren boos op mij. Vooral op de manier hoe ik reageerde en terecht. Voor de andere 3 was dit jammer want de ontmoeting werd afgeblazen. Dit was alleen maar naar aanleiding van een foto op Instagram. Gelukkig hebben wij het later kunnen uitpraten. Zij vertelde waarom zij in Den Haag waren en ik vertelde wat het mij deed als ik zo’n foto zie. Mede omdat er een afspraak stond tussen 5 jongeren. Wat zou ik hier van geleerd moeten hebben? Het is o zo verleidelijk om wat ik zie als waarheid aan te nemen. Als ik/jij iets ziet, zet dan eerst A>N>N>A in. Klopt dit, wat ik zie en waarneem of is dit mijn eigen interpretatie? De ander is dan aan zet, als hij/zij dit wil om uitleg te geven. Op die manier blijven wij communiceren en ontstaan er minder misverstanden.

©JongeMedelanders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.